Toisen asteen opiskelija, saitko selvityspyynnön opintojen edistymisestä? Vastaa OmaKelassa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Toisen asteen opiskelija, saitko selvityspyynnön opintojen edistymisestä? Vastaa OmaKelassa

Julkaistu 15.9.2023

Kela on lähettänyt selvityspyynnön niille toisen asteen opiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 28.9.2023.

Kela on aloittanut toisen asteen opiskelijoiden opintojen edistymisen seuraamisen tänä syksynä. Seurannassa Kela tarkastelee, täyttyvätkö opintotuen saamisen edellytykset. Nyt tehtävässä seurannassa tarkastellaan edeltävän lukuvuoden (1.8.2022–31.7.2023) opintoja.

Kela on nyt lähettänyt selvityspyynnön 6 000 ammatillisen perustutkinnon tai lukion nuorten oppimäärän opiskelijalle, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Opiskelija saattaa saada selvityspyynnön, jos hän on suorittanut alle 20 osaamispistettä tai opintopistettä lukuvuoden 2022–2023 aikana.
Seuranta ei koske yleistä asumistukea tai koulumatkatukea.

Selvityspyyntöön kannattaa vastata ajoissa

Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 28.9.2023, ja vastauksen voi lähettää OmaKelassa.

Opiskelijan kannattaa tarkistaa ensin, onko kaikki hänen opintosuorituksensa kirjattu opintorekisteriin. Jos opintorekisteristä puuttuu tietoja, opiskelijan kannattaa pyytää oppilaitosta merkitsemään puuttuva suoritus rekisteriin ja kertoa siitä vastauksessaan.

Opiskelijan täytyy kertoa vastauksessaan myös ne syyt, joiden vuoksi hänen opintonsa eivät ole edistyneet. Jos opinnot ovat hidastuneet hyväksyttävästä syystä, hän voi edelleen saada opintotukea. Hyväksyttävä syy opintojen hidastumiselle voi olla esimerkiksi oma tai läheisen henkilön sairaus, muu vaikea elämäntilanne tai erityisen laajan opintokokonaisuuden tekeminen.

Opiskelija saa yksityiskohtaiset ohjeet vastaamiseen selvityspyynnön mukana.
Jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai hänen esittämäänsä syytä ei voida hyväksyä, Kela voi joutua lakkauttamaan opiskelijan opintotuen 1.1.2024 alkaen.

Opintotuen takaisinperintä on harvinaista

Opintotuen periminen takaisin on edistymisen seurannassa harvinaista. Opintotukea peritään takaisin vain, jos ilmenee, että opiskelijalla on ollut erityisen vähän opintosuorituksia eikä hänen tarkoituksensa ole ollut opiskella.

Lisätietoja asiakkaille

Sivu päivitetty 15.9.2023