På vilket sätt anser serviceproducenterna att FPA borde utveckla sin verksamhet? | FPAGå till innehållet
Meddelande

På vilket sätt anser serviceproducenterna att FPA borde utveckla sin verksamhet?

Publicerad 31.5.2023

I slutet av år 2022 frågade vi våra serviceproducenter om deras upplevelser och tankar om utvecklandet av FPA:s tjänster och verksamhet. Enkäten besvarades av mer än 600 representanter för olika serviceproducenter. Läs vad FPA enligt serviceproducenterna borde utveckla.

FPA:s enkät till serviceproducenterna genomfördes i november 2022. Enkäten var riktad till serviceproducenter, dvs. företag som har ingått antingen ett direktersättnings- eller upphandlingsavtal med FPA och som producerar tjänster för vilka man kan få eller ansöka om ersättning från FPA.

Flest svar fick FPA av producenter av rehabiliteringstjänster (38 procent), av apotek (18 procent) och serviceproducenter inom hälso- och sjukvården (17 procent). Många av dem som svarade tillhandahåller tjänster för en liten klientgrupp och nästan hälften är företagare eller privata yrkesutövare. Bland dem som svarade på enkäten fanns många kontorsanställda som sköter fakturering och redovisningar för serviceproducenterna.

Tjänsterna fungerar väl, men det finns mycket utrymme för utveckling

Två tredjedelar av de personer som svarade på enkäten bedömde att FPA har lyckats rätt så bra eller mycket bra med de tjänster som hänför sig till deras arbetsuppgifter. Serviceproducenterna uppgav att de fått de ersättningar de ansökt om. 

De lyfte dock även fram flera utvecklingsförslag. FPA borde framförallt utveckla sina e-tjänster, göra förmånshandläggningen smidigare och utöka samarbetet med serviceproducenterna.

Utvecklingen av e-tjänsterna prioriteras högt. För närvarande kan en del av serviceproducenterna uträtta sina ärenden endast per telefon, via skyddad e-post eller per brev. Det är svårt att få en helhetsbild om man endast kan uträtta en del av ärendena i e-tjänsten. 

När det gäller förmånshandläggningen önskar serviceproducenterna att handläggningstiderna ska vara förutsägbara och att det ska finnas en enhetlig praxis för hur FPA fattar beslut och övervakar serviceproducenterna. Aktuell och tydlig kommunikation är av stor vikt, och en central kanal för detta är fpa.fi. Nyhetsbreven och meddelanden har också upplevts som nyttiga. Serviceproducenterna uttryckte en del kritik mot förnyelsen av webbplatsen som pågick vid tidpunkten för undersökningen.

Serviceproducenterna önskar också ökad uppskattning, aktivt lyssnande och att tjänsterna ska utvecklas genom genuint samarbete. Samarbetet gynnar klienterna.

Vi utvecklar vår service utifrån kundförståelse

Förståelsen av kundernas behov ligger som grund vid utvecklingen av våra tjänster. Därför samlar vi genom enkäter och andra metoder regelbundet in information från arbetsgivare, serviceproducenter och samarbetspartner. På så sätt får vi veta hur de utnyttjar tjänsterna, hurdan deras kundupplevelse är samt vilka utvecklingsförslag de har. Vi använder informationen för att utveckla våra tjänster.

Resultaten från enkäten gås igenom noggrant och utnyttjas när vi utvecklar vår service och handläggningen av förmåner. Vi har till exempel redan förbättrat användbarheten av vår webbplats fpa.fi. Responsen från enkäten kommer även till nytta när sidorna för samarbetspartner vidareutvecklas.  

Även e-tjänsterna för samarbetspartner kommer att utvecklas enligt önskemålen. Utvecklingen av en e-tjänst för serviceproducenter av rehabiliteringstjänster har tyvärr dragit ut på tiden, men e-faktureringen kommer att tas i bruk på hösten, vilket innebär en lättnad för serviceproducenterna. 

Läs mer

Senast ändrad 31.5.2023