Under början av år 2024 steg priserna för besök hos privatläkare över dubbelt mer än den allmänna inflationen
Under början av år 2024 steg priserna på privatläkartjänster med i genomsnitt 8 procent. Under samma period steg konsumentprisindex med 3,3 procent. Mest steg priserna för psykiatriska tjänster.
Priserna för besök hos privatläkare steg i början av 2024 med i genomsnitt 8 procent, medan konsumentprisindex under samma period steg med endast 3,3 procent. Konsumentprisindex är ett mått på den genomsnittliga inflationen. De största prishöjningarna gällde psykiatriska tjänster.
Priserna för psykiatriska tjänster steg mest
Forskarnas beräkningar visar att priserna för besök hos privatläkare steg i varierande grad inom olika specialiteter. Priserna för psykiatriska tjänster steg med 13 procent, medan priserna för besök hos barnläkare och ögonläkare steg med 7 procent.
– Prisutvecklingen inom hälso- och sjukvårdssektorn påverkas av flera faktorer, såsom konkurrensläget, efterfrågan och läkarnas löneutveckling. Det är möjligt att också höjningen av FPA-ersättningarna bidrog till att priserna steg, konstaterar Hennamari Mikkola, forskningsprofessor vid FPA.
Ersättningshöjningarnas inverkan på priserna väcker frågor
Under början av år 2024 minskade det sammanlagda beloppet av de självriskandelar som patienter betalade för läkartjänster med endast 10 miljoner euro, även om kostnaderna för FPA-ersättningarna ökade med 32 miljoner euro.
Den höjning av FPA-ersättningarna som gjordes 2024 var den första på över 16 år. Tidigare forskning visar att en höjning av ersättningarna kan inverka på prissättningen av tjänsterna. Exempelvis resulterade höjningen av ersättningarna för privat tandvård 2008 delvis i högre priser för tjänsterna.
– För att man ska kunna fastställa ett orsakssamband krävs en bra utgångspunkt för jämförelsen eller en längre tidsperiod. Man bör också observera att priserna på privatläkartjänster steg kraftigt redan året innan, vilket tyder på att inflationen har haft stor inverkan, bedömer Mikkola.
Många faktorer bakom prishöjningarna
Prisutvecklingen i fråga om läkartjänster påverkas förutom av FPA-ersättningarna också av bland annat bristen på arbetskraft, höjda läkarlöner och en ökad efterfrågan på privata tjänster som beror på utmaningarna inom den offentliga hälso- och sjukvården. Personalkostnader utgör den största utgiftsposten inom hälso- och sjukvården, och en ökning av dem återspeglas i priserna.
– Läkarlönerna har stigit också inom den offentliga sektorn, vilket återspeglas i löneutvecklingen på den privata sidan. Personalens löner betalas i sista hand alltid av kunderna, konstaterar Mikkola.
Närmare information
FPA:s forskare skriver mer ingående om ämnet i FPA:s forskningsblogg.