”Mariaa onniteltiin uudesta työstäni” | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

”Mariaa onniteltiin uudesta työstäni”

Julkaistu 24.9.2024

Kelassa työskentelevät Maria Rajamäki ja Maria Rajaniemi saavat usein toisilleen tarkoitettuja sähköposteja ja kalenterikutsuja. Lähes identtisten nimien lisäksi heitä yhdistävät huumori, sisustusmaku ja kunnianhimoinen asenne työhön. Kun Mariat tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa viiden vuoden ystävyyden jälkeen, kumpaakin jännitti.

Kuka? KTM Maria Rajamäki, 31, viestinnän asiantuntija, Kelan viestintäyksikkö. Aloitti Kelassa vuonna 2018 sairauspäivärahaetuuden etuuskäsittelijänä.

”Meillä on sama etunimi ja sukunimetkin ovat lähes identtiset, joten meidät sekoitetaan usein. Viime maaliskuussa Mariaa onniteltiin minun uudesta työstäni. Tapaus nauratti meitä. Sekaannukset eivät haittaa, koska olemme jo niin tottuneita niihin.

Tutustuimme kuusi vuotta sitten, kun osallistuimme samaan etänä järjestettyyn perehdytykseen. Asuin Seinäjoella ja Maria Tampereella. Teimme molemmat silloin hakemuskäsittelyä, ja aloimme pitää yhteyttä ja sparrailla toisiamme.

Tyylimme tehdä töitä oli samanlainen. Halusimme selvittää kaikki mahdolliset asiat ja tehdä kaiken kerralla kuntoon, ettei samoihin asioihin tarvitse enää palata. Jos eteen tuli oikein hankala tilanne, kysyin Marialta, mistä hän lähtisi solmua purkamaan.

”Viime maaliskuussa Mariaa onniteltiin uudesta työstäni.”

Tehtävämme on poistaa epätietoisuutta

Tällä hetkellä työskentelen Kelan viestintäyksikössä, ja tehtäviini kuuluu sairausvakuutuslain mukaisten etuuksien ja kuntoutuksen asiakas- ja kumppaniviestintä. Suunnittelen ja toteutan viestintää monipuolisesti Kelan eri kanavissa.

Yksi Kelan keskeisistä tehtävistä on toimeenpanna hallituksen esittämät ja eduskunnan hyväksymät sosiaaliturvalainsäädännön muutokset ja viestiä niistä asiakkaille ja kumppaneille. Seuraan lakimuutoksia koskevaa kirjoittelua somen keskustelupalstoilla. Monia askarruttaa, miten muutokset vaikuttavat heidän etuuksiinsa ja arkeensa.

Muutokset aiheuttavat kansalaisissa ymmärrettävästi huolta. Keskusteluvirrasta näkee, mitkä asiat herättävät kysymyksiä ja koetaan epäselviksi. Tehtävämme on poistaa epätietoisuutta viestimällä asioista ymmärrettävästi, luotettavasti ja oikea-aikaisesti.

”Keskusteluvirrasta näkee, mitkä asiat herättävät kysymyksiä ja koetaan epäselviksi.”

Maria on opettanut minulle optimistisuutta

Emme enää kumpikaan käsittele hakemuksia, ja ammatillinen yhteydenpitomme on muuttunut enemmän vertaistuelliseksi. Jos jokin asia painaa mieltäni, voin luottaa siihen, että Maria kuuntelee ja ymmärtää. Maria osaa myös sopivissa tilanteissa kuitata asian huumorilla.

Olen alusta asti halunnut päästä kehittymään, etenemään ja hyödyntämään osaamistani Kelassa, minkä vuoksi olen jatkanut opintojani töiden ohella. Opiskelin kauppatieteiden maisteriohjelmassa Vaasan yliopistossa ja sain töistä vapaata lähiopetuspäiviksi. Myös muutoin työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on aina onnistunut helposti liukuvan työajan ja laajan etätyömahdollisuuden ansiosta.

Maria on opettanut minulle optimistisuutta ja sitä, että katsotaan rauhassa, miten asiat ovat, ennen kuin murehditaan tulevaa. Maria on avoin ja pyyteetön. Hänen vahvuutensa on toisten ihmisten arvostaminen ja huomiointi. Maria on aina valmis auttamaan ja pyrkii löytämään ongelmatilanteissa parhaan mahdollisen, kaikkia tyydyttävän lopputuloksen. Hän ei tyydy menemään sieltä, missä aita on matalin, vaan haluaa oppia ja ymmärtää, miksi asiat tehdään niin kuin ne tehdään. Kun on oltava tiukka, sekin sujuu häneltä.

”Jos jokin asia painaa mieltäni, voin luottaa siihen, että Maria kuuntelee ja ymmärtää.”

Maria on aina valmiina kuuntelemaan

Pidän tärkeänä sitä, että on työkaveri, joka on myös läheinen ystävä. Marian kanssa voin vaihtaa ja jakaa kaikenlaisia ajatuksia. Tiedän, että Maria on aina valmiina kuuntelemaan. Viestittelemme päivittäin. Jos ei ole mitään asiaa, aina voi lähettää jonkin hauskan videon, joka piristää molempien päivää.

Työkaveruus syveni ystävyydeksi täysin etäyhteyksin. Tapasimme kasvokkain vasta viime vuonna, kun olimme tunteneet toisemme jo viisi vuotta. Meitä kumpaakin jännitti, mutta kohtaaminen oli myös hyvin luonnollinen. Maria odotti minua Tampereen juna-aseman pääovien edessä. Tunnistin hänet jo kaukaa. Halasimme, ja keskustelumme jatkui siitä, mihin se oli puhelimessa jäänyt.”

”Maria odotti minua Tampereen juna-aseman pääovien edessä. Tunnistin hänet jo kaukaa.”

Kuka? Sosionomi YAMK Maria Rajaniemi, 31, suunnittelija, Kelan palvelutoiminnan kehittämisyksikkö, eläke-, ja työkykyetuuksien kehittämisryhmä. Aloitti Kelassa vuonna 2018 sairauspäivärahaetuuden etuuskäsittelijänä.

”Tulin Kelaan sairauspäivärahaetuuden käsittelijäksi kentältä: olin työskennellyt sosionomina esimerkiksi perhetyössä ja nähnyt läheltä ihmisten erilaisia elämäntilanteita.

Kelassa palvelu lähtee asiakkaan kokonaistilanteen hahmottamisesta. Tein työssäni verkostotyötä, eli työhöni kuului asiakkaan ja erilaisten sidosryhmien kanssa yhteistyön tekeminen. Verkostomaisessa etuustyössä kävimme läpi ihmisen elämäntilanteen ja katsoimme, mihin etuuksiin asiakkaalla on oikeus ja kartoitimme asiakkaan muita palveluita. Kokonaisvaltainen kohtaaminen vie enemmän aikaa, mutta asiakkaan näkökulmasta se on merkittävää. Asiakas saa oikeat etuudet oikeaan aikaan ja myös ennakoivaa tietoa siitä, miten kannattaa toimia tulevaisuudessa.

Sairauspäivärahaetuudet ovat iso kokonaisuus, sillä asiakas voi hakea esimerkiksi sairaus- ja osasairauspäivärahaa. Asiakkaiden elämäntilanteet vaihtelevat suuresti, joten tapauksiin sovellettavaa lainsäädäntöä on paljon. Kun aloitimme perehtymisen etuuteen, meille tuli tavaksi soittaa toisillemme pohtiaksemme yhdessä ohjeistuksia. Tulisiko toiselle mieleen jotain, mitä en ollut itse osannut ohjeistuksessa ottaa huomioon? Koska Maria oli aloittanut puoli vuotta ennen minua, hänellä saattoi olla myös sellaista tietoa, jota en itse vielä ollut saanut. Näin aloimme pikkuhiljaa jutella ja tutustuimme toisiimme.

”Kelassa palvelu lähtee asiakkaan kokonaistilanteen hahmottamisesta.”

Lähetämme ristiin samoja videolinkkejä

Nykyään Maria työskentelee viestinnässä ja minä järjestelmäpuolella. Toimin suunnittelijana tiimissä, joka ylläpitää ja kehittää sairauspäivärahan etuusjärjestelmää. Lisäksi neuvomme etuuskäsittelijöitä etuusjärjestelmän käytössä. Työnkuvaani kuuluu esimerkiksi teknistä määrittelyä, testaamista, ohjeiden ylläpitoa ja neuvontaa. Vaikka työnkuvamme ovat Marian kanssa erilaiset, niille yhteistä ovat esimerkiksi lakimuutokset. Maria viestii lakimuutoksista, ja minä taas osaltani huolehdin, että järjestelmä toimii niin kuin sen halutaan lakimuutoksen jälkeen toimivan.

Viihdyn Kelassa. Tunnen, että minuun luotetaan. Minua on aina kannustettu etenemään omalla urapolullani. Työnantaja on myös tukenut minua kasvamaan ammatillisesti tarjoamalla uutta opittavaa ja erilaisia koulutuksia. Opiskelin YAMK-tutkinnon Marian tavoin työn ohessa, ja työnantajan tuen lisäksi saimme Marian kanssa toisiltamme vertaistukea opiskeluun.  

Nimiemme lisäksi meissä on Marian kanssa hämmentävän paljon samaa. Olemme molemmat maalaiskaupunkien kasvatteja. Meillä on samanlaiset mielenkiinnonkohteet, kuten DIY-askarteleminen, lemmikkieläimet ja sisustaminen. Molempia kiinnostaa taide, ja minä tykkään myös maalata tauluja. Remontointi-ideat saavat meidät innostumaan yhdessä. Pelottavan monta kertaa olemme lähettäneet ristiin samoja linkkejä sosiaalisen median kanavissa toisistamme tietämättä. Jos asuisimme samalla paikkakunnalla, kävisimme varmasti yhdessä keramiikkakurssilla ja kuntosalilla.

”Tunnen, että minuun luotetaan. Minua on aina kannustettu etenemään omalla urapolullani.”

Etänäkin voi olla läsnä

Se mihin Maria tarttuu, sen hän myös hoitaa loppuun asti. Hänellä on empatiaa, ymmärrystä ja kunnianhimoa etsiä asioille ratkaisuja. Maria on vahvistanut ammatillista kasvuani ja luonut uskoa omiin kykyihin, kun olen itse epäröinyt. Hän osaa sanoittaa sen missä olen hyvä. Maria tietää, miten työorientoitunut olen, ja osaa muistuttaa minua pitämään kiinni rajoistani ja huolehtimaan myös palautumisesta.

Kun kaikki siirtyivät korona-aikana etätöihin, ehdotin esihenkilölleni, että jatkaisin samassa tiimissä Tampereella, vaikka muuttaisin kotiseudulleni Ouluun. Se sopi, ja järjestely toimi hyvin. Nykyisessä työnkuvassani työkaverini sijaitsevat ympäri Suomen. Ystävyys Marian kanssa on opettanut, että myös etänä voi olla läsnä.”

”Ystävyys Marian kanssa on opettanut, että myös etänä voi olla läsnä.”

 

Sivu päivitetty 26.9.2024