Vi samlar in besökarstatistik om användarna av webbplatsen fpa.fi. Det går inte att identifiera dig utifrån de uppgifter som samlas in.
Vi använder besökarstatistiken för att förbättra vår service och rapportering.
Var tionde finländsk pojke i förpuberteten använder ADHD-läkemedel – i östra Finland mer än en femtedel av dem som fötts i slutet av året | FPAGå till innehållet
Meddelande
Var tionde finländsk pojke i förpuberteten använder ADHD-läkemedel – i östra Finland mer än en femtedel av dem som fötts i slutet av året
Publicerad 23.5.2024
Var tionde pojke mellan 10 och 12 år använder ADHD-läkemedel. De regionala skillnaderna är betydande, och i östra Finland närmar sig användningsfrekvensen redan en femtedel av pojkarna i åldersgruppen. Skillnaderna i användningen av läkemedel mellan pojkar födda i början av året och i slutet av året är tydliga i olika delar av landet.
I Finland är användningen av läkemedel för aktivitets- och uppmärksamhetsstörningar, det vill säga ADHD-läkemedel, allmännast bland pojkar mellan 10 och 12 år. Barns ADHD-diagnoser och användning av ADHD-läkemedel har i jämn takt blivit allt vanligare i Finland under hela 2000-talet.
– Bland pojkar är diagnosen ADHD och inledning av ADHD-medicinering tydligt fokuserad på lågstadieåldern, säger FPA:s specialforskare Miika Vuori.
År 2023 använde redan fler än var tionde av alla pojkar mellan 10 och 12 år i Finland ADHD-läkemedel. Andelen är nästan trefaldig jämfört med 2015.
Utifrån epidemiologiska studier uppskattas förekomsten av ADHD till omkring 5–7 procent.
Betydande regionala skillnader i pojkars användning av ADHD-läkemedel
I de flesta välfärdsområden använder mer än 10 procent av pojkarna mellan 10 och 12 år ADHD-läkemedel. Användningen är vanligast i östra Finland och Lappland, där andelarna överstiger 15 procent. I östra Finland närmar sig andelen redan 20 procent.
– I östra Finland är användningen av ADHD-läkemedel så vanlig bland dessa pojkar i förpuberteten att vi inte känner till så stora siffror någon annanstans än i Island, säger Vuori.
Vanligare med ADHD-medicinering bland pojkar födda i slutet av året
Tidigare undersökningar visar att pojkar födda i slutet av året såväl på andra håll i världen som i Finland mer sannolikt får en ADHD-diagnos och använder ADHD-läkemedel än de som är födda i början av året.
I åldersgruppen pojkar 10–12 år använde 10,3 procent av dem som är födda i januari–april ADHD-läkemedel 2023, 11,6 procent av dem som är födda i maj–augusti och 13,5 procent av dem som är födda i september–december. Bland dem som är födda i slutet av året är alltså andelen inemot en tredjedel större än bland dem som är födda i början av året.
– Födelsemånadens samband med användning av ADHD-läkemedel verkar inte ha försvagats, åtminstone inte bland pojkar i lågstadieåldern. Vi har nu för första gången granskat detta fenomen ur ett regionalt perspektiv. Skillnaderna mellan pojkar födda i början och slutet av året när det gäller användningen av ADHD-läkemedel syns i olika delar av landet, säger Vuori.
Flera faktorer bakom trenden med allt mer medicinering
Över 20 procent av de pojkar i östra Finland som är 10–12 år och födda i slutet av året använde ADHD-läkemedel. Även i många andra områden är användningen mycket vanlig i denna åldersgrupp.
När det gäller pojkars användning av ADHD-läkemedel är det redan fråga om siffror som på många håll i Finland klart överskrider de bedömningar av ADHD-förekomsten som undersökningar visar på.
– Det är viktigt att föra en bredare samhällsdebatt om huruvida man alltför ofta tar till ADHD-läkemedel som en lösning på utmaningar i funktionsförmågan bland lågstadiepojkar. Jag anser att det skulle vara ytterst viktigt att få en mer detaljerad helhetsbild av genomförandet av den mångskiftande vården av barn med ADHD i olika delar av landet, säger Vuori.
Forskarna bedömer att det finns många faktorer som lett till att ADHD-diagnoser och ADHD-medicinering blivit så vanligt. I bakgrunden finns förändringar i klinisk praxis, och till exempel diagnoskriterierna för ADHD har luckrats upp något. Det har också gjorts en betydande ändring i rekommendationen om god medicinsk praxis, som sedan 2019 har styrt diagnostiken och behandlingen i fråga om ADHD hos barn till primärvården. Experterna har också funderat över vilken effekt förändringarna i barnens uppväxt- och skolmiljö, digitaliseringen och smarttelefonerna eventuellt har på att ADHD-fenomenet blir allt vanligare.
– Samtidigt är ADHD bland flickor ett viktigt ämne för sig och det är skäl att granska det separat. Användningen av ADHD-läkemedel har också blivit mycket vanligare bland flickor under de senaste åren, konstaterar Vuori.