Hallitus esittää väliaikaista sähkötukea – Kela valmistautuu toimeenpanoon
Hallituksen esityksen mukaan pienituloiset kotitaloudet voisivat saada alkuvuonna tukea sähkömenoihin. Sähkötuki olisi tarkoitettu niille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää uutta sähkövähennystä verotuksessa.
Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen väliaikaisesta sähkötuesta. Laki olisi voimassa neljä kuukautta vuoden 2023 alusta alkaen. Sähkötuella tuettaisiin pienituloisia kotitalouksia tilanteessa, jossa sähkön hinnan voimakas nousu aiheuttaa vaikeuksia sähkömenojen maksamisessa.
Mahdollisuus sähkövähennykseen selvitettävä ensin
Sähkötuki olisi tarkoitettu kotitalouksille, jotka eivät voi pienten vuositulojen takia täysimääräisesti hyödyntää uutta sähkövähennystä verotuksessa. Sähkövähennys olisi siis ensisijainen keino saada apua sähkömenoihin. Helpotusta sähkömenoihin saisi vain joko vähennyksenä tai suorana sähkötukena.
Sähkövähennystä tai sähkötukea voisi saada sähköenergiamenoihin eli sähköenergian, arvonlisäveron ja mahdollinen perusmaksun kustannuksiin. Sähkönsiirron kustannuksista ei voisi saada vähennystä.
Sähkövähennyksen voisi saada, jos sähköenergiamenot ovat yli 2 000 euroa ajalla 1.1.–30.4.2023. Vähennyksen määrä olisi 60 % niistä sähköenergiamenoista, jotka ovat yli 2 000 euroa. Enintään sähkövähennystä voisi saada tammi–huhtikuun ajalta 2 400 euroa.
Esimerkiksi jos sähköenergiamenot olisivat yhteensä 4 000 euroa tammi–huhtikuun aikana, summasta voisi vähentää verotuksessa 60 % 2 000 euron ylittävästä osasta eli 1 200 euroa. Jos vuodelta 2023 kotitaloudelle kertyvä tulovero jäisi alle 1 200 euron eikä täysimääräistä vähennystä voisi sen vuoksi tehdä, kotitalous olisi tässä tapauksessa oikeutettu sähkötukeen.
Omien verojen määrää voi arvioida Verohallinnon veroprosenttilaskurin avulla.
Sähkötukea saisi vain yhden asunnon sähkömenoihin
Hallituksen esitys sähkötuesta perustuu siis siihen, että sähkötukea voisi hakea vain silloin, jos sähkövähennystä ei voi hyödyntää täysimääräisesti.
Esityksen mukaan sähkötukea voisi saada sähköenergiamenoihin, jotka ovat syntyneet vakituisessa käytössä olevassa asunnossa ajalla 1.1–30.4.2023. Tukea voisi saada vain yhden asunnon sähkömenoihin, ja asunnon pitäisi sijaita Suomessa.
Sähkötuessa olisi omavastuu 400 e/kk. Tuen määrä olisi 60 % niistä sähköenergiamenoista, jotka ylittävät omavastuun. Enintään sähkötukea voisi saada 660 e/kk. Enimmäismäärän sähkötukea saisi siis silloin, jos omavastuun ylittävät sähköenergiamenot olisivat 1 500 e/kk tai enemmän.
Sähkötuki olisi veroton, eikä se vaikuttaisi muihin hakijan saamiin etuuksiin. Jos hakija olisi kuitenkin saanut sähkölaskua varten toimeentulotukea, hän ei voisi yleensä saada saman laskun perusteella sähkötukea.
Sähkötuen hakeminen alkaisi tammikuussa
Hallituksen esityksessä arvioidaan, että sähkötukeen oikeutettuja kotitalouksia olisi noin 100 000. Kela valmistautuu tuen toimeenpanoon sekä ihmisten arjen ja toimeentulon turvaamiseen tulevana talvena.
– Hallituksen arvion mukaan sähkötuen toimeenpanon takia Kelan pitää myös palkata uusia työntekijöitä, joiden määrä tarkentuu vielä. Teemme parhaamme, jotta sähkötuen hakeminen olisi mahdollisimman sujuvaa, kertoo Kelan projektipäällikkö Kirsi Metsävainio.
– Energiakriisi on iso yhteinen haaste, ja on tärkeää, että kaikki tietävät, millaista apua missäkin tilanteessa on tarjolla. Samalla on tietysti hyvä muistaa, että jokainen voi vaikuttaa sähkömenoihin myös vähentämällä sähkönkulutusta, Metsävainio sanoo.
Jos eduskunta hyväksyy lain, sähkötuen hakeminen alkaa tammikuussa. Hakemista varten tehdään oma lomakkeensa, jonka voi toimittaa OmaKela-verkkopalvelussa tai paperisena Kelaan.
Myös verotuksessa myönnettävän sähkövähennyksen hakeminen alkaa tammikuussa 2023.
Kela tiedottaa asiasta tarkemmin ja ohjeistaa asiakkaita sähkötuen hakemiseen, kun lain käsittely etenee eduskunnassa.