Extra matutgifter som beror på celiaki kan i framtiden beaktas i utkomststödet – Ersättningen är avsedd för låginkomsttagare
Från och med mars 2025 kan matutgifter som orsakas av celiaki beaktas till ett belopp av 38 euro i månaden i samband med utkomststöd från FPA. Beloppet är personligt och gäller för varje familjemedlem med celiaki som är över 16 år.
Sammanfattning:
FPA kan beakta extra matutgifter som orsakas av celiaki till 38 euro i månaden i samband med utkomststödet. Ersättningen är avsedd för låginkomsttagare och kan endast beviljas om celiakin har diagnostiserats på behörigt sätt och om kunden får rätt till utkomststöd.
Ändringen träder i kraft 1.3.2025.
Bifoga en redogörelse för celiakidiagnosen till din ansökan om utkomststöd. Redogörelsen kan till exempel vara ett läkarintyg eller en epikris där det konstateras att diagnosen har fastställts utifrån antikroppar i ett blodprov eller vävnadsprov från tunntarmen. Det behövs ingen redogörelse om du tidigare har beviljats kostersättning från FPA, eftersom uppgiften om diagnosen då finns kvar hos FPA.
Riksdagen har godkänt en ändring som gäller det utkomststöd som FPA betalar. Från och med mars 2025 kan extra matutgifter på grund av celiaki beaktas till ett belopp av 38 euro i månaden i utkomststödet. Beloppet är personligt och gäller för varje familjemedlem med celiaki som är över 16 år. Med familjemedlemmar avses här de personer som omfattas av ett gemensamt beslut om utkomststöd.
– Åldersgränsen grundar sig på att barn under 16 år kan få handikappbidrag för personer under 16 år för kostnader som orsakas av celiaki, säger förmånschef Marja-Leena Valkonen vid FPA.
Utkomststöd för extra matutgifter som orsakas av celiaki kan endast beviljas om celiakin har diagnostiserats på behörigt sätt. En redogörelse för celiakidiagnosen ska bifogas ansökan. Redogörelsen kan till exempel vara ett läkarintyg eller en epikris där det konstateras att diagnosen har fastställts utifrån antikroppar i ett blodprov eller vävnadsprov från tunntarmen.
– Om kunden redan tidigare har lämnat in en redogörelse för celiakidiagnosen till FPA, till exempel för den kostersättning som betalades tidigare eller för handikappbidrag för personer under 16 år, behövs ingen ny redogörelse för ansökan om utkomststöd, tillägger Valkonen.
Stödet riktas till hushåll med låga inkomster – Gäller uppskattningsvis 3 000 kunder
Syftet med lagändringen är att förbättra den ekonomiska situationen för mottagare av utkomststöd som lider av celiaki.
– Ändringen innebär att de blir mer jämställda med andra mottagare av utkomststöd, säger Marja-Leena Valkonen och understryker:
– Stödet är dock inte en ny kostersättning, utan en del av utkomststödet, som är ett samhälleligt ekonomiskt stöd som beviljas i sista hand. Stödet riktar sig med andra ord till hushåll med låga inkomster. Uppskattningsvis 3 000 personer är berättigade till utkomststöd för matutgifter som orsakas av celiaki.
FPA avgör rätten till utkomststöd genom att beräkna den sökandes och hens familjs sammanlagda inkomster, tillgångar och utgifter. Om de godtagbara utgifterna är större än inkomsterna och tillgångarna, betalas utkomststöd ut till ett belopp som motsvarar skillnaden. Beloppet av 38 euro för matutgifter som orsakas av celiaki läggs till de godtagbara utgifterna. Det är fråga om ett fast belopp som inte påverkas av till exempel inköpskvitton. Läs mer om beviljandet av utkomststöd.
FPA önskar att kunderna innan de lämnar in en ansökan bedömer om de har möjlighet att få utkomststöd. Det kan man göra till exempel med hjälp av räknaren för utkomststöd.