Edullisimpien biologisten lääkkeiden määräämisessä on edelleen parannettavaa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Edullisimpien biologisten lääkkeiden määräämisessä on edelleen parannettavaa

Julkaistu 25.9.2024

Lääkäreiden täytyy määrätä potilaalleen edullisin biologinen lääkevalmiste, ja terveydenhuollon toimintayksikön vastuulla on huolehtia lääkärin työtä tukevista potilastietojärjestelmistä sekä omavalvonnasta. Lääkäreiltä Kelaan tulleiden palautteiden mukaan edullisimpien biologisten lääkkeiden määräämisessä on haasteita, jotka liittyvät esimerkiksi potilastietojärjestelmiin.

Lääkäreillä on lain mukaan velvoite määrätä potilaalle edullisin biologinen lääkevalmiste. Terveydenhuollon toimintayksikön vastuulla on tukea ja valvoa lääkäreitä tässä työssä.

Kun lääkäri on määräämässä potilaalleen biologista lääkettä, hänen täytyy valita sillä hetkellä kaupan olevista keskenään vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista valmisteista vähittäismyyntihinnaltaan edullisin. Velvoite koskee kaikkia lääkäreitä ja potilasryhmiä kaikissa tilanteissa, joissa biologisia lääkkeitä määrätään avohoitoon tai lääkemääräyksiä uusitaan. Jos lääkäri määrää muun kuin halvimman biologisen valmisteen, valinta täytyy perustella potilaskohtaisella lääketieteellisellä tai hoidollisella syyllä, joka merkitään lääkemääräykseen.

Biologisten lääkkeiden lääkevaihdon asteittainen laajeneminen apteekeissa 1.4.2024 alkaen ei poista lääkärin velvoitetta määrätä edullisinta biologista valmistetta.

Kela on valvonnan yhteydessä saanut lääkäreiltä palautetta haasteista

Kela ohjaa ja valvoo, että lääkärit noudattavat biologisten lääkkeiden määräämiseen liittyvää velvoitetta. Valvonnan yhteydessä lääkärit ovat nostaneet esiin velvoitteen noudattamiseen liittyviä vaikeuksia arjen työssä.

Lääkärit ovat tuoneet palautteissaan erityisesti esiin, että potilastietojärjestelmät eivät tue heitä edullisimpien lääkkeiden määräämisessä. Lääkäreiden mukaan potilastietojärjestelmän ehdottamaa lääkettä voi esimerkiksi olla hankala vaihtaa toiseen lääkkeeseen tai lääkevalmisteiden hintatiedot eivät näy selkeästi järjestelmissä.

Lisäksi lääkäreiden palautteiden mukaan biologisten lääkkeiden uusimiseen liittyvät toimintatavat saattavat olla epäselviä. Haasteita on erityisesti tilanteissa, joissa lääkehoito on aloitettu erikoissairaanhoidossa ja lääkemääräys uusitaan perusterveydenhuollossa.

Terveydenhuollon toimintayksikön täytyy myös itse valvoa velvoitteen noudattamista

Terveydenhuollon toimintayksikön vastuulla on lain mukaan valvoa, että sen lääkärit noudattavat edullisimpien biologisten lääkkeiden määräämiseen liittyvää velvoitetta. Lisäksi yksikön pitää huolehtia siitä, että lääkäreiden käytössä on velvoitetta tukevat potilastietojärjestelmät. Lääkkeiden määräämiseen ja potilastietojärjestelmiin liittyvät velvoitteet koskevat myös itsenäisenä ammatinharjoittajina toimivia lääkäreitä. Lain mukaan omaa toimintaa täytyy valvoa säännöllisin väliajoin, ja valvonnan täytyy perustua omavalvontasuunnitelmaan. Suunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja henkilökunnan nähtävillä. 

Kelan tehtävänä ei ole valvoa hyvinvointialueita omavalvontavelvoitteiden noudattamisessa. Jos toimintayksikkö tai itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva lääkäri kuitenkin käyttää tietojärjestelmää, joka ei täytä lain edellytyksiä, Kela voi ilmoittaa asiasta

  • lääkärin ja terveydenhuollon yksikön osalta toimivaltaiselle aluehallintovirastolle
  • tietojärjestelmän osalta Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira).

Potilastietojärjestelmät tukevat lääkäriä edullisimman lääkevalmisteen valinnassa

Kelan näkemyksen mukaan lääkärin velvoitetta määrätä edullisinta biologista valmistetta tukee parhaiten potilastietojärjestelmä, joka näyttää selkeästi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) luokittelemat keskenään vertailukelpoiset ja vaihtoehtoiset biologiset lääkevalmisteet ja niiden ajantasaiset hinnat.

– Hyvin toteutettu potilastietojärjestelmä tukee lääkäriä edullisimman valmisteen valinnassa. Lääkekorvauskustannusten hillitsemiseksi on siis tärkeää, että lääkärit saavat omalta organisaatioltaan tukea velvoitteen noudattamisessa, sanoo Kelan terveydenhuoltoetuuksien keskuksen päällikkö Reija Jääskeläinen.

Terveydenhuollon toimintayksiköt ja lääkärit voivat olla biologisten lääkkeiden määräämiseen ja Kelan valvontaan liittyvissä kysymyksissä yhteydessä Kelan lääkevalvontatiimiin osoitteeseen laakevalvonta@kela.fi.

Lue lisää

 

Sivu päivitetty 25.9.2024