Kun olet jäämässä eläkkeelle | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kun olet jäämässä eläkkeelle

Eläkkeelle jäädään yleensä silloin, kun saavutetaan oma eläkeikä tai kun työkyky on heikentynyt. Eläkkeet turvaavat toimeentuloa vanhuuden, työkyvyttömyyden tai ikääntyneen ihmisen työttömyyden aikana.

Mistä eläke voi koostua?

Suomen eläkejärjestelmä koostuu kolmesta osasta, työeläkkeestä, kansaneläkkeestä ja takuueläkkeestä:

Eläkettä ja erilaisia korvauksia voi saada myös muuta kautta. Voit saada esimerkiksi työtapaturma- ja liikennevakuutuksesta maksettavaa korvausta.

Omaisensa menettänyt voi saada taloudellista tukea perhe-eläkkeenä Kelasta, työeläkelaitoksesta tai muualta. Perhe-eläke voi olla joko leskeneläkettä tai lapseneläkettä.

Jos olet työskennellyt tai oleskellut ulkomailla, sinulle on voinut kertyä eläkettä myös ulkomailta. Lue, miten työskentely, opiskelu tai oleskelu ulkomailla vaikuttaa eläkkeeseesi.

Eläke voi siis koostua useasta eri palasesta.

Mistä ja miten haet eläkettä?

Voit hakea eläkettä Kelasta, jos työeläkelaitoksesta tai muualta saamasi eläkkeet ja korvaukset jäävät pieneksi tai et saa niitä ollenkaan.

Voit saada Kelasta kansaneläkkeenä vanhuuseläkettä, jos työeläkkeesi on pieni tai et saa sitä lainkaan ja olet täyttänyt 65 vuotta. Joissain tapauksissa voit hakea vanhuuseläkettä varhennettuna. Kansaneläkkeessä ja työeläkkeessä on eri ikärajat sille, milloin voit jäädä vanhuuseläkkeelle. Työeläkkeestä saat tietoa työeläkelaitoksestasi.

Jos työkykysi on heikentynyt tai olet saanut pitkään sairauspäivärahaa, voit hakea kuntoutustukea (määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä) tai työkyvyttömyyseläkettä. Lue niistä lisää Sairaus ja työkyky ‑osiosta.

Voit hakea eläkettä samalla hakemuksella sekä työeläkelaitoksesta että Kelasta, kun olet hakemassa vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai perhe-eläkettä.

Eri eläkkeiden tarkat hakuohjeet ovat kunkin eläkkeen sivuilla.

Muut tuet eläkkeellä

Jos tulosi ovat pienet, voit saada eläkkeensaajan asumistukea tai yleistä asumistukea.

Jos sinulla on alle 16-vuotiaita lapsia, sinulla voi olla oikeus lapsikorotukseen.

Eläkettä saavan hoitotuki on tarkoitettu helpottamaan vammaisen tai pitkäaikaisesti sairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää sekä tukemaan toimintakykyä, kuntoutusta ja hoitoa.

Monet palveluntuottajat tarjoavat alennuksia eläkeläiselle. Voit tarvita alennuksen saamiseen todistuksen eläkkeellä olemisesta. Lue lisää eläkkeensaajan korteista ja eläkeläisalennuksista.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Jäikö jotain epäselväksi?

Voit soittaa Kelan asiakaspalveluun.

020 692 202
020 692 202

Mitä muuta elämääsi kuuluu?

  • Onko sinulla lääke- tai sairauskuluja?

    Voit saada korvausta yksityisen sairaanhoidon kustannuksista sekä sairauteen liittyvistä reseptilääkkeistä. Lue, mihin kuluihin korvausta voi saada. Muista myös tarvittaessa hakea toimeentulotukea lääkekustannuksiin.

  • Käytätkö Kela-taksia?

    Kela korvaa taksimatkoja henkilöille, jotka terveydentilansa tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi tarvitsevat apua kuljetuksissa terveydenhuoltoon ja takaisin. Lue, milloin voit käyttää Kela-taksia.

  • Hoitaako joku muu Kela-asioitasi?

    Toinen henkilö voi hoitaa Kela-asioita puolestasi, jos et voi tai halua hoitaa niitä itse. Toisen puolesta voi asioida puhelimessa, palvelupisteessä, kirjeellä ja osittain verkossa. Lue toisen puolesta asioinnista.

  • Parisuhteen alku tai ero

    Tarkista tuet, jos muutat yhteen kumppanisi kanssa tai menet naimisiin tai jos tulee ero.

  • Jos toimeentulo on tiukoilla

    Jos eläkkeesi tai muut tulosi eivät riitä pakollisiin menoihin, selvitä, voisitko saada toimeentulotukea.

Ajankohtaista

Nuorempi mies auttaa vanhempaa naista asioinnissa kännykän kanssa.

Hoidatko läheisesi Kela-asioita? Näillä vinkeillä se sujuu

Toisen puolesta voi asioida, mutta se vaatii valtakirjan, Suomi.fi-valtuuden tai edunvalvontavaltuutuksen.

Lue artikkeli

Eläkkeensaajan kortit ja todistukset

Voit saada kansaneläkkeensaajan kortin, jos olet alle 65-vuotias täyden kansaneläkkeen saaja. Jos et voi saada kansaneläkkeensaajan korttia, voit pyynnöstä saada todistuksen eläkkeen saamisesta.

Lue lisää
Sivu päivitetty 5.11.2024