FPA:s tjänster inom rehabilitering enligt prövning omorganiseras
FPA omorganiserar sina tjänster inom rehabilitering enligt prövning. Syftet med detta är att rehabiliteringstjänsterna bättre ska svara mot klienternas föränderliga behov och att färre tjänster ska överlappa varandra. Vidare vill man förtydliga utbudet av tjänster.
FPA omorganiserar för närvarande utbudet av tjänster inom rehabilitering enligt prövning. Bakgrunden till detta är de förslag som social- och hälsovårdsministeriets rehabiliteringskommitté ställt upp för utveckling av tjänsterna samt behovet av att granska FPA:s roll i förhållande till andra anordnare av rehabiliteringstjänster. Även klienternas förändrade rehabiliteringsbehov är en orsak till att inleda en reform. Som en följd av omorganiseringen ingår en del av de nuvarande rehabiliterings- och anpassningskurserna härefter i andra rehabiliteringshelheter eller upphör helt.
Under omorganiseringen pejlas FPA-rehabiliteringen mot förändringarna inom social- och hälsovården och mot de tjänster som i och med förändringarna förnyas. Omorganiseringen innebär också FPA:s rehabilitering enligt prövning utvecklas så att den kompletterar de rehabiliteringstjänster som ordnas av andra aktörer. Innan arbetet inleddes kartlade FPA sina samarbetspartners syn på FPA-rehabiliteringen och dess utvecklingsbehov. FPA förde också diskussioner på bred bas med olika sakkunniga. Samarbetspartner var bland annat social- och hälsovårdsministeriet (SHM), Institutet för hälsa och välfärd (THL), Social- och hälsovårdsorganisationernas understödscentral (STEA), olika organisationer samt representanter för hälso- och sjukvården. Därutöver har FPA använt sig av tjänstedesign med hjälp av vilken man fått information om vad klienterna önskar få ut av rehabiliteringen.
Effektiv och rätt riktad rehabilitering
Genom att omorganisera tjänsteutbudet vill man bland annat säkerställa att FPA-rehabiliteringen har samhällelig effekt och att den är rätt riktad så att den är så ekonomisk och ändamålsenlig som möjligt.
Tyvärr finns det klientgrupper där antalet personer som behöver rehabilitering är så stort att FPA inte har möjlighet att ordna rehabilitering effektivt och på lika grunder. Till exempel ökar behovet av rehabilitering för äldre personer oavbrutet, berättar planerare Riikka Peltonen.
– Utvecklingen av behandlingen av sjukdomar har också minskat behovet av rehabilitering i fråga om vissa sjukdomsgrupper. Till en del rehabiliterings- och anpassningskurser har dessutom så få klienter anmält sig att man varit tvungen att inhibera kurser. Den kamratstödsverksamhet som organisationer ordnar svarar bättre mot vissa klienters behov, och därför söker sig dessa klienter inte till FPA-rehabilitering, fortsätter Riikka Peltonen.
Ett syfte med reformen är också att vissa överlappande rehabiliteringstjänster riktas effektivare än för närvarande och att man säkerställer att de medel som anvisats för rehabilitering enligt prövning räcker till i fortsättningen.
Klienternas föränderliga rehabiliteringsbehov styr reformen
När tjänsteutbudet nu omorganiseras är det viktigt att det görs så att rehabiliteringstjänsterna svarar mot klienternas föränderliga rehabiliteringsbehov och att nyttan av rehabiliteringen kan införlivas i klientens vardag bättre än i nuläget. Dessa mål stöds till exempel genom att man i rehabiliteringen tillämpar ett coachande sätt att arbeta och erbjuder klienten metoder för självständig rehabilitering. Därtill knyter man rehabiliteringstjänsterna närmare till arbetslivet och läroanstalterna och ökar nätverkssamarbetet med de aktörer som ingår i klientens vardag. Coachningstjänster med en stark koppling till klientens vardag har varit populära också bland klienterna.
En del tjänster inkluderas i andra rehabiliteringshelheter eller upphör helt
Som en följd av reformen inkluderas en del av de nuvarande rehabiliterings- och anpassningskurserna i andra rehabiliteringshelheter eller upphör helt. Ändringarna genomförs stegvis i takt med att de nuvarande avtalen mellan FPA och serviceproducenterna upphör. FPA genomför ett försök att förena kurser, till en början i form av två utvecklingsprojekt: Inom Lastu-projektet* skapas en ny rehabiliteringstjänst för barn med en svår långvarig sjukdom och deras familjer och inom projektet Nya krafter genom rehabilitering** utvecklas och prövas en ny form av grupprehabilitering för vuxna.
Kurser som upphör eller omorganiseras
Följande rehabiliterings- och anpassningskurser berörs av ändringar.
Tjänster för barn och unga
Följande familjekurser upphör:
- familjekurser för barn med hudsjukdomar
- familjekurser för barn med sjukdomar i andningsorganen
- familjekurser för barn med epilepsi.
Lastu-projektet* ersätter följande familjekurser:
- familjekurser för barn med traumatisk hjärnskada
- familjekurser för barn som genomgått eller väntar på organtransplantation
- familjekurser för barn med hjärtsjukdomar
- familjekurser för barn med cancer.
Följande familjekurser slås ihop till en ny kurshelhet som gäller neurologiska utvecklingsstörningar:
- familjekurser för barn med utvecklingsskada, blandade specifika utvecklingsstörningar eller multihandikapp
- familjekurser för barn med Downs syndrom
- familjekurser för barn med CP-syndrom eller annat medfött rörelsehandikapp och därmed förknippad utvecklingsskada.
Följande kurser för unga slås ihop till en ny kurshelhet som gäller neurologiska utvecklingsstörningar:
- kurser för unga med utvecklingsskada, utvecklingsstörning eller multihandikapp, inkluderar närståendedagar
- kurser för unga med Downs syndrom, inkluderar närståendedagar
- kurser för unga med CP-syndrom eller annat medfött rörelsehandikapp eller därmed förknippad utvecklingsskada, inkluderar närståendedagar.
OPI-kurser i syfte att stödja mental hälsa och studieförmåga slås ihop med ITU-kurser för unga med psykiska problem.
Följande kurser ordnas i fortsättningen i form av multidisciplinär individuell rehabilitering:
- familjekurser för barn med hörselskada
- familjekurser för barn med synskada.
Multidisciplinär individuell rehabilitering kan genomföras i form av anpassningsträning.
Individuell rehabilitering för barn och unga med sjukdomar i rörelseorganen eller reumatiska sjukdomar ordnas inte längre i form av multidisciplinär individuell rehabilitering enligt prövning. Klienter inom denna rehabilitering överförs till familjekurser för barn och unga med inflammatoriska reumatiska sjukdomar.
Följande kurser för unga upphör:
- En anpassningskurs för unga med typ 1-diabetes
- Muskelsjukdomar eller sjukdomar i det perifera nervsystemet, anpassningskurser för unga, delvis i form av familjekurser.
Anpassningskurserna för unga med muskelsjukdomar eller sjukdomar i det perifera nervsystemet överförs till tjänsterna inom ramen för multidisciplinär individuell rehabilitering, som genomförs i form av anpassningsträning.
Tjänster för vuxna
Projektet Nya krafter genom rehabilitering** ersätter följande kurser:
- anpassningskurser för personer med typ 1-diabetes
- anpassningskurser för personer med metabolt syndrom
- anpassningskurser för personer med typ 2-diabetes
- anpassningskurser för personer med sömnapné.
Följande kurser för vuxna slås ihop till en ny kurshelhet som gäller cancersjukdomar:
- anpassningskurser för personer med prostatacancer, parkurser
- anpassningskurser för personer med hematologisk cancer, parkurser
- anpassningskurser för personer med bröstcancer
- anpassningskurser för personer med bröstcancer, parkurser
- anpassningskurser för personer med cancer i mag-tarmkanalen, parkurser
- anpassningskurser för personer med cancer
- anpassningskurser för personer med cancer, parkurser.
Följande kurser överförs till tjänsterna inom ramen för multidisciplinär individuell rehabilitering, som kan genomföras i form av anpassningsträning:
- anpassningskurser för personer med hörselskada
- anpassningskurser för personer med synskada
- anpassningskurser för personer med reumatiska sjukdomar.
Följande kurser för äldre upphör:
- rehabiliteringskurser för äldre multisjuka personer (IKKU-kurser)
- anpassningskurser för personer med minnessjukdom.
* Inom Lastu-projektet (2022–2026) utvecklar och prövar FPA en ny form av familjerehabilitering för barn.
** Inom projektet Nya krafter genom rehabilitering (2022–2025) utvecklar och prövar FPA en ny form av grupprehabilitering för vuxna.