Allmänt bostadsbidrag
På den här sidan
Det allmänna bostadsbidraget hjälper dig att betala dina boendeutgifter.
Kan du få bostadsbidrag?
Du kan få bostadsbidrag om du har låga inkomster och bor i
- hyresbostad
- bostadsrättsbostad, eller
- delägarbostad.
Ett hushåll som består av en eller flera personer kan få bostadsbidrag. Bostadsbidrag beviljas gemensamt till hela hushållet och påverkas av hushållets gemensamma inkomster och förmögenhet.
Som studerande får du bostadsbidrag på samma villkor som andra bidragstagare. Om du är minderårig kan du få bostadsbidrag till exempel när du får studiestöd eller inte längre bor hemma.
Om du är pensionstagare med låga inkomster ska du ansöka om bostadsbidrag för pensionstagare.
Studerande får från 1.8.2025 inte längre allmänt bostadsbidrag utan i stället bostadstillägg till studiestödet
Riksdagen har godkänt de lagändringar som gäller stöd för boende till studerande. I och med ändringarna övergår största delen av de studerande från att få allmänt bostadsbidrag till att få studiestödets bostadstillägg. Ändringarna gäller inte personer som bor med sitt eget eller sin partners barn. De kan även i fortsättningen få allmänt bostadsbidrag.
Vilka hör till hushållet?
I allmänhet består ett hushåll av de personer som stadigvarande bor i samma bostad. Du kan höra till endast ett hushåll åt gången.
Endast en person kan söka bidrag för hela hushållet.
Äkta makar, sambor och personer som har ett förhållande och som bor i samma bostad hör alltid till samma hushåll, oberoende av om hyresavtalet för bostaden är gemensamt eller separat.
Även äkta makar som bor i olika bostäder hör till samma hushåll om de bor på varsitt håll på grund av till exempel arbete, studier eller militärtjänst eller civiltjänst som fullgörs på annan ort.
Lägg märke till detta undantag
Äkta makar hör till olika hushåll om de bor på varsitt håll på grund av att deras parförhållande har upphört. Läs mer om hur skilsmässa kan påverka förmånerna från FPA.
De som bor i en kompisbostad kan höra antingen till samma hushåll eller till olika hushåll.
Till samma hushåll hör
- rumskompisar som har ett gemensamt hyresavtal
- rumskompisar som enligt hyresavtalet eller en bilaga till det är gemensamt ansvariga för hyran för hela bostaden.
Rumskompisar som hör till samma hushåll väljer en företrädare av dem som hör till hushållet och företrädaren ansöker om bostadsbidrag för hushållet. Företrädarens uppgifter meddelas på blankett Fullmakt att företräda kollektivhushåll AT 5r (pdf). Om hushållet beviljas bostadsbidrag betalas det till företrädaren för hushållet.
Till olika hushåll hör
- rumskompisar som har separata hyresavtal
- rumskompisar som har ett underhyresavtal.
För att det ska vara fråga om olika hushåll förutsätts dessutom att rumskompisarna enligt hyresavtalet eller en bilaga till det inte är gemensamt ansvariga för hyran för hela bostaden.
Lägg märke till dessa situationer
Äkta makar, sambor, personer som har ett förhållande och nära släktingar hör alltid till samma hushåll oberoende av hyresavtalet. Med nära släktingar avses föräldrar, barn och far- och morföräldrar.
Syskon som bor i samma bostad hör till olika hushåll om de har separata hyresavtal eller ett underhyresavtal.
Nära släktingar som bor i samma bostad hör till samma hushåll oberoende av hyresavtalet. Nära släktingar är
- föräldrar
- barn
- far- och morföräldrar.
Syskon kan höra till olika hushåll
Syskon som bor i samma bostad hör till olika hushåll om de har separata hyresavtal eller ett underhyresavtal.
Minderåriga barn
Ett minderårigt barn som bor självständigt hör i regel till samma hushåll som sina föräldrar.
Om barnet till exempel har rätt till studiestöd och bor självständigt någon annanstans än hos sina föräldrar kan hen ändå få allmänt bostadsbidrag.
Myndiga barn
Ett myndigt barn som har flyttat hemifrån hör till ett annat hushåll än sina föräldrar.
Om ett myndigt barn bor i samma bostad som sina föräldrar hör hen till samma hushåll som de.
Läs om vilka förmåner en ung person som är på väg att bli självständig kan få från FPA.
Du hör till samma hushåll som de som bor i din stadigvarande bostad, även om du tillfälligt bor någon annanstans till exempel på grund av studier, arbete eller militärtjänst eller civiltjänst. Det andra boendet betraktas i regel som tillfälligt om du bor där i omkring ett år eller mindre.
En person som har flyttat till Finland kan höra till ett hushåll om vi anser att hen är stadigvarande bosatt i Finland.
Lägg märkte till detta undantag
Studerande som har kommit till Finland kan inte höra till ett hushåll och kan heller inte få bostadsbidrag.
En underhyresgäst hör i regel till ett annat hushåll än huvudhyresgästen eller bostadens ägare.
Om underhyresgästen är partner eller nära släkting till huvudhyresgästen eller bostadens ägare, hör de till samma hushåll. Med nära släktingar avses föräldrar, barn och far- och morföräldrar.
Meddela oss om du får bostadsbidrag och en underhyresgäst flyttar in i din bostad.
Hur mycket kan du få i bostadsbidrag?
Om bostadsbidragets belopp är under 15 euro i månaden betalas det inte ut.
Enklast tar du reda på bostadsbidragets belopp med räknaren. Bostadsbidragets belopp påverkas av
- antalet vuxna och barn i hushållet
- inkomster och förmögenhet
- boendeutgifter som man kan få bostadsbidrag för
- kommunspecifika övre gränser (maximala boendeutgifter)
- bassjälvrisken.
Läs om hur inkomster, förmögenhet och boendeutgifter påverkar ditt bostadsbidrag.
Utbetalning av bostadsbidrag
Vi betalar in bostadsbidraget på ditt eller hyresvärdens konto den första bankdagen i månaden. Om bankerna är stängda på utbetalningsdagen betalas bidraget ut följande bankdag.
Bostadsbidraget är skattefri inkomst.
Om bostadsbidrag betalas ut till dig retroaktivt syns bidraget i allmänhet på ditt bankkonto två vardagar efter betalningen. Bostadsbidrag kan betalas retroaktivt för högst 1 månad.
Vi kan betala bostadsbidraget till hyresvärdens konto om du har gett ditt tillstånd för det.
Vi kan betala bostadsbidraget direkt till hyresvärden också då hyran har blivit delvis eller helt obetald 2 månader i följd. I en sådan situation kontaktar vi dig innan bidraget betalas ut.
Så här ansöker du om bostadsbidrag
- Ansök om allmänt bostadsbidrag i MittFPA.
- I ansökan ska du ange inkomsterna och förmögenheten för alla personer i hushållet, eftersom de inverkar på bostadsbidragets belopp. Ange inkomsterna som bruttoinkomst.
- Fotografera bilagorna och skicka in dem i MittFPA.
- I MittFPA kan du se om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Där visas också påminnelser ifall bilagor saknas. Du får också ett beslut hem till dig per post om du inte har avstått från papperspost.
Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Spara blanketten Allmänt bostadsbidrag AT 1r (pdf) på din dator eller mobila enhet och fyll sedan i den. Skriv ut blanketten och skicka den tillsammans med bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.
Läs om vilka bilagor som oftast behövs för ansökan om bostadsbidrag.
Vi beviljar alltid bostadsbidrag från den första dagen i månaden. Om till exempel ditt hyresavtal träder i kraft 15.3 får du bidrag från och med 1.4.
Du kan få bostadsbidrag retroaktivt för högst 1 månad. Om du vill få bidrag till exempel från ingången av januari, måste din ansökan vara hos FPA senast den sista februari.
Bifoga till ansökan
- en kopia av det undertecknade skriftliga hyresavtalet, om FPA inte får det direkt från hyresvärden.
Beroende på ditt hushålls situation ska du också bifoga
- blanketten Fullmakt att företräda kollektivhushåll AT 5r (pdf), om du hör till samma hushåll som dina rumskompisar och du företräder hushållet
- anmälan om flyttning till Finland
- Om du ansöker om bostadsbidrag för första gången efter att du har flyttat till Finland och rätten till FPA:s förmåner ännu inte har utretts för dig eller en medlem i ditt hushåll, ska du göra en anmälan om flytten till Finland i MittFPA. Om du inte kan använda MittFPA ska du till din ansökan bifoga blanketten Anmälan Flyttning till Finland eller arbete i Finland Y 77r (pdf). Läs mer om flyttning till Finland.
- anmälan om flyttning utomlands
- Anmäl flyttning eller vistelse utomlands i MittFPA. Om du inte kan använda MittFPA ska du till din ansökan bifoga blanketten Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf). Läs mer om flyttning utomlands.
Vi får uppgifter om dina löneinkomster ur inkomstregistret, och vi använder oss av uppgifterna när vi handlägger din ansökan. Vid behov ber vi dig om ytterligare uppgifter.
Hyresvärdar som skickar hyresavtal till FPA elektroniskt
Av en del hyresvärdar får vi hyresavtal elektroniskt. Du behöver inte skicka oss hyresavtalet och ett intyg över hyresbeloppet, om din hyresvärd finns med på listan nedan.
Om din hyresvärd inte finns på listan ska du skicka hyresavtalet som en bilaga till din ansökan. Den som hyrt en bostad av en privat hyresvärd måste alltid skicka hyresavtalet till FPA.