Ändringar i yrkesinriktad rehabilitering för unga, rehabiliteringspenning och rehabiliteringspenning för unga 2025 | FPAGå till innehållet
Meddelande

Ändringar i yrkesinriktad rehabilitering för unga, rehabiliteringspenning och rehabiliteringspenning för unga 2025

Publicerad 21.11.2024

Riksdagen har beslutat om ändringar i den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga, rehabiliteringspenningen och rehabiliteringspenningen för unga. Syftet med ändringarna är att i högre grad rikta rehabiliteringen till unga som löper särskild risk att marginaliseras. Samtidigt skärps villkoren för att få rehabiliteringspenning.

Sammandrag:

Yrkesinriktad rehabilitering för unga riktas i högre grad till unga som varken studerar eller arbetar, eller som av någon annan orsak riskerar att marginaliseras. I fortsättningen beaktas också de övriga tjänster som den unga omfattas av och dennes behov av andra tjänster när man bedömer om rehabiliteringen är ändamålsenlig.

Dessutom görs följande ändringar i den rehabiliteringspenning som betalas för tiden med yrkesinriktad rehabilitering för unga:

  • Deltagande i Nuotti-coachning medför inte längre rätt till rehabiliteringspenning.
  • För väntetid och mellanliggande tid inom yrkesinriktad rehabilitering för unga kan rehabiliteringspenning i utgångsläget betalas för högst tre månader per kalenderår.
  • Studiestöd beviljas inte i fortsättningen om personen får rehabiliteringspenning från FPA för samma tid. Ändringen gäller alla rehabiliteringspenningar. Ändringen träder i kraft 1.8.2025 och gäller unga vars rehabilitering inleds 1.8.2025 eller senare.
  • Rehabiliteringspenning för unga beviljas för väntetid och mellanliggande tid endast om det är nödvändigt för att trygga klientens utkomst och rehabiliteringens framskridande.
  • Om löneinkomsterna eller företagarinkomsterna överskrider inkomstgränsen (800 euro/månad), dras den överstigande delen av från rehabiliteringspenningen.

Klienten behöver inte göra någonting och inte heller kontakta FPA.

Om klienten har beviljats yrkesinriktad rehabilitering för unga eller rehabiliteringspenning före 1.1.2025 påverkas beslutet inte av lagändringen. Ändringarna inverkar på eventuella nya beslut om rehabiliteringspenning, om klientens yrkesinriktade rehabilitering för unga fortsätter utifrån ett nytt beslut som fattas 1.1.2025 eller senare.

Om klienten har beviljats rehabiliteringspenning för unga före 1.1.2025 justerar FPA vid behov klientens beslut senast under februari 2025. Innan justeringen görs får klienten ett informationsbrev om de kommande ändringarna.

Riksdagen har godkänt de ändringar som regeringen föreslår i den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga, i rehabiliteringspenningen som betalas ut under rehabiliteringen samt i rehabiliteringspenningen för unga.

Ändringarna syftar till att i högre grad rikta rehabiliteringen till de ungdomar som behöver den mest. Målet är också att minska kostnaderna för rehabiliteringssystemet.

Från och med början av nästa år ändras kriterierna för beviljande av yrkesinriktad rehabilitering för unga så att rehabiliteringen i högre grad riktas till unga som varken studerar eller arbetar, eller som annars riskerar att marginaliseras. I fortsättningen beaktas också de övriga tjänster som den unga omfattas av och dennes behov av andra tjänster när man bedömer om rehabiliteringen är ändamålsenlig.

– En ung person kan fortfarande beviljas yrkesinriktad rehabilitering utan diagnos och läkarutlåtande. Rehabiliteringen är avsedd för 16–29-åringar vars funktionsförmåga är väsentligt nedsatt och som inte självständigt kan planera sin framtid eller ställa upp mål för sin övergång till arbetslivet, säger förmånschef Milla Kaitola.

Under 2023 beviljades yrkesinriktad rehabilitering för unga till sammanlagt cirka 7 500 personer, av vilka cirka 6 500 deltog i Nuotti-coachning. Antalet personer som får yrkesinriktad rehabilitering för unga har nästan fyrdubblats under de senaste fem åren. 

Enligt regeringens uppskattning kommer cirka 4 000 unga att få yrkesinriktad rehabilitering under 2025, och av dem ska uppskattningsvis 2 800 personer delta i Nuotti-coachning.

Villkoren för rehabiliteringspenning skärps från 1.1.2025

Från och med början av 2025 kommer unga som deltar i Nuotti-coachning inte längre att ha rätt till rehabiliteringspenning. Nuotti-coachningen pågår i allmänhet i mindre än fyra timmar åt gången, vilket inte uppfyller minimikravet för rehabiliteringspenning. Syftet med ändringen är att minska kostnaderna för rehabiliteringspenningen med cirka 12 miljoner euro.

Det kommer också göras ändringar som inverkar på den tid då klienten väntar på att rehabiliteringen ska börja och tiden mellan två rehabiliteringsperioder. Ändringarna är olika inom rehabiliteringspenningen för unga och inom den rehabiliteringspenning som betalas under tiden för yrkesinriktad rehabilitering för unga.

Rehabiliteringspenning för denna väntetid och mellanliggande tid inom yrkesinriktad rehabilitering för unga beviljas i fortsättningen för högst tre månader per kalenderår, om det inte finns särskilda skäl att betala rehabiliteringspenning för en längre tid för att trygga av klientens utkomst och rehabiliteringens framskridande. Rehabiliteringspenning för unga kan i fortsättningen fås under väntetid och mellanliggande tid endast om det är nödvändigt för att trygga klientens utkomst och rehabiliteringens framskridande.

Klientens inkomster inverkar också på beloppet av rehabiliteringspenningen för unga. Om löneinkomsterna eller företagarinkomsterna överskrider inkomstgränsen (800 euro/månad), dras den överstigande delen av från rehabiliteringspenningen.

– Ändringen leder till att grunderna för att beviljas rehabiliteringspenning blir enhetligare, eftersom inkomsterna i fortsättningen påverkar rehabiliteringspenningen för unga på samma sätt som de påverkar rehabiliteringspenning som betalas för tid med utbildning, konstaterar Kaitola

Från och med augusti 2025 kan studiestöd inte längre beviljas personer som får rehabiliteringspenning för samma tid. Ändringen gäller klienter vars rehabilitering inleds 1.8.2025 eller senare. Ändringen gäller alla rehabiliteringspenningar. 

Syftet med ändringarna i villkoren för beviljande av rehabiliteringspenning är att minska utgifterna för rehabiliteringspenning. År 2023 fick cirka 16 000 personer rehabiliteringspenning för unga, vilket är 50 procent fler än fem år tidigare. I fjol betalade FPA ut sammanlagt ungefär 137 miljoner euro i rehabiliteringspenning för unga.

Om klienten har beviljats yrkesinriktad rehabilitering för unga eller rehabiliteringspenning före 1.1.2025 påverkas beslutet inte av lagändringen. Ändringarna inverkar på eventuella nya beslut om rehabiliteringspenning, om klientens yrkesinriktade rehabilitering för unga fortsätter utifrån ett nytt beslut som fattas 1.1.2025 eller senare.

Om klienten har beviljats rehabiliteringspenning för unga före 1.1.2025 justerar FPA vid behov klientens beslut senast under februari 2025. Innan justeringen görs får klienten ett informationsbrev om de kommande ändringarna.

Klienten behöver inte göra någonting och inte heller kontakta FPA.

Läs mer

 

Senast ändrad 21.11.2024