FPA beviljar inte längre lånegaranti i anslutning till vuxenutbildningsstöd för nya studier från och med augusti 2024
Riksdagen har beslutat att slopa vuxenutbildningsstödet. I och med lagändringen beviljar FPA inte längre lånegaranti i anslutning till vuxenutbildningsstöd för studier som inleds i augusti eller senare.
Riksdagen har godkänt de ändringar i lagen om vuxenutbildningsförmåner som regeringen har föreslagit. Hittills har en löntagare eller företagare kunnat ansöka om vuxenutbildningsstöd hos Sysselsättningsfonden. En studerande som får vuxenutbildningsstöd har dessutom haft rätt till statsgaranti för studielån, som beviljas av FPA.
I och med lagändringen beviljas vuxenutbildningsstöd inte för nya studier från och med 1.8.2024. Det är möjligt att få stöd för studier som har inletts senast 31.7.2024. Om en mottagare börjar lyfta stöd före augusti 2024 kan det fås fram till slutet av 2025. Tidsgränserna gäller också lånegarantin för vuxenutbildning.
År 2023 betalade Sysselsättningsfonden vuxenutbildningsstöd till 32 518 personer. FPA beviljade lånegaranti för vuxenutbildning till 9 074 personer.
Vilka stöd kan en vuxenstuderande få från FPA i fortsättningen?
Efter lagändringen kan vuxenstuderande fortfarande ansöka om och få studiestöd som beviljas av FPA. Studiestödet omfattar studiepenning och statsgaranti för studielån.
Det är möjligt att få studiestöd för högskolestudier om den studerande inte har använt alla studiestödsmånader för sina tidigare högskolestudier.
För studier på andra stadiet, till exempel vid en yrkesläroanstalt, är antalet studiestödsmånader obegränsat. En studerande kan alltså få studiestöd även om hen redan tidigare har avlagt examen på andra stadiet. Därtill kan en studerande på andra stadiet få stöd för skolresor från FPA om skolvägen är lång. Den studerandes ålder och inkomster inverkar inte på beviljandet av stöd för skolresor.
En vuxenstuderande som får studiestöd ska dock beakta studiestödets årsinkomstgränser. Inkomsterna beaktas för hela året, vilket innebär att personer som studerar vid sidan av arbetet inte nödvändigtvis kan få studiestöd. FPA beaktar inkomsterna för hela studietiden kalenderårsvis. Inkomsterna före den månad då studierna inleddes och efter utexamineringsmånaden får dock vara hur stora som helst.
Studiepenning och statsgaranti för studielån får ändå sökas. Om inkomsterna blir för stora kan den studerande annullera eller återbetala studiepenningen när studielånet har lyfts.
En vuxenstuderande kan också få allmänt bostadsbidrag under sin studieledighet. I samband med bostadsbidragets inkomstgränser beaktas också inkomsterna för andra personer i samma hushåll.