Social- och hälsovårdsreformen för med sig ändringar i kommunernas och FPA:s samarbete | FPAGå till innehållet

Informationspaket till kommunerna om ändringarna vid årsskiftet 16.12.2022

Meddelande

Social- och hälsovårdsreformen för med sig ändringar i kommunernas och FPA:s samarbete

Publicerad 16.12.2022

När social- och hälsovårdens uppgifter flyttas över till välfärdsområdena, påverkas även kommunernas och FPA:s samarbete. Vi samlade ett informationspaket om hur årsskiftets ändringar påverkar samarbetet. 

FPA betalar till välfärdsområdet sådana kunders förmåner som tidigare betalats till kommunen

Efter årsskiftet betalar FPA till välfärdsområdet sådana förmåner som tillhör kunden och som tidigare betalats till kommunen. Om välfärdsområdet inte har meddelat nya kontouppgifter tillräckligt tidigt eller om FPA inte hunnit mata in dem i sina system, går utbetalningarna också efter årsskiftet till de nuvarande kontona. Därför är det bra om kommunens konton är i kraft ännu på nästa års sida.

Läs mer i meddelandet: Enskilda kunders FPA-förmåner som hittills betalats till kommunerna betalas nu till välfärdsområdena

FPA:s förmånsdatatjänst kan användas av kommunens anställda även i fortsättningen

För att förmånsdatatjänsten ska kunna användas i kommunerna förutsätts ändå ett nytt avtal. FPA har skickat ut avtalsdokumenten till alla kommuner i september och en påminnelse i november. Förmånsdatatjänsten kan användas om avtalet med underskrift skickats tillbaka till FPA. Ifall FPA:s meddelande gällande avtalet inte nått fram eller om du har frågor gällande avtalet, ta kontakt per epost tiedonvalitys@kela.fi.

Efter årsskiftet sker det förändringar i vilka uppgifter som syns med olika Suomi.fi-fullmakter i förmånsdatatjänsten. Befullmäktiganderätt till de nya fullmakterna ska sökas av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Läs mer om Suomi.fi-fullmakterna som anställda vid kommunen behöver från och med 1.1.2023.  

Bekanta dig även med instruktionerna:

FPA:s övriga e-tjänster för samarbetspartner ändras inte och de kan användas av kommunens anställda också efter årsskiftet. Kommunens anställda kan till exempel boka en tid på nätet för sin kund.

Rätten att från FPA få uppgifter om sin klients förmåner

Också i fortsättningen måste kommunens anställda motivera sin rätt att få förmånsuppgifter från FPA. Om den anställda inte har en lagenlig rätt att få uppgifter ska kunden ge sitt samtycke till FPA om att uppgifter får ges ut. Läs mer om utlämnande av kundens uppgifter till samarbetspartner.

De Suomi.fi-fullmakter som behövs för Kelmu och som möjliggör att man kan kontrollera kommunens invånare som får arbetsmarknadsstöd eller barnavårdsstöd, förändras inte. Rätten att få dessa uppgifter från FPA ändras alltså inte.

Läs även FPA:s meddelande: Rätten för anställda inom kommunens integrationstjänster att få förmånsuppgifter från FPA ändras inte vid årsskiftet.

FPA:s tjänster till samarbetspartner under mellandagarna och efter årsskiftet

FPA:s servicenummer för samarbetspartner har öppet som vanligt men det är ofta kö i telefontjänsten vid årsskiftet. Förmånsdatatjänsten Kelmu har driftsavbrott 29.–31.12.2022.

Läs mer i meddelandet: Så här betjänar FPA sina samarbetspartner kring jul och nyår

Även om många saker förändras, fortsätter kommunernas och FPA:s samarbete även efter årsskiftet.

Samarbetshälsningar,

FPA

Senast ändrad 16.12.2022