UKK korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Usein kysyttyä korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta

Tällä sivulla on vastattu usein kysyttyihin kysymyksiin korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta. Lue Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluista YTHS:n verkkosivuilta (yths.fi).

Linkit tämän sivun sisältöön:

Mikä on korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu?

Opiskelijoilta kerättävä maksu on osa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon kokonaisrahoitusta. Valtio rahoittaa 77 % korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta, ja loput 23 % rahoitetaan opiskelijoiden maksamilla terveydenhoitomaksuilla. 

Korkeakouluopiskelijoilta perittävä maksu on tarkoitettu yleisesti opiskeluterveydenhuollon rahoittamiseen eikä ole vastike opiskelijan saamasta yksilöidystä palvelusta.

Kenen pitää maksaa terveydenhoitomaksu?

Jos olet epävarma maksuvelvollisuudestasi, lue, kenen pitää maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.

Jos asia jää vielä tämän jälkeen epäselväksi, voit lähettää Kelaan viestin asiointipalvelussa. Valitse tällöin Opiskelijan asiat -valikosta viestin aiheeksi ”Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu”. Vaihtoehtoisesti voit soittaa Kelan numeroon 020 692 209, joka palvelee opiskeluun ja asevelvollisuuteen liittyvissä asioissa.

Jos maksat terveydenhoitomaksun, vaikka et ole maksuvelvollinen, maksu palautetaan sinulle.

Kyllä pitää.

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksu on luonteeltaan vero eikä maksu, sillä se ei ole käyntimaksu tai maksu opiskelijan saamasta yksilöidystä palvelusta. Maksu on tarkoitettu yleisesti opiskeluterveydenhuollon rahoittamiseen.

Valtio rahoittaa 77 % korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta, ja loput 23 % rahoitetaan opiskelijoiden maksamilla terveydenhoitomaksuilla.

Maksuvelvollisuuteen vaikuttavat vain suoritettava tutkinto, läsnäoloilmoittautuminen ja se, minkä maan sosiaaliturvaan kuulut. Muut asiat eivät vaikuta maksuvelvollisuuteen. Maksu täytyy maksaa, vaikka et saisi opintotukea tai käyttäisit YTHS:n palveluiden sijaan esimerkiksi työterveyshuollon palveluita. Voit itse päättää, mitä palveluja haluat käyttää.

Jos valmistut syyslukukaudella, et maksa terveydenhoitomaksua kevätlukukaudelta. Et myöskään saa käyttää YTHS:n palveluja kevätlukukaudella.

Jos saat opintosi tehtyä syyslukukaudella, mutta valmistut ja saat tutkintotodistuksen vasta kevätlukukaudella, maksat kevätlukukauden terveydenhoitomaksun ja saat käyttää YTHS:n palveluja lukukauden loppuun asti.

Jos suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun ja olet läsnä oleva opiskelija, sinun täytyy maksaa terveydenhoitomaksu. Maksu täytyy maksaa, vaikka esimerkiksi suorittaisit opintojasi etäopiskeluna ulkomailta tai lähtisit vaihto-opiskelijaksi ulkomaille.

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi, Iso-Britannia tai Pohjois-Irlanti, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Sinun täytyy kuitenkin olla yhteydessä Kelaan.

Jos suoritat tutkintoa ulkomaiseen korkeakouluun, et voi käyttää YTHS:n palveluja eikä sinun tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.

Jos suoritat tutkintoa ulkomaiseen korkeakouluun, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.

Et maksa, jos et suorita tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun.

Opintotuen saaminen ei vaikuta siihen, oletko maksuvelvollinen vai et. Voit olla maksuvelvollinen, vaikka et saisi opintotukea.

Sinun täytyy maksaa terveydenhoitomaksu, jos lähdet ulkomaille opiskelijavaihtoon ja seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun.
  • Olet ilmoittautunut läsnä olevaksi.

Jos käyt opiskelijavaihdon aikana Suomessa, voit käyttää YTHS:n palveluita. Korkeakouluissa ei ole yhtä yhtenäistä käytäntöä, pitääkö opiskelijan ilmoittautua suomalaiseen korkeakouluun läsnä olevaksi siksi ajaksi, kun hän on opiskelijavaihdossa.

Sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun.
  • Olet ilmoittautunut läsnä olevaksi.

Jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.

Jos sinulla on läsnä- ja poissaoloilmoittautumisiin liittyviä kysymyksiä, ole yhteydessä korkeakouluusi.

Maksuvelvollisuus määräytyy lain mukaan. Jos opiskelija suorittaa suomalaista korkeakoulututkintoa ja on ilmoittautunut kyseiselle lukukaudelle läsnä olevaksi, hän on maksuvelvollinen, vaikka ei käyttäisi palveluja.

Jos keskeytät opintosi tai luovut opiskeluoikeudestasi ennen lukukauden alkamista, et ole maksuvelvollinen.

Jos olet läsnä oleva lukukaudella, mutta keskeytät opintosi tai luovut opiskeluoikeudestasi kesken lukukauden, olet maksuvelvollinen.

Sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu ensin itse, minkä jälkeen voit hakea maksusta korvausta kuntoutuskustannuksena. Kela korvaa terveydenhoitomaksun sinulle välttämättömänä koulutukseen liittyvänä liittyvänä kuntoutuskustannuksena. Hae korvausta lähettämällä viesti OmaKelassa. Valitse viestin aiheeksi Kuntoutus ja tarkenteeksi Kuntoutusmaksu. Sinun ei tarvitse toimittaa maksukuittia. Jos et voi käyttää OmaKelaa, voit hakea korvausta soittamalla Kelan kuntoutuksen palvelunumeroon 020 692 205.

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi, Iso-Britannia tai Pohjois-Irlanti, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Lue lisää, miten sinun täytyy toimia.

EU-maasta toiseen liikkuvien sosiaaliturvaa säätelevät EU-asetukset 883/2004 ja 987/2009. Asetusten mukaan EU:ssa liikkuvilla henkilöillä on oikeus vain yhden maan sosiaaliturvaan kerrallaan. Tätä kutsutaan sosiaaliturvan yhteensovittamiseksi.

Jos henkilö kuuluu toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan, hän ei yleensä ole velvollinen maksamaan sosiaalivakuutusmaksuja samanaikaisesti kahteen jäsenvaltioon. Sen takia toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluvan henkilön ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua Kelalle.

Miten maksan terveydenhoitomaksun?

Voit maksaa terveydenhoitomaksun OmaKelassa. Tarkemmat ohjeet maksamisesta löydät sivulta Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Jos olet saanut terveydenhoitomaksusta maksumuistutuksen, maksa terveydenhoitomaksu verkkopankissasi maksumuistutuksen liitteenä olevilla maksuyhteystiedoilla.

Et maksa. Terveydenhoitomaksu on opiskelijakohtainen, ei korkeakoulukohtainen.

Ei. Maksu on kaikille saman suuruinen. Maksun määrä voi kuitenkin vuosittain vaihdella.

Jos opiskelet useammassa kuin yhdessä korkeakoulussa ja olet ilmoittautunut niihin läsnä olevaksi opiskelijaksi, sinun ei tarvitse maksaa montaa maksua. Riittää, että maksat maksun Kelalle kerran.

Jos et maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, siihen lisätään kiinteä viivästymismaksu. Eräpäivän jälkeen Kela lähettää sinulle yhden maksumuistutuksen.

Jos emme saa maksua muistutuksesta huolimatta, Kela voi kuitata maksun ja viivästymismaksun opintorahastasi ilman suostumustasi. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään ulosottoviranomaisen perittäväksi.

Ei tarvitse. Kela tarkistaa myöhemmin kaikkien opiskelijoiden ilmoittautumisen. Palautamme maksun, jos olet maksanut sen ja et olekaan ilmoittautunut läsnä olevaksi kyseiselle lukukaudelle.

Voit katsoa maksamiesi terveydenhoitomaksujen maksutietoja OmaKelassa. Valitse etusivulta Oikopolut ja sitten Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu ja lopuksi Maksut.

Löydät maksamasi maksut sen vuoden tiedoissa, jolloin olet maksanut ne. Lisäksi jokaisen maksun yhteydessä lukee, onko kyseessä syys- vai kevätlukukauden maksu.

Tarkista ensin jo maksamasi maksut. Valitse OmaKelan etusivulta Oikopolut ja sitten Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu ja lopuksi Maksut.

Löydät maksamasi maksut sen vuoden tiedoissa, jolloin olet maksanut ne. Lisäksi jokaisen maksun yhteydessä lukee, onko kyseessä syys- vai kevätlukukauden maksu.

Jos et ole maksanut terveydenhoitomaksua määräaikaan mennessä, terveydenhoitomaksu on erääntynyt ja siirtynyt perintään, joten sitä ei voi enää maksaa OmaKelan maksulomakkeella. Näet maksun tiedot OmaKelan etusivulta kohdasta Perinnät >Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu > Katso perinnän tiedot.

Terveydenhoitomaksu vahvistetaan kalenterivuodeksi kerrallaan. Esimerkiksi kevätlukukauden 2021 ja syyslukukauden 2021 maksut voit maksaa kerralla. Sen sijaan syksyllä 2021 voit maksaa vain syyslukukauden 2021 terveydenhoitomaksun, koska kevätlukukauden 2022 terveydenhoitomaksun määrä ei ole vielä tiedossa syksyllä 2021.

Kela palauttaa maksun sinulle automaattisesti, jos et ole maksuvelvollinen. Maksun palautus voi kestää jonkin aikaa, mutta sinun ei tarvitse itse tehdä mitään.

Jos kuitenkin haluat, voit pyytää maksun palautusta Kelan asiointipalvelussa viestillä tai soittaa asiasta palvelunumeroomme 020 692 209 (opiskelu ja asevelvollisuus). Ilmoita samalla tilinumerosi, jolle maksu palautetaan.

Jos olet maksanut terveydenhoitomaksun, vaikka et ole maksuvelvollinen, maksu palautetaan sinulle takaisin. Sinun ei tarvitse itse tehdä mitään.

Jos kuitenkin haluat, voit pyytää maksun palautusta Kelan asiointipalvelussa viestillä tai soittaa asiasta palvelunumeroomme 020 692 209 (opiskelu ja asevelvollisuus). Ilmoita samalla tilinumerosi, jolle maksu palautetaan.

Opiskeluterveydenhuoltolain mukaan terveydenhoitomaksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti. Kela lähettää kirjeen maksuohjeista ennen eräpäivää niille maksuvelvollisille opiskelijoille, jotka eivät ole maksaneet maksua. Kirje lähetetään kaksi kertaa vuodessa noin kolme viikkoa ennen maksun eräpäivää. Jos opiskelija on luopunut paperipostista OmaKelassa, hän saa tekstiviestin tai sähköpostin, kun kirje on luettavissa OmaKelassa.

Kela lähettää kirjeen maksuohjeista ennen eräpäivää niille maksuvelvollisille opiskelijoille, jotka eivät ole maksaneet maksua. Kirje lähetetään kaksi kertaa vuodessa noin kolme viikkoa ennen maksun eräpäivää. Jos opiskelija on luopunut paperipostista OmaKelassa, hän saa tekstiviestin tai sähköpostin, kun kirje on luettavissa OmaKelassa.

Kela lähettää ennen maksun eräpäiviä (15.3. ja 15.11.) kirjeen terveydenhoitomaksun maksuohjeista. Voit halutessasi valita, että kirje lähetetään pelkästään OmaKelaan paperipostin sijaan. Tällöin saat tekstiviestin tai sähköpostin, kun kirje on luettavissa OmaKelassa.

Lue, miten ilmoitat, jos haluat kirjeen vain OmaKelaan.

Terveydenhoitomaksu voidaan huomioida perustoimeentulotuessa menona. Jos haet maksuun perustoimeentulotukea, maksa aina vain yhtä lukukautta koskeva maksu kerrallaan. Maksu huomioidaan sen kuukauden perustoimeentulotuessa, johon maksun eräpäivä sijoittuu.

Terveydenhoitomaksun perintä

Jos et maksa terveydenhoitomaksua, kun olet saanut maksumuistutuksen, Kela voi kuitata eli vähentää terveydenhoitomaksun ja viivästymismaksun ilman suostumustasi sinulle maksettavasta opintorahasta. Jos et saa opintorahaa tai jokin muu syy estää kuittaamisen, terveydenhoitomaksu siirretään ulosottoviranomaisen perittäväksi.

Jos olet saanut maksumuistutuksen, näet terveydenhoitomaksusi tiedot OmaKelan etusivulta kohdasta Perinnät. Valitse Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu ja Katso perinnän tiedot, Tiedoista näet, onko Kela kuittaamassa terveydenhoitomaksun opintorahastasi. Jos tiedoissa ei ole mainintaa kuittauksesta, maksa maksu oma-aloitteisesti. Muuten Kela siirtää maksun ulosottoviranomaisen perittäväksi.

Voit myös pyytää, että maksu kuitataan muusta Kelan sinulle maksamasta etuudesta.

Maksa terveydenhoitomaksu maksukehotuksen liitteenä olevan tilisiirtolomakkeen maksuyhteystiedoilla. Maksu on siirtynyt perintään, joten sitä ei voi maksaa OmaKelan maksulomakkeella. Näet maksun tiedot myös OmaKelan etusivulta kohdasta Perinnät > Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu > Katso perinnän tiedot.  

Maksuunpanopäätös on päätös, jolla Kela ratkaisee, pitääkö opiskelijan maksaa terveydenhoitomaksu lukukaudelta.

Et saa tätä päätöstä automaattisesti, mutta jos pyydät maksuunpanopäätöstä Kelalta, sinulla on oikeus saada se.

Lue lisää maksuunpanopäätöksestä.

Voit pyytää maksuunpanopäätöksen, jos olet eri mieltä maksuvelvollisuudestasi. Vaikka olisit pyytänyt maksuunpanopäätöksen, maksu on maksettava viimeistään eräpäivänä. Kela palauttaa maksun sinulle, jos et ole maksuvelvollinen.

Maksuvelvollisuus määräytyy suoritettavan tutkinnon ja läsnäoloilmoituksen perusteella. Kela on saanut opiskelijoista nämä tiedot korkeakouluilta ja lähettänyt sen perusteella maksukehotukset opiskelijoille. Kela ei kuitenkaan saa korkeakouluilta automaattisesti tietoa siitä, jos opiskelutiedot ovat muuttuneet kesken lukukauden.

Jos läsnäolosi on muuttunut poissaoloksi sen jälkeen, kun terveydenhoitomaksusi on siirtynyt Kelan perintäkeskuksen perittäväksi, ota yhteyttä Kelan perintäkeskukseen asian selvittämistä varten. Kelan perintäkeskus palvelee arkisin klo 10–15.

Kela on velvollinen perimään viivästymismaksun, jos terveydenhoitomaksu maksetaan eräpäivän jälkeen.

Kiinteästä viivästymismaksusta säädetään laissa (laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta). Maksun suuruus säädetään vuosittain valtioneuvoston asetuksella.

Jos olet saanut maksumuistutuksen, mutta kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan, ota yhteyttä Kelan perintäkeskukseen (Tietoa Kelasta -osio).

Kuka saa käyttää YTHS:n palveluja?

YTHS:n palveluita saa käyttää opiskelija, joka on ilmoittautunut läsnä olevaksi korkeakouluun ja suorittaa jotakin seuraavista tutkinnoista:

  • ammattikorkeakoulututkinto tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto
  • Poliisiammattikorkeakoulun alempi korkeakoulututkinto
  • alempi korkeakoulututkinto tai ylempi korkeakoulututkinto yliopistossa
  • Maanpuolustuskorkeakoulun viranomaisyhteistyön koulutusohjelmassa (SMVIR) opiskeleva eli Maanpuolustuskorkeakoulun niin sanottu siviiliopiskelija.

Myös toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluvat opiskelijat saavat käyttää YTHS:n palveluita. Heidän täytyy kuitenkin varautua esittämään EHIC-kortti (eurooppalainen sairaanhoitokortti) tai GHIC-kortti (Global Health Insurance Card), kun he käyvät YTHS:ssä.

Lain mukaan oikeus opiskeluterveydenhuoltoon on vain suomalaisessa korkeakoulussa tutkintoa suorittavilla läsnä olevilla opiskelijoilla. Vaihto-opiskelijat eivät suorita korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, ja siksi heillä ei ole oikeutta käyttää YTHS:n palveluja.

Jos et suorita tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun, et saa käyttää YTHS:n palveluja. Yleensä EU-kansalaiset saavat terveydenhuollon palvelut terveyskeskuksesta ja muut opiskelijat vakuutuksen perusteella yksityisistä terveydenhuollon yrityksistä.

Lue lisää sairaanhoidosta kansainvälisissä tilanteissa.

Tilauskoulutuksella tarkoitetaan koulutusta, jonka jokin yhteisö on tilannut ja rahoittanut tietylle ennalta määritetylle opiskelijaryhmälle. Tilauskoulutusopiskelijat eivät ole oikeutettuja opiskeluterveydenhuoltoon.

Voit käyttää YTHS:n palveluja koko lukukauden ajan, vaikka valmistut kesken lukukauden. Lukukausikohtainen terveydenhoitomaksu on maksettava kokonaisuudessaan läsnäololukukausilta.

YTHS:n palvelujen käyttäminen ei ole sidottu terveydenhoitomaksun maksamiseen.

Jos suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun ja olet ilmoittautunut läsnä olevaksi, voit käyttää YTHS:n palveluja, vaikka et olisi vielä maksanut maksua. YTHS tarkastaa sen, oletko oikeutettu YTHS:n palveluihin.

Voit edelleen käyttää myös julkista terveydenhuoltoa.

Jos olet läsnä oleva tutkinto-opiskelija, olet maksuvelvollinen ja voit käyttää YTHS:n palveluja. Sillä ei ole vaikutusta, saatko jotain etuutta opintoihisi ja mitä etuutta saat.

Lue lisää, kenen pitää maksaa terveydenhoitomaksu.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) tuottaa opiskeluterveydenhuollon palvelut valtakunnallisesti. Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvista palveluista voit lukea YTHS:n verkkosivuilta (yths.fi).

Voit hakea matkakorvausta Kelasta, kun olet tehnyt matkan korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoon. Lue lisää matkakorvauksesta.

Ongelmat palvelun käytössä ja palautteen antaminen

Jos olet tyytymätön YTHS:n palveluihin tai palveluverkkoon, voit antaa palautetta YTHS:n verkkosivuilla (yths.fi).

Jos et ole tyytyväinen YTHS:llä saamasi hoitoon tai kohteluun, sinun kannattaa keskustella asiasta siinä YTHS:n palvelupisteessä, jossa olet asioinut. Jos keskustelu ei johda toivottuun tulokseen, voit tehdä palvelupisteeseen kirjallisen muistutuksen. Sinulla on myös oikeus kannella saamastasi hoidosta aluehallintovirastolle tai Valviralle tai tehdä potilasvahinkoilmoitus. Lisää tietoa muistutuksesta, kantelusta ja potilasvahinkoilmoituksesta saat YTHS:n verkkosivuilta (yhts.fi).

Jos olet tyytymätön Kelan toimintaan opiskeluterveydenhuollon järjestäjänä, terveydenhoitomaksun kerääjänä tai perijänä tai jos sinulla on kehitysehdotus Kelalle, voit antaa palautetta Kelan palautejärjestelmän kautta. Kelan palautejärjestelmä ei kuitenkaan sovi henkilökohtaisen Kela-asian selvittämiseen.

Jos sinulla on  kysyttävää terveydenhoitomaksun maksamisesta, voit olla yhteydessä Kelan asiakaspalveluun. Jos olet eri mieltä maksuvelvollisuudestasi, verkkosivuillamme neuvotaan, miten voit hakea muutosta maksuunpanopäätökseen.

Sivu päivitetty 19.2.2024