Vyn i Kelmu förändras för anställda inom kommunernas integrationstjänster | FPAGå till innehållet
Meddelande

Vyn i Kelmu förändras för anställda inom kommunernas integrationstjänster

Publicerad 23.5.2023

Kommunernas integrationstjänster har uppgifter där de anställda har en lagstadgad rätt att få uppgifter från FPA om sina klienters förmåner. Uppgifterna kan också i fortsättningen kontrolleras i FPA:s förmånsdatatjänst Kelmu. Vissa förändringar kommer dock att göras i hur uppgifterna visas från och med 27.5.

De som är anställda vid kommunens integrationstjänster har utifrån sina uppgifter rätt att få uppgifter om sina klienters förmåner, och kan även i fortsättningen smidigt kontrollera uppgifterna i FPA:s förmånsdatatjänst Kelmu. Kelmu underlättar samarbetet mellan myndigheter och gör det lättare för yrkesutbildade personer att få uppgifter för skötseln av gemensamma klienters ärenden. Tjänsten är avsedd för de myndigheter som har en lagstadgad rätt att få uppgifter från FPA.

Vissa förändringar kommer dock att göras i hur uppgifterna visas. De anställda vid integrationstjänsterna kan se de uppgifter de behöver med det nya användningsändamålet (käyttötarkoitus) Kotoutumisetuudet. De anställda kan även i fortsättningen se uppgifter om det grundläggande utkomststödet och andra nödvändiga förmåner, dvs. uppgifter om inledda och avgjorda förmånsärenden, förmånsbetalningar och återkrav. 

FPA gör ändringarna i Kelmu på lördag 27.5. De anställda hos kommunen eller integrationstjänsterna behöver inte själv göra något, om de redan har Suomi.fi-fullmakten Granska förmånsuppgifter och registrera betalningskrav. 

Inom kommunen lönar det sig att regelbundet gå igenom de anställdas Suomi.fi-fullmakter och annullera överflödiga fullmakter. En Suomi.fi-fullmakt ska annulleras till exempel om en anställd övergår till att arbeta inom välfärdsområdet eller om den anställdas uppgifter ändras. Läs myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas anvisning: Annullering av en fullmakt eller en begäran om fullmakt

Om det inte föreligger någon lagstadgad rätt att få uppgifter kan FPA lämna uppgifter till en yrkesutbildad person endast i det fall att klienten har gett FPA sitt samtycke till att uppgifterna får lämnas. 

Läs mer på fpa.fi:

•    Samarbetspartners rätt att få uppgifter
•    Förmånsdatatjänsten Kelmu
•    Ärendefullmakter för samarbetspartner
•    Förmånsdatatjänsten Kelmu: fullmakter som behövs och uppgifter som visas (pdf)
 

Senast ändrad 24.5.2023