Nu är det dags att betala hälsovårdsavgiften för högskolestuderande – betala i tid och undvik betalningspåminnelse | FPAGå till innehållet
Meddelande

Nu är det dags att betala hälsovårdsavgiften för högskolestuderande – betala i tid och undvik betalningspåminnelse

Publicerad 7.9.2023

Högskolestuderande ska betala hälsovårdsavgiften till FPA. Avgiften för höstterminen måste betalas senast den 30 september 2023.

Alla studerande som avlägger examen vid en finländsk högskola och som har anmält sig som närvarande ska betala hälsovårdsavgift till FPA. År 2023 är hälsovårdsavgiften 36,80 euro per termin. Den studerande får ingen faktura, utan avgiften ska betalas på eget initiativ i MittFPA senast den 30 september 2023.

– Den studerande kan betala hälsovårdsavgiften redan nu. När man betalar avgiften i tid tar FPA inte ut en extra kostnad på 5 euro, säger planerare Vibeke Jensen i gruppen för juridiska tjänster vid FPA.

FPA skickar brev till de studerande som har anmält sig som närvarande för höstterminen 2023 men som ännu inte har betalat hälsovårdsavgiften.

Om den studerande inte betalar hälsovårdsavgiften senast den 30 september skickar FPA en påminnelse om betalningen och tar ut en fast dröjsmålsavgift på 5 euro.

Hälsovårdsavgiften täcker kostnaderna för de hälsovårdstjänster för studerande som Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) erbjuder i Finland. SHVS erbjuder allmänna hälso- och sjukvårdstjänster, mentalvårdstjänster samt mun- och tandvårdstjänster. SHVS arbetar också för en studiemiljö som hjälper de studerande att må allt bättre. Läs mer om de tjänster som SHVS erbjuder.

Du behöver inte betala hälsovårdsavgiften om ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland ansvarar för din sociala trygghet

Studerande som omfattas av den sociala tryggheten i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland behöver inte betala hälsovårdsavgiften för högskolestuderande.

Den studerande måste ändå lämna in en kopia av ett giltigt EHIC-kort (europeiska sjukvårdskortet) till FPA. Noggrannare anvisningar finns på FPA:s webbplats.

Mer information för studerande

Senast ändrad 8.9.2023