Det lönar sig att fylla i läkarintyg för specialvårdspenning noggrant | FPAGå till innehållet
Meddelande

Det lönar sig att fylla i läkarintyg för specialvårdspenning noggrant

Publicerad 28.9.2023

Läkare som skriver D-intyg för specialvårdspenning ska helst kontrollera redan på förhand att de medicinska villkoren för beviljande uppfylls. FPA måste ofta be att föräldrar som ansöker om specialvårdspenning begär en tilläggsutredning av hälso- och sjukvården. 

FPA har lagt märke till att de läkarintyg som lämnas in för specialvårdspenning ofta saknar sådana uppgifter som behövs för att kunna avgöra rätten till förmånen. Handläggningen av ansökningarna går långsammare om uppgifterna saknas.

FPA avgör rätten till förmånen utifrån kundens ansökan och ett D-intyg som utfärdats av den läkare som behandlar barnet. De medicinska uppgifter som behövs för avgörandet ska framgå av intyget. 

Vårdnadshavaren till ett barn under 16 år har rätt till specialvårdspenning om hen inte kan utföra sitt arbete eftersom hen måste delta i barnets sjukvård eller rehabilitering. Beviljandet av förmånen påverkas dessutom av barnets ålder och sjukdomens svårighetsgrad. 

Specialvårdspenningen är en noggrant reglerad förmån, och därför är det bra att läkaren kontrollerar att de medicinska villkoren för beviljande av förmånen uppfylls innan hen skriver D-intyget.

Var särskilt uppmärksam på barnets ålder och sjukdom 

Om barnet är under 7 år krävs det inte att sjukdomen är svår för att man ska få specialvårdspenning för tiden för sjukhus- och poliklinikvård. Om barnet däremot vårdas hemma måste sjukdomen vara svår och i ett behandlingsskede som utvecklas snabbt eller är krävande.   

Om barnet är mellan 7 och 15 år måste sjukdomen såväl under sjukhus- och poliklinikvård som under hemvård vara svår och i ett behandlingsskede som utvecklas snabbt eller är krävande. 
Som svåra sjukdomar betraktas till exempel

  • leukemier eller andra maligna tumörer
  • svåra hjärtfel, svåra olycksfalls- och brännskador
  • svårbalanserad diabetes eller inledningsskedet av diabetesbehandling
  • svåra psykiska störningar
  • svår intellektuell funktionsnedsättning
  • svår bronkialastma
  • svår ledgångsreumatism
  • någon annan sjukdom eller funktionsnedsättning som i fråga om svårighetsgrad kan jämföras med de sjukdomar som nämns ovan.

Det är fråga om ett behandlingsskede som utvecklas snabbt eller är krävande exempelvis när ett litet barn har en svår symptomatisk tarmsjukdom som inte är i remission, eller när barnet har anorexi som kräver övervakning av föräldern.  

Ett bra D-intyg

Det D-intyg som skrivs för specialvårdspenning ska innehålla den specifika diagnos på grund av vilken barnet behandlas. De dagar då det av medicinska skäl är nödvändigt att vårdnadshavaren deltar i vården eller rehabiliteringen av barnet ska anges i intyget. Om ansökan gäller specialvårdspenning för tiden för hemvård av barn, ska behovet av hemvård alltid motiveras. Om barnet har en långvarig sjukdom ska läkaren i D-intyget beskriva den aktuella vårdsituationen.

Om maximitiden för specialvårdspenning har gått ut eller förmånen förutsätter en svår sjukdom i krävande vårdskede, ska de medicinska motiveringarna anges i D-intyget. 

När maximitiderna överskrids

Specialvårdspenning kan på grund av en och samma sjukdom beviljas för poliklinik- eller sjukhusvård eller rehabilitering för högst 60 vardagar. Vid hemvård kan specialvårdspenning beviljas för högst 60 vardagar. Av särskilda terapeutiska skäl kan specialvårdspenning beviljas för hemvård för ytterligare högst 30 vardagar.  

När maximitiden har gått ut kan specialvårdspenning fås endast av vägande medicinska skäl. Det betyder situationer där behandlingen av ett barns svåra sjukdom eller en oväntad försämring av sjukdomen fortfarande kräver en ständig närvaro av vårdnadshavaren. Ett vägande medicinskt skäl kan till exempel vara ett intensivt skede i barnets cancerbehandling eller ett medicinskt motiverat behov av isolering på grund av infektion. 

Läs mer om vad som avses med särskilda terapeutiska eller vägande medicinska skäl (fpa.fi).  


 

Senast ändrad 25.6.2024