Yrittäjän sosiaaliturva | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin huolehdit yrittäjänä sosiaaliturvasta

AnkkuriKuka on yrittäjä?

Yrittäjä on henkilö, joka tekee ansiotyötä ilman virka- tai työsuhdetta. Yrittäjän täytyy itse huolehtia eläketurvastaan maksamalla yrittäjän eläkevakuutusta. Eläkevakuutus vaikuttaa myös sosiaaliturvaan, kuten Kelan maksamiin sairaus- ja vanhempainpäivärahoihin ja kuntoutusrahaan. Yrittäjä hankkii yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisen vakuutuksen (tyoelake.fi). Maatalousyrittäjä taas hankkii maatalousyrittäjän eläkelain (MYEL) mukaisen vakuutuksen (mela.fi). Maatalousyrittäjiä ovat viljelijät, kalastajat, poronhoitajat ja metsänomistajat. Myös apurahan saaja voi olla velvollinen ottamaan MYEL-vakuutuksen (mela.fi).

Sivutoiminen yrittäjä tai kevytyrittäjä

Jos yritystoimintasi tulot ovat riittävän suuret, sinun täytyy hankkia eläkevakuutus myös seuraavissa tilanteissa:

  • Olet sivutoiminen yrittäjä ja ansaitset pääasiallisen toimeentulosi muusta kuin sivutoimestasi.
  • Olet kevytyrittäjä ja teet töitä laskutuspalvelun kautta.
  • Olet freelancer eli yrittäjä, joka tekee töitä eri toimeksiantajille.

AnkkuriMistä yrittäjän tulot ja sairausvakuutusmaksut muodostuvat?

Yrittäjänä sinun täytyy arvioida vuosittainen työtulosi yrittäjän eläkevakuutuksessasi. Se vaikuttaa eläkkeesi lisäksi Kelan tukien määrään ja oikeuteesi saada työttömyystukea. Lue lisää yrittäjän tuloista ja sairausvakuutusmaksuista. 

AnkkuriMitä tukia yrittäjä voi saada Kelasta?

Yrittäjänä voit saada Kelasta samoja tukia kuin työntekijä. Voit saada myös korvauksia, jos järjestät itsellesi työterveyshuollon.

Päivärahat, kuten vanhempainpäivärahat ja sairauspäiväraha, määräytyvät YEL- tai MYEL-työtulon perusteella. Joissain Kelan tuissa, kuten toimeentulotuessa, saatamme selvittää yritystoimintasi kannattavuutta ennen kuin myönnämme tukea. Kela toimittaa tiedon maksamastaan tuesta tulorekisteriin 5 päivän kuluessa maksupäivästä.

Tutustu tavallisimpiin tilanteisiin, joissa voit yrittäjänä tarvita Kelan tukia:

AnkkuriOletko palkkaamassa työntekijää?

Työnantajana hoidat monia asioita, jotka liittyvät Kelan tukiin. Kun haet Kelan päivärahoja ja korvauksia työntekijöillesi, toimit työnantajaroolissa.

Laki edellyttää, että järjestät työntekijällesi ehkäisevän työterveyshuollon eli esimerkiksi terveystarkastukset. Voit tarjota työntekijälle myös sairaanhoidon eli mahdollisuuden käydä työterveyslääkärillä. Kela korvaa yrityksellesi noin puolet työterveyshuollon kustannuksista. Tutustu työterveydenhuollon järjestämiseen Työnantajat-osiossa.

Työnantajana sinun täytyy myös huolehtia palkkojen ilmoittamisesta tulorekisteriin, maksaa sairausvakuutusmaksuja sekä ilmoittaa, jos lähetät työntekijän ulkomaille. 

Työnantajana sinun täytyy

Lue lisää Työnantajat-osiosta. 

Kela voi maksaa sinulle tukia, jos maksat palkkaa, kun työntekijäsi on 

Työnantajana voit myös saada työntekijän perhevapaisiin liittyviä korvauksia. Näitä ovat vuosilomakustannuskorvaus ja perhevapaakorvaus. Lue lisää Työnantajat-osiosta.

Voit hoitaa lähes kaikki työnantajan Kela-asiat helposti verkossa: 

Tutustu verkkoasiointipalveluihin Työnantajat-osiossa. Kelan tukia voi hakea myös paperilomakkeilla. 

Kela palvelee sinua myös chatissä ja puhelimessa. Kiireettömissä asioissa voi kysyä neuvoa myös suojatulla sähköpostilla.

Yrittäjänä Suomessa ja ulkomailla

Yrittäjänä Suomessa

Jos muutat Suomeen yrittäjäksi, voit saada Kelan tukia tietyillä perusteilla. Edellytyksenä on, että sinulla on yrittäjän eläkelain mukainen vakuutus (YEL-vakuutus).

Jos muutat Suomeen yrittäjäksi muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, sinulla pitää olla myös voimassa oleva oleskelulupa.

Tarkista Kelan tiedot Suomessa asumisestasi tai työskentelystäsi OmaKelasta.

Yrittäjänä ulkomailla

Jos työskentelet yrittäjänä EU:n alueella, kuulut yleensä työskentelyvaltion sosiaaliturvaan. EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa oleskelevalla yrittäjällä on yleensä oikeus työskentelymaan sosiaaliturvaan riippumatta siitä, kuinka kauan työskentely kestää tai missä maassa asuu. Kuulut työskentelymaasi sosiaaliturvaan, jos työsi täyttää esimerkiksi työaikaa tai palkkaa koskevat vähimmäisedellytykset. Edellytykset ovat maakohtaisia. Jos kuulut työskentelyvaltion sosiaaliturvaan, et voi samaan aikaan saada tukia Suomesta.

EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa työskentelevällä on yleensä oikeus samaan sosiaaliturvaan ja tukiin kuin työskentelymaan kansalaisilla. Tutustu tukien maksamiseen tarkemmin.

Tilapäisesti ulkomailla työskentelevä yrittäjä voi olla oikeutettu Kelan tukiin, jos hän on ns. lähetetty yrittäjä.  

Lähetettynä yrittäjänä pidetään henkilöä, joka täyttää kaikki seuraavat kriteerit  

  • harjoittaa tavallisesti yritystoimintaa Suomessa
  • lähtee työskentelemään tilapäisesti toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan
  • harjoittaa ulkomailla samankaltaista yritystoimintaa kuin Suomessa. 

Lähetetyn yrittäjän pitää hakea Eläketurvakeskuksesta A1-todistus. Todistus osoittaa, että sinulla on oikeus Kelan tukiin. 

Sinun täytyy hakea A1-todistus myös, jos teet etätyötä ulkomailta. Jos sinulla ei ole A1-todistusta, oikeutesi sosiaaliturvaan määräytyy työskentelymaan lainsäädännön perusteella. 

Jos työskentelet yrittäjänä muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sinulla voi olla oikeus Kelan tukiin korkeintaan vuoden ajan. Sinulla täytyy kuitenkin olla voimassa oleva YEL-vakuutus. Ilmoita työskentelystäsi Kelaan. 

Jos työskentelet maassa, jonka kanssa Suomella on Sosiaaliturvasopimus sinun kannattaa tutustua sosiaaliturvasopimuksiin (Tietoa Kelasta -osio). Sosiaaliturvasi määräytyy yleensä ulkomailla oleskelun keston ja sopimuksen sisältämien tukien perusteella. 

Jos yritystoiminta päättyy

Jos yritystoimintasi päättyy esimerkiksi siksi, että lopetat yrityksessä työskentelyn tai jäät eläkkeelle, sinulla voi olla oikeus Kelan maksamiin tukiin. Lue lisää yritystoiminnan päättymisestä. 

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelan asiakaspalveluun

Mitä muuta elämääsi kuuluu?

Sivu päivitetty 20.9.2024