FPA beviljar välfärdsområdena finansiering för utvecklingen av tjänster för barn och unga med utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning – ansökningstiden börjar 13.1.2025
FPA utlyser 13.1.2025 finansiering för utveckling av stöd, tjänster och rehabilitering för barn och unga med utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning. Utlysningen riktar sig till välfärdsområdena och Helsingfors stad. Sammanlagt delas cirka 2,2 miljoner euro ut. Ansökningstiden går ut 14.2.2025.
Välfärdsområdena och Helsingfors stad kan ansöka om finansiering från FPA för projekt där man utvecklar stöd, tjänster och rehabilitering för barn och unga med utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning. Ansökningstiden är 13.1–14.2.2025 och sammanlagt delas cirka 2,2 miljoner euro ut.
Utlysningen anknyter till projektet Rehabilitering i vardagen för barn och unga med utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning, dvs. projektet Spektrum, som inleddes hösten 2024. Målet med projektet är att barn och unga med utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning ska få stöd, vård och rehabilitering flexibelt och i rätt tid som en del av sin vardag. Projektet fokuserar på att utveckla samarbetet mellan serviceproducenterna inom social- och hälsovården och anordnare av fostran och utbildning.
Finansiering kan sökas för regionala projekt som inriktar sig exempelvis på något av följande: tidigt stöd för barn och unga med utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning, sektorsövergripande samarbete eller utveckling av servicestigar. En förutsättning för att få finansiering är att sektorn för fostran eller utbildning deltar i projektet. Dessutom ska de projekt som får finansiering anknyta till välfärdsområdenas eller utbildningsanordnarnas aktuella utvecklingsarbete och det ska vara möjligt att dra nytta av projekten på lång sikt.
Målet är en tydlig arbetsfördelning och gemensamma verksamhetsmodeller
Bakgrunden till projektet Spektrum är att antalet personer som ansökt om rehabiliteringstjänster som ordnas av FPA för barn och unga med utvecklingsneurologiska funktionsnedsättningar har ökat kraftigt. Välfärdsområdena ansvarar i första hand för vården och rehabiliteringen av dessa barn och unga, men även stödåtgärder i fostrings- och inlärningsmiljöerna är viktiga.
Projektet Spektrum syftar till att möjliggöra benchmarking mellan organisationer och yrkespersoner samt till att sprida god praxis och kompetens i hela landet.
Målet är en tydligare arbetsfördelning än för närvarande och gemensamma verksamhetsmodeller som ska förbättra möjligheterna för barn och unga att få stöd, vård och rehabilitering i rätt tid och med god effekt.
Mer information
Anvisningar om hur man ansöker om finansieringen