Tilläggsfinansiering tryggar tillgången till FPA:s prövningsbaserade rehabilitering
FPA kommer att få en tilläggsfinansiering på 16,5 miljoner euro, som säkerställer att prövningsbaserade rehabiliteringstjänster kan ordnas under de närmaste åren. I och med tilläggsfinansieringen kan FPA i större utsträckning än planerat erbjuda rehabiliteringstjänster för personer som uppfyller villkoren för rehabilitering.
FPA meddelade i september att finansieringen för prövningsbaserad rehabilitering inte räcker till för att täcka alla kostnader för att ordna dessa tjänster. Den tilläggsfinansiering på 8,48 miljoner euro som föreslås i den kompletterande budgeten för 2025 ger FPA bättre förutsättningar att ordna prövningsbaserade rehabiliteringstjänster. Totalt uppgår tilläggsfinansieringen till 16,5 miljoner euro.
– Tilläggsfinansieringen är ett betydande steg som säkerställer att prövningsbaserade rehabiliteringstjänster kan ordnas de närmaste åren. Med hjälp av tilläggsfinansieringen kan vi möta det växande behovet av rehabilitering utan att vi av sparskäl behöver begränsa antalet deltagare, berättar förmånschef Tuula Ahlgren.
Tilläggsfinansieringen kompletterar den tidigare beviljade tilläggsfinansieringen för åren 2023–2024, som riktades särskilt till rehabilitering för barn och unga som diagnostiserats med utvecklingsneurologiska funktionsnedsättningar. Sådan rehabilitering är till exempel LAKU‑familjerehabilitering för barn och Min egen väg-rehabilitering för unga. Den tilläggsfinansiering som nu beviljas bidrar till att trygga en fortsatt tillgång också till dessa tjänster.
– FPA har som mål att säkerställa att alla som behöver rehabilitering ska få hjälp i tid, konstaterar Ahlgren.
Antalet personer som får FPA-rehabilitering ökar
År 2023 fick 38 100 personer prövningsbaserad FPA-rehabilitering, vilket är 15 procent mer än föregående år. Prövningsbaserad rehabilitering beviljades oftast antingen på grundval av psykiska sjukdomar och beteendestörningar eller på grundval av sjukdomar i rörelseorganen eller bindvävssjukdomar.
Av de prövningsbaserade rehabiliteringstjänsterna var rehabiliteringskurserna mest populära.
Relativt sett ökade antalet personer som deltog i Min egen väg-rehabilitering mest, med nästan 55 procent. År 2023 var antalet deltagare i Min egen väg-rehabilitering 4 760 personer jämfört med 3 080 året innan.
År 2023 fick sammanlagt 172 600 personer rehabilitering som ordnades av FPA, vilket är en ökning med 4,5 procent jämfört med året innan.