Betydande höjning av inkomstgränserna för studiestöd | FPAGå till innehållet
Meddelande

Publicerad 31.10.2022

Betydande höjning av inkomstgränserna för studiestöd

Inkomstgränserna för studiestöd höjs med 50 procent från nivån för 2021. Dessutom ska studielånskompensation för högskolestuderande kunna beviljas utifrån en ny grund så att tiden för avläggande av examen som berättigar till kompensation kan förlängas med ett läsår. Ändringarna träder i kraft 1.1.2023.

Riksdagen har godkänt en ändring av lagen om studiestöd, enligt vilken inkomstgränserna för studiestöd ska höjas. Ändringen inverkar också på grunderna för beviljande av studielånskompensation.

Årsinkomstgränserna för studiestödet kommer att höjas genom en nivåhöjning från och med 2023. Efter höjningen är inkomstgränserna 50 procent högre än 2021. Jämfört med 2022 är höjningen cirka 20 procent.

En studerande som får studiestöd för 9 månader kan nästa år utöver studiestödet ha totalt 18 720 euro i bruttoinkomster. Om en studerande får studiestöd för 10 månader kan inkomsterna uppgå till 16 640 euro.

När det gäller studiestödet finns det ingen inkomstgräns per månad. De studerande kan ha inkomster när som helst under kalenderåret, så länge inkomsterna inte överskrider årsinkomstgränsen.

Krigstillstånd i studielandet förlänger den studietid som berättigar till studielånskompensation

En högskolestuderande kan få studielånskompensation om hen avlägger sin examen inom utsatt tid. I Ukraina studerade under läsåret 2021–2022 cirka 40 högskolestuderande som fick studiestöd från Finland. Det ryska anfallskriget mot Ukraina avbröt studierna i Ukraina, och som en följd kan dessa studerande förlora sin rätt till studielånskompensation.

I och med lagändringen kan tiden för avläggande av examen som berättigar till kompensation förlängas, om det råder krigstillstånd i studielandet. På denna grund kan en förlängning med ett läsår beviljas för avläggande av examen.

Exempelvis kan den som avlägger en universitetsexamen som omfattar 300 studiepoäng vanligen få studielånskompensation om hen avlägger sin examen på högst sex läsår. Om det emellertid är krig i studielandet, kan studielånskompensation beviljas även om studietiden är högst sju läsår.

Tiden för avläggande av examen kan förlängas med ett läsår också på grund av andra exceptionella omständigheter som till sin allvarlighetsgrad kan jämföras med krig. Det kan till exempel gälla en allvarlig storolycka eller naturkatastrof, ett väpnat angrepp med omfattande verkan eller en utbredd farlig smittsam sjukdom.

År 2021 var den studielånskompensation som utbetalades till studerande som avlagt examen vid en utländsk högskola i genomsnitt 8 210 euro.

Läs mer

Senast ändrad 10.11.2022