”Det är lite som att vara gårdskarl” | FPAGå till innehållet
Artikel

”Det är lite som att vara gårdskarl”

Publicerad 24.9.2024

Jobbkompisarna vid FPA:s IT-kundsupport kompletterar varandra. Henri tar snabbt itu med de varierande arbetsuppgifterna medan Petteri först vill se helhetsbilden. På fritiden är de båda långtida anhängare av ishockeylaget JYP.

Vem? Henri Toppinen, 29, tradenom, IT-kundsupporten vid FPA:s IT-tjänster. Började arbeta vid FPA 2021.

”Jag hade jobbat på FPA i en månad när Petteri började här. Det var en naturlig början på vår vänskap då vi båda lärde oss nya saker samtidigt. Vi insåg snabbt att vi också hade många gemensamma fritidsintressen. Vi följer båda ishockey, lyssnar på punk och tycker om att spela frisbeegolf.

Petteri är avslappnad och lätt att närma sig, en sådan där evigt ung typ. Jag vet inte om man föds lugn eller måste lära sig vara lugn, men själv glömmer jag ibland att vara det. Petteri är den lugnare av oss två. Jag har alltid hemsk fart på då det gäller att ta itu med något nytt, medan Petteri har mer tålamod att först titta på helheten. Han är ungefär tio år äldre än jag, så det kan hända att den längre erfarenheten också spelar in.

Man ska inte behöva veta allt

Vi tillhandahåller IT-kundsupport för FPA-anställda samt för externa kunder. Vid FPA arbetar över 8 500 sakkunniga inom olika områden och sammanlagt använder sig de här sakkunniga av hundratals olika tjänster och system, vilket innebär att vi stöter på allt möjligt i jobbet.

Vi tar emot felanmälningar, utreder vad det eventuella felet beror på och informerar om störningar. Informationsflödet är ofta enormt och saker och ting kan förändras hundra gånger på fem minuter. I de här situationerna måste man å ena sidan vara snabb, men å andra sidan gäller det också att ha tålamod.

Jag tycker om att säga att det är lite som att vara gårdskarl. Vi tar reda på var felen finns och hurdan expertis som krävs för att lösa dem, och sedan ser vi till att de rätta sakkunniga kommer och fixar felen. Den sakkunniga kan exempelvis vara den som utvecklat systemet.

En annan viktig kundgrupp som vi har är FPA:s externa kunder, till exempel hälso- och sjukvården, kommunerna och apoteken. Om man tänker ur ett större perspektiv använder nästan alla finländska medborgare och arbetsgivare FPA:s system. Om till exempel en terapeut på något håll i Finland inte kommer in i ett av FPA:s system, kan den här terapeuten kontakta oss. Ibland är den som ringer oss en medborgare som inte kan logga in i MittKanta eller MittFPA.

”Om man tänker ur ett större perspektiv använder nästan alla finländska medborgare och arbetsgivare FPA:s system.”

Tillsammans också på fritiden

Det bästa med mitt jobb är att vi har en bra arbetsgemenskap och en god sammanhållning i det vi gör. Jag minns inte att det någonsin skulle ha varit kämpigt att gå till jobbet. Det spelar en stor roll att vi tillsammans med jobbkompisarna vill göra saker också på fritiden och att arbetsgivaren också uppmuntrar till det.

Petteri och jag brukar gå och titta på JYP:s matcher med säsongskort som vi skaffat med kultursedlar vi fått från FPA. Ibland skämtar vi om att vi inte är säkra om hobbyn stöder eller förstör vår mentala hälsa. Alla som följer hockey vet att det inte har gått bra för JYP under de senaste åren, men vi orkar ändå ivrigt heja på dem.

Vi har också ett större gäng från FPA som spelar innebandy en gång i veckan och som på sommaren brukar spela frisbeegolf. Jag tror att det att vi göra saker tillsammans på fritiden gör det lättare att arbeta tillsammans. Det förhindrar att det uppstår spänningar och hierarkier. När man har spelat tillsammans med någon så att svetten rinner, är tröskeln obefintlig för att be om hjälp på arbetsplatsen eller arbeta tätt tillsammans med besvärliga arbetsuppgifter.

”När man har spelat tillsammans med någon så att svetten rinner, är tröskeln obefintlig för att be om hjälp på arbetsplatsen.”

Enorma möjligheter inom huset

Få vet att FPA är en av Finlands största arbetsgivare inom IT-branschen.

Här arbetar ett stort antal olika sakkunniga inom branschen. I vårt team finns till exempel sådana som gått i yrkeshögskola eller yrkesskola, självlärda proffs och sådana som studerat informationssystem vid ett universitet.

Många har börjat sin FPA-karriär vid IT-kundsupporten och arbetar nu som IT-specialister på olika håll vid FPA. Det finns enorma möjligheter inom FPA. Om jag till exempel nu skulle bestämma mig för att jag egentligen vill bli kodare eller IT-arkitekt, behöver jag inte byta arbetsplats.”

”Många har börjat sin FPA-karriär vid IT-kundsupporten och arbetar nu som IT-specialister på olika håll vid FPA.”

Vem? Petteri Petäinen, 42, tradenom (databehandling, yrkeshögskoleexamen), IT-kundsupporten vid FPA:s IT-tjänster. Började arbeta vid FPA 2021.

”Det kändes genast från första dagen som om jag hade känt Henri hela mitt liv.

Vi är likasinnade på många sätt. Kanske vi som punkfans båda har lite sund upprorsanda.

Henris absoluta styrka är att det är lätt att närma sig honom. Det är kanske lite corny att säga så, men han ger ett sådant där varmt intryck, att vad det än är så vågar man nog prata om det med honom. Det är en bra egenskap hos en kompis, men naturligtvis är den också till stor nytta då man arbetar med kundservice.

 Arbetet känns ofta inte som arbete

Det mest utmanande i mitt arbete är att även om det ofta är många järn i elden, måste saker och ting skötas och helheten fungera. Å andra sidan är det just det som känns givande, eftersom jag varje dag får uppleva att jag gör ett meningsfullt arbete. Det är fint att vi får vara med och garantera att till exempel MittKanta fungerar.

Eftersom jag är intresserad av IT känns arbetet ofta inte alls som arbete. Jag följer aktivt nyheter som gäller IT och i sociala medier dyker det upp allt möjligt intressant. Just nu är jag särskilt intresserad av artificiell intelligens och nyheter som gäller datasäkerhet. Att se till datasäkerheten är en naturlig del av vårt arbete och utgör grunden för allt som har med IT att göra. Vid FPA satsar vi naturligtvis särskilt mycket på datasäkerhet eftersom vi behandlar personuppgifter i våra system.               

”Det är fint att vi får vara med och garantera att till exempel MittKanta fungerar.”

Här litar man på min yrkesskicklighet

Jag sökte till FPA eftersom några av mina bekanta hade arbetat här och jag hade hört bara bra saker om FPA som arbetsplats. Vi är cirka 900 IT-specialister här. Alla bidrar med en viktig insats.

Vi har en mycket jämlik arbetsgemenskap. Ingen ser sig själv som bättre än någon annan, och alla är genast redo att hjälpa varandra. Om någon stöter på utmaningar i en arbetsuppgift försöker vi lösa dem tillsammans. Ingen lämnas i sticket, utan hela gänget tar ansvar för att jobbet blir bra gjort.

Med den arbetserfarenhet som jag har kan jag säga att det bästa en arbetsmiljö kan erbjuda är förtroende för de anställdas yrkesskicklighet. Här fungerar det, och jag tror att det är därför jag trivs så bra här på FPA. När cheferna litar på min yrkesskicklighet ökar också min egen tro på mina förmågor. Sedan när det verkligen gäller vet jag att jag kommer att klara mig.

”Ingen lämnas i sticket, utan hela gänget tar ansvar för att jobbet blir bra gjort.”

Vi kompletterar varandra

Ibland känns det som om ingenting rubbar Henri. Av honom har jag lärt mig att man ska ta saker och ting som de kommer. Hur illa det än är klarar man sig med sunt förnuft. Det är en lugnande inställning till livet.

Å andra sidan har Henri en sådan där otämjbar ungdomlig iver. Ibland svallar känslorna starkare hos honom än hos mig. På så sätt kompletterar vi varandra.

Henri är min goda vän, både på arbetsplatsen och på fritiden. Det är faktiskt lite förvirrande för mig då jag inte på tidigare arbetsplatser har träffat så många människor som jag skulle kunna kalla vänner. Vi träffas ofta utanför jobbet flera gånger i veckan.

Jag har också varit på en sådan arbetsplats och i en sådan arbetsuppgift där arbetet följde med mig hem. Det var inte alls något bra alternativ för mig. På FPA förstår man att arbetshälsan är en del av det totala välbefinnandet. Arbetet utförs på arbetstid och på fritiden är man ledig.”

”Av Henri har jag lärt mig att man ska ta saker och ting som de kommer.”

 

Senast ändrad 15.11.2024