Personer som flytt kriget i Ukraina blir kunder hos FPA med hjälp av yrkespersoner | FPAGå till innehållet
Meddelande

Personer som flytt kriget i Ukraina blir kunder hos FPA med hjälp av yrkespersoner

Publicerad 7.3.2023

Personer som flytt kriget i Ukraina kan ansöka om FPA-förmåner när de har bott i Finland i ett år. För att göra det lättare att ansöka tar FPA i bruk en ny blankett med vilken man kan ansöka om FPA-kort och barnbidrag på ukrainska eller på ryska. Samarbete mellan FPA och olika aktörer är viktigt, och därför samlade vi information för personer som i sitt arbete hjälper dem som flytt kriget.

När en person som flytt kriget i Ukraina och som får tillfälligt skydd har bott i Finland 12 månader kan han eller hon ansöka om så kallade bosättningsbaserade förmåner hos FPA, till exempel barnbidrag och bostadsbidrag. Också långvarigt arbete i Finland kan berättiga till dessa förmåner. Dessutom kan personen få ett FPA-kort som berättigar till läkemedelsersättning. Läs mer om rätten till FPA-förmåner för personer som flytt kriget i Ukraina. 

FPA strävar efter att personer som flytt kriget i Ukraina så smidigt som möjligt kan övergå från de mottagningstjänster som ordnas av flyktingförläggningarna till att omfattas av integrationstjänster och bosättningsbaserad social trygghet. Därför har FPA tagit fram en ny blankett.

Integrationen av ukrainare är en omfattande helhet som kräver samarbete mellan FPA, flyktingförläggningarna, kommunernas integrationstjänster, välfärdsområdenas tjänster samt olika organisationer. FPA erbjuder sina samarbetspartner information och anvisningar om hur man kan hjälpa kunderna. 

Kunden kan själv ansöka om centrala förmåner på ukrainska eller ryska

FPA beviljar inte förmåner automatiskt utan man måste ansöka om dem separat. FPA strävar ändå efter att underlätta ansökan genom att erbjuda personer som flytt kriget i Ukraina en ny blankett med vilken man kan ansöka om ett FPA-kort och barnbidrag på en gång. 

Den nya blanketten kommer att finnas på ukrainska och ryska. Även andra centrala blanketter kommer att översättas till dessa språk. Blanketterna kommer att publiceras inom mars 2023 på adressen www.fpa.fi/blanketter.

Om den sökande kan fylla i blanketter självständigt eller med hjälp av en sakkunnig lönar det sig att skicka dem per post till FPA. Adressen är FPA, PB 10, 00056 FPA. Man behöver inte besöka FPA:s serviceställe för att fylla i blanketten.

Vid behov kan kunden ringa till FPA:s telefonservice på engelska. Om kunden inte klarar av att uträtta sitt ärende på engelska, kan yrkespersoner hjälpa kunden genom att boka tid till FPA:s telefonservice och i samband med bokningen meddela behovet av tolkning. Så här bokar yrkespersoner en telefontid hos FPA för sin kund. 

Information och anvisningar för yrkespersoner som hjälper personer som flytt kriget

FPA ordnade tisdag 7.2.2023 ett webbseminarium om vad det innebär att personer som flytt kriget i Ukraina börjar omfattas av FPA-förmånerna, vilka förmåner de kan få och om den nya blanketten.  

FPA ordnar tisdag 21.3.2023 ett finskspråkigt webbseminarium med samma tema. Det är i första hand avsett för föreningar, församlingar och alla andra som hjälper ukrainare i Finland. Anmäl dig senast 20.3.2023 (Lyyti.fi). 

Yrkespersoner har även tillgång till rådgivning per telefon eller per epost.
•    FPA:s myndighetslinje betjänar måndag–fredag kl. 9–15 på numret 020 692 239.
•    Till adressen kumppanit.neuvonta@kela.fi kan man skicka skyddad e-post.

Genom att ringa myndighetslinjen kan yrkespersoner begära uppgifter om sin kunds förmåner förutsatt att yrkespersonen har en lagstadgad rätt att få uppgifterna eller att kunden ger FPA sitt samtycke till att uppgifterna lämnas ut. Till exempel anställda vid en flyktingförläggning har en lagstadgad rätt att få nödvändiga uppgifter från FPA. 

Om yrkespersonen har tillgång till FPA:s förmånsdatatjänst Kelmu kan kundens förmånsuppgifter kontrolleras där.

Om frågan gäller lokala tjänster kan yrkespersoner kontakta FPA:s lokala kontaktpersoner. FPA kan till exempel ordna popup-infomöten om förmåner och hur man ansöker om dem, om det finns ett stort behov av detta. 

Läs mer

o    Information på engelska
o    Information på ukrainska
o    Information på ryska

Senast ändrad 7.3.2023