Europeiska sjukvårdskortet | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Avbrott kan förekomma i FPA:s webbtjänster 20.1 kl. 20.30–00.30 Läs mer

Avbrott som hindrar nedladdning av pdf-dokument kan förekomma i MittFPA 20.1 kl. 20.00 - 21.1 kl. 6.00 Läs mer

Det europeiska sjukvårdskortet

Vem kan få ett europeiskt sjukvårdskort?

Du har rätt till ett europeiskt sjukvårdskort som har beviljats av FPA (European Health Insurance Card, EHIC) om du är sjukförsäkrad i Finland eller om Finland ansvarar för dina sjukvårdskostnader.

Också personer som inte är sjukförsäkrade i Finland, men för vilkas sjukvårdskostnader Finland ändå ansvarar, har rätt till ett europeiskt sjukvårdskort från FPA. Sådana personer är till exempel de som är stadigvarande bosatta i ett annat EU-land och som har pension endast från Finland.

Kortet är avgiftsfritt. Varje land beviljar kortet på sitt officiella språk. De kort FPA beviljar kan ha finsk eller svensk text.

Om du tänker flytta till utlandet eller börja arbeta utomlands ska du på förhand ta reda på av FPA om du efter flytten fortfarande är sjukförsäkrad i Finland eller om Finland ansvarar för dina sjukvårdskostnader

I vilka länder behöver jag kortet och i vilka inte?

Du kan använda det europeiska sjukvårdskortet i EU- och EES-länderna, i Schweiz och i Storbritannien. Kortet gäller inom den offentliga hälso- och sjukvården och på de privatläkarmottagningar som har ingått avtal med sjukförsäkringsinstitutionen i respektive land. Du måste ändå själv ta reda på om kortet kan användas vid den vårdenhet som du besöker.

Du behöver inte det europeiska sjukvårdskortet i de nordiska länderna. Du har rätt till nödvändig sjukvård när du visar upp ditt finska pass eller identitetskort.

Du kan inte använda det europeiska sjukvårdskortet i Finland. Det enda undantaget är finländska pensionstagare som bor utomlands och som beviljas europeiska sjukvårdskort.

Vilket slags vård kan jag få?

Om du har ett europeiskt sjukvårdskort ska du få medicinskt nödvändig sjukvård när du reser till eller tillfälligt vistas i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz eller Storbritannien. Med medicinskt nödvändig vård avses vård eller behandling som inte kan vänta tills du har återvänt hem.

Du kan behöva sådan vård om du insjuknar akut eller råkar ut för en olycka. Du kan också få vård om vården har anknytning till graviditet eller förlossning eller till en kronisk sjukdom.

Vården ges enligt praxisen i vistelselandet. Den behandlande läkaren avgör hurdan vård du får. Du kan inte använda det europeiska sjukvårdskortet om du reser utomlands uttryckligen för att få vård där

Det europeiska sjukvårdskortet och en reseförsäkring kompletterar varandra. Reseförsäkringen ger skydd när det gäller privata hälso- och sjukvårdstjänster, det europeiska sjukvårdskortet ger ett lagstadgat skydd när det gäller offentliga hälso- och sjukvårdstjänster. Därför är det alltid bra för den som ger sig ut på en resa att skaffa sig båda.

Om en mor har ett europeiskt sjukvårdskort, men hennes nyfödda barn inte har något kort, kan barnet få medicinskt nödvändig vård mot den klientavgift som den lokala befolkningen betalar endast om det är fråga om vård som behöver ges i samband med förlossningen eller omedelbart därefter. Om det är fråga om annan vård måste barnet ha ett eget europeiskt sjukvårdskort eller ett provisoriskt intyg som ersätter kortet.

Om man på ett sjukhus frågar efter ditt europeiska sjukvårdskort och du inte har något ska du genast kontakta FPA:s center för internationella ärenden. Vi meddelar dig om du är sjukförsäkrad i Finland eller om Finland svarar för dina sjukvårdskostnader. Vi skickar ett intyg, som temporärt ersätter kortet, till dig eller direkt till sjukhuset. I akuta situationer får du i regel vård utan kortet.

Hur mycket kostar vården?

När du visar upp det europeiska sjukvårdskortet för vårdgivaren ska du få vården till samma pris som de som bor i landet i fråga. Du betalar då samma klientavgift som den lokala befolkningen och det land där du har fått vård fakturerar FPA för de övriga kostnaderna.

Om du inte har det europeiska sjukvårdskortet med dig eller om du av någon annan orsak blir tvungen att betala de faktiska kostnaderna för vården själv kan du i efterhand söka ersättning hos FPA.  Du kan söka ersättning också när du har ett kort, men vårdgivaren inte godkänner kortet.

Så här ansöker du om ett europeiskt sjukvårdskort

Ansök om det europeiska sjukvårdskortet i MittFPA. I e-tjänsten kan du ansöka om det europeiska sjukvårdskortet också för ditt barn.

Alternativt kan du ansöka om kortet genom att ringa vår telefontjänst på nummer 020 692 224. 

Du kan också fylla i och skriva ut blanketten Europeiskt sjukvårdskort SV 193r (pdf) och skicka den per post till adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.

Kortet skickas hem till dig inom två veckor.

Om du inte hinner få det europeiska sjukvårdskortet i tid, kan du begära ett intyg från FPA som tillfälligt ersätter kortet. Du kan få intyget genom att ringa vår telefontjänst eller besöka ett av våra serviceställen. Intyget är giltigt under din utlandsvistelse, dock högst i 6 månader.

Det europeiska sjukvårdskortet är giltigt i högst två år. När giltighetstiden för ditt kort håller på att gå ut kontrollerar vi att Finland fortfarande ansvarar för dina sjukvårdskostnader. Till exempel arbete utomlands kan medföra att ansvaret för vårdkostnaderna och för beviljande av kortet överförs till ett annat land.

Vi förnyar kortet och skickar det automatiskt med två års mellanrum om du fortfarande är sjukförsäkrad i Finland eller Finland ansvarar för dina sjukvårdskostnader.

Om ditt europeiska sjukförsäkringskort förkommer i Finland eller utomlands ska du ringa vårt servicenummer 020 692 224020 692 224. Om kortet har förkommit i Finland kan du beställa ett nytt också i MittFPA. I stället för ett kort som förkommit utomlands får du ett intyg som tillfälligt ersätter det förkomna kortet. Också sjukförsäkringsinstitutionen i det land där du vistas kan beställa en ersättande blankett till dig från FPA.

Utomlands bosatta pensionstagare

Du får ett europeiskt sjukvårdskort från FPA om alla följande villkor uppfylls:

Du behöver inte göra en separat ansökan för att få kortet. Kortet postas till dig automatiskt när FPA har fått uppgift om att du har flyttat utomlands eller gått i pension. Kortets baksida är limegrön.

Du beviljas också intyget S 1 över rätt till vård. Registrera det hos sjukförsäkringsinstitutionen i ditt nya bosättningsland. Efter det får du den sjukvård du behöver i ditt nya bosättningsland för samma klientavgift som den lokala befolkningen betalar.

Om du besöker Finland och har ett europeiskt sjukvårdskort får du nödvändig vård inom den finländska offentliga hälso- och sjukvården. Du kan anlita vilken enhet som helst inom den offentliga hälso- och sjukvården. Du betalar samma klientavgift för vården som de som är bosatta i kommunen. Du får direktersättning för läkemedelsinköp. Du får direktersättning också för kostnader för privat hälso- och sjukvård samt prehospital akutsjukvård. Du får ersättning för sådana läkemedel som du behöver under din vistelse i Finland. 

Om du inte får direktersättning till exempel för att en serviceproducent inom den privata hälso- och sjukvården inte har ett avtal med FPA kan du ansöka om ersättning i efterhand.

Om du reser någon annanstans i Europa ska du genom att visa upp ditt europeiska sjukvårdskort få medicinskt nödvändig sjukvård inom den lokala offentliga hälso- och sjukvården samt på de privatläkarmottagningar som har ingått avtal med sjukförsäkringsinstitutionen i landet i fråga. Du ska få vården mot en avgift av samma storlek som den lokala klientavgiften.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Blev något oklart?

Ring FPA:s kundservice

020 692 224
020 692 224

Hur ser din livssituation ut i övrigt?

  • Tänker du flytta till utlandet eller börja arbeta utomlands?

    Om du tänker flytta till utlandet eller börja arbeta utomlands ska du på förhand kontakta FPA och reda ut din rätt till förmåner.

  • Tänker du söka planerad vård utomlands?

    Du kan söka planerad vård utomlands på eget initiativ utan förhandstillstånd eller ansöka hos FPA om ett förhandstillstånd för vården. Den ersättning du får för vården är beroende av på vilket sätt du har sökt planerad vård.


Senast ändrad 17.12.2024