Nedskärningar i det allmänna bostadsbidraget | FPAGå till innehållet
Meddelande

Nedskärningar i det allmänna bostadsbidraget

Publicerad 12.12.2024

Den 1 januari 2025 införs ändringar som innebär att det allmänna bostadsbidraget sänks eller upphör helt för en del av mottagarna. I fortsättningen påverkas bidragsbeloppet av den sökandes förmögenhet och bidraget för ägarbostäder avskaffas. Nedskärningarna syftar till att spara pengar i statsbudgeten.

Sammanfattning

Det allmänna bostadsbidraget kommer att ändras enligt följande:

Bostadsbidrag beviljas inte längre för ägarbostäder.

Bostadsbidragets storlek påverkas av hushållets förmögenhet.

Kajana, Kouvola, Villmanstrand, S:t Michel, Björneborg och Vasa överförs från kommungrupp II till kommungrupp III. I dessa städer kommer nästan alla mottagare av allmänt bostadsbidrag att få sitt bidrag sänkt.

Ändringen för ägarbostäder träder i kraft 1.1.2025. December 2024 är den sista månaden för vilken allmänt bostadsbidrag kan beviljas för ägarbostäder.

De övriga ändringarna träder också i kraft 1.1.2025, men de påverkar det allmänna bostadsbidragets belopp först vid nästa justering. Om du ansöker om bostadsbidrag 1.1.2025 eller senare kommer ändringarna dock att påverka bidragsbeloppet omedelbart.

FPA avskaffar det allmänna bostadsbidraget för ägarbostäder. Kunderna behöver inte göra någonting.

Du behöver inte heller ansöka om justering av ditt bostadsbidrag på grund av lagändringarna. Om din situation förändras ska du ansöka om justering av bostadsbidraget.

Läs om i vilka situationer du ska ansöka om justering av det allmänna bostadsbidraget.

Riksdagen har godkänt lagändringar i anslutning till det allmänna bostadsbidraget. För det första återinförs förmögenhetsprövning i samband med det allmänna bostadsbidraget. Detta innebär att en del av hushållets förmögenhet påverkar bidragsbeloppet från och med 1.1.2025.

Förmögenhetsgränsen för bostadsbidrag kommer att vara 10 000 euro för ett hushåll med en vuxen och 20 000 euro för ett hushåll med två eller flera vuxna. Av de tillgångar som överskrider gränsen inverkar 20 procent på bostadsbidraget.

Om hushållets sammanlagda förmögenhet uppgår till 50 000 euro eller mer betalas inget bostadsbidrag ut.

Exempel

Pekka bor ensam i en hyreslägenhet. Han äger aktier till ett sammanlagt värde av 15 000 euro. Eftersom det är fråga om ett hushåll med en person påverkas bostadsbidraget med 20 procent av den del av förmögenheten som överstiger 10 000 euro.

Vid beräkningen av Pekkas inkomster beaktas förmögenheten enligt (15 000 - 10 000) x 20 % = 1 000 euro.

I Pekkas fall innebär det att 1 000 euro per år, eller 83,33 euro per månad, inverkar på bostadsbidraget. Dessutom påverkas Pekkas bostadsbidrag av hans förvärvs- och kapitalinkomster. 

Det allmänna bostadsbidraget påverkas av följande slag av egendom:

- fastigheter med undantag för fritidsbostäder i eget bruk

- bostadsaktier

- depositioner

- näringsverksamhetens och jordbrukets tillgångar samt andelar av sammanslutningars tillgångar

- skogsegendom

- obligationer, masskuldebrev och annan motsvarande förmögenhet

- offentligt noterade aktier och andelar i placeringsfonder

- försäkringsplaceringar.

– Skulderna dras först av från förmögenheten, men det gäller inte konsumtionskrediter eller andra kortfristiga skulder, berättar specialplanerare Mirja Peltonen från FPA.

– När det gäller depositioner görs ett avdrag på 2 000 euro för disponibla medel. Den här andelen av kundens totala kontomedel påverkar alltså inte det allmänna bostadsbidraget. Avdraget för disponibla medel är personligt, det vill säga görs separat på kontomedlen för varje medlem i hushållet.

Det allmänna bostadsbidraget påverkas inte heller i fortsättningen av insättningar på ett BSP-konto. Som förmögenhet beaktas inte heller till exempel fritidsbostäder som är i eget bruk, andelar i oskiftade dödsbon eller egendom som ingen medlem av hushållet har besittningsrätt till. En minderårig persons förmögenhet beaktas endast om hen är den sökande eller den sökandes partner.

Sänkt bostadsbidrag i sex städer

För det andra ändras kommungrupperna för maximala boendeutgifter.

– Det finns övre gränser för de boendeutgifter som berättigar till allmänt bostadsbidrag. Detta kallas maximala boendeutgifter, säger Peltonen.

De maximala boendeutgifterna påverkas bland annat av i vilken kommun bostaden finns. Kommunerna är indelade i tre grupper enligt hur mycket det kostar att bo i kommunen.

I början av 2025 flyttas Kajana, Kouvola, Villmanstrand, S:t Michel, Björneborg och Vasa från kommungrupp II till kommungrupp III. Detta innebär att de maximala boendeutgifter som beaktas för personer som bor i dessa städer minskar från och med 1.1.2025.

Ändringen innebär att nästan alla hushåll som får allmänt bostadsbidrag i dessa städer kommer att få sitt bostadsbidrag sänkt eller indraget.

Bostadsbidraget till ägarbostäder upphör – Syftet är att spara 30 miljoner euro

Riksdagen har redan tidigare beslutat att allmänt bostadsbidrag från 1.1.2025 inte längre beviljas för boendeutgifter för ägarbostäder, såsom vederlag, underhållsutgifter för egnahemshus eller räntor på bostadslån. December 2024 är den sista månaden för vilken allmänt bostadsbidrag kan beviljas för ägarbostäder. Ändringen gäller inte bostadsbidrag för pensionstagare.

Riksdagen har dessutom beslutat att inga indexhöjningar av det allmänna bostadsbidraget görs nästa år. Bestämningsgrunderna för bidraget kommer således att ligga kvar på samma nivå som i år.

Nedskärningarna i det allmänna bostadsbidraget syftar till att spara pengar i statsbudgeten. Regeringen har beräknat att avskaffandet av det allmänna bostadsbidraget för ägarbostäder leder till årliga besparingar på 30 miljoner euro. I oktober 2024 fick 16 136 hushåll bidrag för ägarbostäder.

I och med att förmögenhet beaktas i samband med det allmänna bostadsbidraget kommer bidraget att minska för uppskattningsvis 3 700 hushåll, varav knappt 2 200 kommer att förlora det helt och hållet. Detta kommer att minska statens utgifter för bostadsbidrag med uppskattningsvis 8 miljoner euro per år.

Ändringen i kommungrupperna beräknas minska statens utgifter för bostadsbidrag med ca 5,3 miljoner euro per år.

Närmare information

RP 74/2023 - Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag (finlex.fi)

RP 126/2024 rd – Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag och lagen om bostadsbidrag för pensionstagare (finlex.fi)

Folkpensionsindexet medför en höjning på 1,0 procent för endast en del av FPA:s förmåner – många förmåner förblir på samma nivå som under 2024 (fpa.fi)

Allmänt bostadsbidrag (fpa.fi)

För vilka boendeutgifter kan man få allmänt bostadsbidrag? (fpa.fi)

 

 

Senast ändrad 12.12.2024