Artikel
Hur hittar man vägen in i arbetslivet när man inte har mycket arbetserfarenhet?
Publicerad 16.4.2024
Om du precis tagit examen eller ännu inte har så mycket arbetslivserfarenhet, kom ihåg att heltidsarbete inte är den enda möjliga vägen in i arbetslivet. Du kan också skaffa dig arbetslivserfarenhet genom att deltidsarbeta, samtidigt som du kan ha rätt till en arbetslöshetsförmån. Det finns också många olika tjänster som stöder din sysselsättning: du kan till exempel söka till utbildning eller sysselsättningsfrämjande service eller prova på företagande.
5 tips för unga arbetssökande
- Är du under 25 år?
Om du är under 25 år och inte har en yrkesutbildning måste du ansöka till utbildning på våren, för att ha rätt till arbetslöshetsförmåner.
Du kan kolla in olika utbildningar i Studieinfo eller be om hjälp på arbets- och näringsbyrån (AN-byrån).
Lägg också märke till att en del yrkesutbildningar har fortlöpande ansökan.
- Behöver du utbildning eller karriärvägledning?
Om du tycker att det är svårt att hitta sysselsättning, kan du ha nytta av sysselsättningsfrämjande service.
Som stöd för att hitta sysselsättning erbjuds unga bland annat jobbsökarträning och karriärträning. Som arbetslös kan du också avlägga studier eller bekanta dig med arbetslivet till exempel genom arbetsprövning.
När du deltar i sysselsättningsfrämjande service får du antingen grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd utan behovsprövning. Det innebär att din inkomst eller dina föräldrars inkomster inte påverkar din arbetsmarknadsförmån under den tid som du deltar i sysselsättningsfrämjande service.
Läs mer om de tjänster som stöder arbetssökandet (jobbmarknaden.fi).
- Jobbar du deltid eller som inhoppare?
Även om du jobbar deltid eller som inhoppare kan du samtidigt få jämkad arbetslöshetsförmån. Jämkad arbetslöshetsförmån innebär att din arbetslöshetsförmån anpassas efter den lön du får.
Ju mer lön eller företagsinkomst du får, desto mer kommer din arbetslöshetsförmån att minska. Att arbeta är dock ekonomiskt lönsamt, eftersom varje intjänad euro minskar förmånen med endast 50 cent.
För att ha rätt till jämkad arbetslöshetsförmån måste du fortlöpande vara arbetssökande hos AN-byrån.
Läs om Samus erfarenheter av att kombinera deltidsarbete och arbetslöshetsförmån.
- Är du intresserad av företagande?
Du kan få arbetslöshetsförmån i 4 månader om du startar eget företag medan du är arbetslös.
Du kan få hjälp med att planera företagsverksamheten från till exempel Nyföretagarcentralerna och Suomi.fi.
- Behöver du mer stöd?
Du kan få hjälp med frågor som gäller arbete, utbildning och vardag från Navigatorerna eller via det uppsökande ungdomsarbetet i din hemkommun.
FPA stöder också unga i att hitta sin egen riktning, till exempel genom rehabilitering. Genom yrkesinriktad rehabilitering för unga kan du få stöd för att hitta en lämplig studieinriktning eller arbetsplats eller för att kunna fortsätta med dina studier.