Korkoavustus
Korkoavustus tarkoittaa sitä, että Kela maksaa valtion takaaman opintolainasi korot kokonaisuudessaan. Et joudu maksamaan niitä takaisin Kelalle.
Kuka voi saada korkoavustusta?
Voit saada korkoavustusta, jos
- tulosi eivät ylitä tulorajaa ja
- pankki ei enää lisää korkoja opintolainaasi vaan on alkanut laskuttaa korot sinulta.
Pankki ei laskuta sinulta opintolainan korkoja niin kauan kuin saat opintotukea. Sinä aikana korko lisätään lainan pääomaan eli pääomitetaan. Kun et enää saa opintotukea, pankki pääomittaa korot vielä yhden lukukauden ajan. Sen jälkeen se alkaa laskuttaa korot sinulta.
Esimerkki korkojen pääomittamisesta ja korkoavustuksen saamisesta
Opiskelija on saanut opintotukea viimeisen kerran kevätlukukaudella 2023. Pankki on pääomittanut hänen opintolainansa korot kesäkuussa 2023 ja vielä joulukuussa 2023. Opiskelija voi saada korkoavustuksen ensimmäisen kerran alkuvuoden (tammi-kesäkuu) 2024 korkoihin.
Jos olet suorittamassa asevelvollisuutta, Kela maksaa opintolainojesi korot sotilasavustuksena.
Et voi saada korkoavustusta lainoista, jotka Kela on maksanut pankille takausvastuun perusteella ja jotka nyt ovat Kelan perittävinä.
Tulorajat
Korkoavustuksen saaminen edellyttää, että tulosi eivät ylitä tulorajaa. Tuloraja on korkeampi, jos olet alaikäisten lastesi huoltaja tai luonasi asuu avio- tai avopuolisosi alaikäisiä lapsia. Avopuoliso voi olla myös samaa sukupuolta. Seuraavat tulorajat ovat voimassa helmikuun 2026 loppuun asti:
- ei lapsia: 1 589 e/kk
- yksi lapsi: 1 835 e/kk
- kaksi lasta: 1 902 e/kk
- kolme tai useampia lapsia: 2 015 e/kk.
Tulorajoja korotetaan joka toinen vuosi palkkojen ja hintojen muutosten mukaisesti.
Korkoavustukseen vaikuttavat 4 kuukauden aikana saadut tulot:
- Alkuvuoden korkojen avustuksessa huomioidaan tulot ajalta 1.2.–31.5.
- Loppuvuoden korkojen avustuksessa huomioidaan tulot ajalta 1.8.–30.11.
Tulosi lasketaan sen ajanjakson tuloiksi, jolloin ne on maksettu. Luovutusvoitot katsotaan kuitenkin yleensä kaupantekopäivän tuloksi.
Jos kuukausitulosi ovat vaihdelleet tuona aikana, niiden keskiarvo ei saa ylittää tulorajaa. Kela ottaa huomioon bruttotulot, eli tuloista ei vähennetä veroja tai tehdä vähennyksiä.
Korkoavustukseen vaikuttavat veronalaiset ansio- ja pääomatulot. Lue esimerkkejä veronalaisista tuloista.
Verovapaat tulot ja etuudet eivät vaikuta korkoavustukseen. Verovapaita tuloja ovat esimerkiksi asumistuki, lapsilisä ja toimeentulotuki.
Tulot vaikuttavat samojen periaatteiden mukaisesti kuin opintotuessa.
Esimerkki korkoavustuksesta ja sen tulorajoista
Opiskelija hakee korkoavustusta loppuvuoden (heinä-joulukuu) korkoihin. Hänellä ei ole lapsia. Tuen saamiseen vaikuttavat elo-, syys-, loka- ja marraskuun tulot. Opiskelijan tulot olivat elokuussa 800 euroa, syyskuussa 2 000 euroa, lokakuussa 1 500 euroa ja marraskuussa 1 000 euroa. Tulojen keskiarvo on 1 325 euroa kuukaudessa. Keskiarvo ei ylitä tulorajaa, joka on 1 589 euroa kuukaudessa. Opiskelija saa korkoavustuksen.