Högskolestuderande, har du tillräckligt många studiepoäng? Kontrollera dina studieprestationer och betala vid behov tillbaka studiestöd | FPAGå till innehållet
Meddelande

Högskolestuderande, har du tillräckligt många studiepoäng? Kontrollera dina studieprestationer och betala vid behov tillbaka studiestöd

Publicerad 23.8.2023

FPA följer årligen upp hur högskolestudierna framskrider. Om en studerande inte har tillräckligt med studiepoäng skickar FPA en begäran om utredning till hen. Om en studerande vill minska antalet stödmånader som beaktas vid uppföljningen kan hen till och med 10.9.2023 betala tillbaka studiestöd för början av året i MittFPA.

FPA följer årligen upp hur högskolestudierna framskrider. För att en studerande ska kunna få studiestöd måste hen göra tillräckliga framsteg i studierna. Det här innebär att den studerande måste avlägga i genomsnitt minst 5 studiepoäng per stödmånad och minst 20 studiepoäng under hela läsåret.

Exempelvis om en studerande föregående läsår har lyft studiestöd i 9 månader måste hen ha avlagt minst 45 studiepoäng. Om antalet studiepoäng är mindre ska den studerande ha avlagt i genomsnitt minst 5 studiepoäng per stödmånad under hela studietiden.

Om den studerande inte har tillräckligt med studiepoäng skickar FPA den studerande en begäran om utredning i början av oktober.

Nu är det dags att kontrollera att alla studieprestationer blivit införda i studieregistret

I höst följer FPA upp studieframgången under det föregående läsåret (1.8.2022–31.7.2023) och vid behov under hela studietiden. Läsåret granskas som en helhet, det vill säga att studieprestationerna för enskilda månader inte följs upp.

FPA beaktar alla studieprestationer vid högskolan och alla använda stödmånader. Uppföljningen av studieframgången gäller inte det allmänna bostadsbidraget.

Det lönar sig för den studerande att redan nu kontrollera att alla studieprestationer har blivit införda i studieregistret. Om det saknas uppgifter i studieregistret ska man be läroanstalten föra in de uppgifter som saknas. På så sätt kan den studerande undvika en begäran om utredning i oktober.

Studiestödet för våren 2023 kan betalas tillbaka i MittFPA ännu i september

Om den studerande inte har tillräckligt med studieprestationer kan hen i MittFPA betala tillbaka studiestöd som hen lyft under våren (1.1–31.7.2023). Stödet ska betalas tillbaka senast 10.9.2023.

När den studerande betalar tillbaka studiestöd för våren minskar det antal stödmånader som beaktas vid uppföljningen av studieframgången.

Om den studerande har lyft studiestöd både hösten 2022 och våren 2023 och har avlagt mindre än 20 studiepoäng under föregående läsår, skickar FPA den studerande en begäran om utredning även om hen betalar tillbaka alla stöd för våren 2023. Detta beror på att det inte längre går att betala tillbaka stöd som man fått för höstterminen 2022.

Närmare information för kunderna

Senast ändrad 23.8.2023