Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje
Työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että olet ilmoittautunut työllisyyspalveluihin työttömäksi työnhakijaksi.
- Hakemuksen teko etenee vaiheittain näyttö kerrallaan. Pääset seuraavalle näytölle painamalla Jatka-painiketta.
- Vasemmassa reunassa näet näyttöjen otsikot. Voit palata edellisille näytöille valitsemalla näytön otsikon vasemmasta reunasta ja muuttaa antamiasi tietoja.
- Tyhjennä -painike poistaa kyseisellä näytöllä annetut tiedot.
- Jatka myöhemmin -painikkeella voit lopettaa tai pääset tallentamaan hakemuksen keskeneräisenä.
- Saat lopuksi yhteenvedon aiemmilla näytöillä antamistasi tiedoista. Yhteenveto on hakemus, joka lähetetään painamalla Lähetä-painiketta. Lähettämistä ei voi perua.
Hakemus kannattaa lähettää Kelaan vasta, kun olet ollut työttömänä omavastuuajan. Omavastuuaika täyttyy, kun olet ollut työllisyyspalveluissa työttömänä työnhakijana yhteensä seitsemän arkipäivää (ma-pe). Omavastuuajan ei tarvitse olla yhtäjaksoinen, vaan mukaan voi laskea työttömyyspäivät enintään 8 peräkkäisen kalenteriviikon ajalta.
Työttömyysetuus maksetaan etuusoikeuden alkamisesta lukien maksukausittain jälkikäteen. Ensimmäiseltä maksukaudelta suoritettavan etuuden maksamisen edellytyksenä on, että hakija on esittänyt selvityksen työttömyysajasta, joka sisältää omavastuuajan lisäksi kahden viikon tai osa-aikatyön tekijöillä kuukauden tai neljän viikon työttömyysajan.
Työttömyysetuuden tulee olla saajan nostettavissa viikon kuluessa maksukauden päättymisestä.
Soviteltu työttömyysetuus maksetaan etuusoikeuden alkamisesta lukien jälkikäteen vähintään kerran kuukaudessa.
Työttömyysetuuksien takautuva hakuaika on 3 kuukautta. Etuutta ei myönnetä ilman erityistä syytä takautuvasti pidemmältä kuin kolmen kuukauden ajalta ennen sen hakemista.
Voit toimittaa myös liitteet sähköisesti verkkopalvelussa. Voit myös lähettää ne Kelaan postitse.
Työllistämistä edistäviä palveluita ovat työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu, työkokeiluja koulutuskokeilu, työnhakuvalmennus ja uravalmennus sekä kuntouttava työtoiminta.
Työllistämistä edistävän palvelun aikana omat pääomatulosi tai vanhempien tulot eivät vaikuta työmarkkinatuen määrään. Omat palkkatulot ja yritystulot vähentävät aina tuen määrää.
Työllistämistä edistävän palvelun ajalta sinulle voidaan maksaa kulukorvausta tai korotettua kulukorvausta.
Työssäkäyntialueella järjestettävän palvelun ajalta maksetaan korotettua kulukorvausta, jos toiminta järjestetään kotikunnan ulkopuolella ja siihen osallistumisesta aiheutuu majoituskustannuksia. Liitä hakemukseen vuokrasopimus tai kuitit.
Palvelun ajalta voit saada myös peruspäivärahan tai työmarkkinatuen korotusosaa, jos palvelu on alkanut viimeistään 31.12.2024.
Jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta, voit saada työmarkkinatukea vasta 5 kuukauden (21 viikon) odotusajan jälkeen. Odotusajan asettamisen tutkii Kela ja odotusaika voidaan asettaa, vaikka olisit saanut työllisyyspalveluista myönteisen työvoimapoliittisen lausunnon.
Odotusaikaa ei aseteta, jos saat työmarkkinatukea välittömästi työttömyyspäivärahan (perus- tai ansiopäivärahan) enimmäisajan jatkoksi.
Odotusaika alkaa
- kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi
- kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi ja kun päätoimiset opintosi ovat päättyneet
- tai korvaukseton määräaika päättyy
- kun työssäolovelvoite täyttyy.
Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole ammatillista koulutusta ja olet menettänyt oikeutesi työttömyysetuuteen sen takia, että et ole hakenut koulutukseen tai ottanut opintopaikkaa vastaan ja saanut tämän takia 21 viikon velvoitteen, odotusaika asetetaan tuon velvoitteen täytyttyä. Jos olet velvoitteen täyttyessä työllistämistä edistävässä palvelussa, odotusaika asetetaan vasta palvelun päätyttyä.
Odotusajasta vähennetään tietyin edellytyksin sellaiset täydet kalenteriviikot, kun olet
- ollut työssä, joka voidaan lukea työssäoloehtoon
- työllistynyt yrittäjänä, ja työ voidaan lukea yrittäjän työssäoloehtoon
- saanut työttömyysetuutta edellisen 2 vuoden aikana.
Odotusajasta vähennetään myös se aika, jolloin et ole saanut työttömyysetuutta odotusajan, tarveharkinnan tulojen tai omavastuuajan takia edellisten 2 vuoden aikana.
Jos olet työttömyyskassan jäsen, sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan. Jos et ole ollut työssä tai työttömyyskassan jäsenenä riittävän pitkää aikaa, voit saada työmarkkinatukea.
Ansiopäivärahan enimmäismaksuajan jälkeen voit saada työmarkkinatukea. Työmarkkinatukeen sovelletaan tarveharkintaa ja tarveharkinnassa huomioidaan kaikki omat tulosi. Omia tarveharkinnan tuloja ovat pääomatulot. Jos sinulla on työttömyysaikana pääomatuloja
- Toimita todistukset/tositteet kaikista omista tuloista
- Toimita tositteet talletusten ja sijoitusten korkotuloista ja osinkotuloista.
- Toimita vuokratuloista selvitys: kopio vuokrasopimuksesta, kuitti maksetusta vuokrasta. Vuokratuloista voidaan vähentää vuokraamisesta aiheutuvat kulut esim. lämpö-, sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksut, kunnossapitokustannukset. Toimita kuitit vuokraamisesta aiheutuneista kuluista.
- Myös kuolinpesästä saatu tulo on selvitettävä.
- Metsätalouden tulona otetaan huomioon verotuksesta annetussa laissa vahvistettu kuntakohtainen metsän keskimääräinen vuotuinen tuotto kerrottuna omistetun metsän pinta-alalla. Kela saa tiedot verottajalta.
Tarveharkintaa ei sovelleta työllisyyspalveluiden kanssa sovitun palvelun ajalla.
Jos olet sopinut työllisyyspalveluiden kanssa enintään kuusi kuukautta kestävästä opiskelusta, ei kyseistä aikaa pidetä työ- ja elinkeinotoimiston kanssa sovittuna palveluna. Tänä aikana työmarkkinatukeen sovelletaan tarveharkintaa.
Jos olet työttömyyskassan jäsen, ilmoita joko kassaan liittymispäivä tai –vuosi ja kassan nimi. Tällä näytöllä voit myös muuttaa aiemmin antamiasi tietoja työttömyyskassan jäsenyydestä.
Lomautus voi olla kokoaikainen tai osa-aikainen.
Jos sinut on lomautettu kokoaikaisesti, sinulla on oikeus täyteen työttömyysetuuteen. Jos lomautuksesi on osa-aikaista, voit saada soviteltua työttömyysetuutta tai kokonaisilta työttömiltä päiviltä täyttä etuutta.
Jos sinut on lomautettu, ilmoita lomautuksen alkupäivämäärä, miten sinut on lomautettu sekä työnantajasi nimi.
Jos saat työsuhteen päättyessä irtisanomisajan palkkaa tai vuosiloma-ajan palkkaa, siltä ajalta sinulla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.
Jos sinulle on työsuhteen päättyessä maksettu taloudellista etuutta, esim. ”kultainen kädenpuristus”, se estää työttömyysetuuden maksamisen siltä ajalta, jolle taloudellinen etuus jaksotetaan. Jaksotusajan pituus lasketaan päiväpalkan ja taloudellisen etuuden määrän perusteella.
Ilmoita myös, jos olet saanut tai hakenut palkkaturvaa. Palkkaturvajärjestelmä turvaa työntekijän työsuhteesta johtuvien saatavien maksamisen työnantajan konkurssin ja muun maksukyvyttömyystilanteen varalta. Lisätietoja löytyy verkkosivuilta www.te-palvelut.fi.
Valitse sopivat vaihtoehdot valikosta. Ilmoita vaihtoehdot, mitä olet tehnyt 28 kuukautta taaksepäin ennen työttömyysetuuden hakemista.
Jos olet ollut palkkatyössä, toimita hakemuksen liitteeksi viimeisin palkkatodistus tai muu selvitys, josta käy ilmi työsuhteen pituus, palkka sekä viikoittainen työaika.
Palkansaajan työssäoloehto
Palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun
- henkilö on kerryttänyt yhteensä vähintään 12 työssäoloehtokuukautta työttömyyttä edeltäneen 28 kuukauden aikana. 12 kuukauden työssäoloehtoa sovelletaan, kun henkilölle on huomioitu yksi kokonainen tai puolikas työssäoloehtokuukausi 2.9.2024 jälkeen.
- Työssäoloehtoa kertyy yksi kuukausi, jos olet saanut kalenterikuukauden aikana palkkaa vähintään 930 euroa.
- Työssäoloehtoa kertyy puolikas kuukausi, jos olet saanut kalenterikuukauden aikana palkkaa 465–929 euroa.
- työ on perustunut työ-, toimi- tai virkasuhteeseen ja palkasta on maksettu sosiaaliturvamaksut ja toimitettu ennakonpidätys.
- työstä maksettava palkka on ollut työehtosopimuksen mukaista. Jos alalla ei ole ollut työehtosopimusta, tulee kokoaikatyön palkan olla vähintään 1430 euroa kuukaudessa (vuonna 2025) tai 1399 euroa kuukaudessa (vuonna 2024).
Yrittäjän työssäoloehto
Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun
- olet toiminut yrittäjänä vähintään 15 kk työttömyyttä edeltäneen 48 kuukauden aikana
- työtulo on vähintään 1 260,67 e/kk (vuonna 2025) ja vähintään 1 233,58 e/kk (vuonna 2024) yhteen laskettuna YEL:n ja MYEL:n työtuloista sekä yrittäjänä ansaitusta TyEL:n työansioista.
Vähintään 4 kuukautta kestänyt yritystoiminta otetaan huomioon työssäoloehdossa.
Yrittäjän työssäoloehtoon luetaan yrittäjätoiminnan lisäksi palkansaajan työssäoloehtoon luettava työ edellisen 28 kuukauden ajalta.
Ilmoita myös, oletko työskennellyt Suomessa vai ulkomailla. Suomessa tehty työ luetaan työssäoloehtoon.
Palkansaajan työssäoloehtoon voidaan tietyin edellytyksin lukea työskentely palkkatyössä muussa EY-lainsäädäntöä soveltavassa maassa. Muun maan yrittäjäkauden lukeminen Suomessa palkansaajan työssäoloehtoon ei kuitenkaan ole mahdollista. Yleensä muun maan kausien laskeminen työssäoloehtoon edellyttää, että olet välittömästi ennen työttömyyttä työskennellyt Suomessa palkansaajan työssäoloehdon täyttävässä työssä vähintään neljä viikkoa tai yrittäjänä vähintään 4 kuukautta. Lisätietoja saat Kelan puhelinpalvelusta tai Kelan verkkosivuilta.
Peruspäivärahaa voidaan maksaa enintään 400 työttömyysturvapäivältä henkilölle, joka täyttää yli kolmen vuoden työssäoloedellytyksen.
Mikäli yli kolmen vuoden työssäoloedellytys ei täyty, peruspäivärahaa voidaan maksaa enintään 300 työttömyysturvapäivältä.
Peruspäivärahaa voidaan maksaa enintään 500 työttömyysturvapäivältä henkilölle, joka on täyttänyt työssäoloehdon 58 vuotta täytettyään ja jolla on työssäoloehdon täyttyessä työssäoloaikaa vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana.
Työttömyysetuuden maksaminen edellyttää työttömyysajan ilmoituksen lähettämistä jatkossa Kelaan neljän viikon välein. Voit tehdä tämän asiointipalvelussa tai paperilomakkeella.
Jos et halua, että sinulle lähetetään jatkossa paperinen työttömyysajan ilmoituslomake, valitse kohta ’En. Täytän ilmoituksen asiointipalvelussa.’
Jos haluat, että sinulle lähetetään jatkossa paperinen ilmoitus työttömyysajasta, valitse kohta ’Kyllä.’.
Näytöllä on kolme vaihtoehtoa työttömyysajan selvitystä varten.
- Olen ollut työtön koko tämän ajan
Jos olet ollut työtön kaikkina päivinä, joilta selvitys pyydetään, valitse tämä kohta. Älä valitse tätä kohtaa, jos sinun pitäisi merkitä yhdellekään päivälle joku muu tieto, sillä Päiväkohtaiset tiedot -näytöllä et voi enää muuttaa tietoa. - Olen ollut koko yllämainitun ajan koulutuksessa/opiskellut, kuntouttavassa työtoiminnassa/työllisyyspalveluiden kanssa sovitussa palvelussa.
Jos olet ollut ilmoituksen ajan kaikkina arkipäivinä työkokeilussa, työvoimakoulutuksessa, uravalmennuksessa tai kuntouttavassa työtoiminnassa, valitse tämä kohta. Valitse myös alasvetovalikosta oikea vaihtoehto. - Tilanteeni on vaihdellut yllä mainittuna aikana
Jos et ole ollut kaikkina päivinä työtön, vaan lisäksi esimerkiksi työssä tai koulutuksessa valitse tämä kohta.
Valitse yksi kohta Työttömyyden jatkuminen -otsikon alta.
Jos työttömyys jatkuu ilman muutoksia, valitse ”Työttömyys jatkuu” ja paina Jatka-näppäintä. Jos aloitat työn tai esimerkiksi työllisyyspalveluiden kanssa sovitun palvelun tai kuntouttavan työtoiminnan, valitse sopiva vaihtoehto ja kirjoita kenttään aloittamispäivä.
Jos olet sopinut työllisyyspalveluiden kanssa enintään kuusi kuukautta kestävästä opiskelusta, ei kyseistä aikaa pidetä työllisyyspalveluiden kanssa sovittuna palveluna. Valitse tällöin kohta ’Työttömyys jatkuu’.
Yli 2 viikkoa kestävästä kokoaikatyöstä ilmoita myös päättymispäivä, jos tiedät työsuhteen kestävän enintään kuukauden.
Jos olet aloittanut päätoimisen yritystoiminnan tai oman työn, valitse kohta ’Olen aloittanut yli 2 viikkoa kestävän yritystoiminnan/oman työn’.
Jos työttömyys päättyy tai keskeytyy muusta syystä, kirjoita lyhyt selvitys kyseiseen kohtaan.
Jos useampi valinta sopisi tilanteeseesi, ilmoita se, joka liittyy työttömyyden päättymiseen tai keskeytymiseen tai muutoin kuvaa parhaiten tilannettasi.
On tärkeää, että ilmoitat myös sellaisesta palveluun osallistumisesta, johon ei makseta kulukorvausta.
Jos et ole ollut kaikkina päivinä työtön, saat edellisellä näytöllä antamiesi valintojen mukaisen viikkokalenterin. Jokaisen päivän kohdalla on alasvetovalikko, jossa ovat valintavaihtoehdot.
- Kirjoita työssäolopäiviltä ja kuntouttavan työtoiminnan päiviltä myös tunnit ja minuutit. Jos työpäivän pituus on ollut tasan seitsemän tuntia, kirjoita minuuttien kohdalle 00.
- Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Sinun tulee kuitenkin edelleen ilmoittaa työpäivät ja työtunnit hakemuksessa.
Ilmoita myös, jos olet ollut poissa työllisyyspalveluiden kanssa sovitusta palvelusta.
Etuus maksetaan poissaolopäiviltä vain, jos poissaololle on hyväksyttävä syy. Ilmoita, jos poissaolo johtuu työhaastattelusta, julkisesta luottamustoimesta, omasta sairaudestasi tai alle 10-vuotiaan lapsesi sairaudesta. Jos sairaudestasi johtuva poissaolo kestää yli 3 peräkkäistä osallistumispäivää, toimita 4. päivästä lukien lääkärin tai terveydenhoitajan todistus. Jos poissaolo johtuu muusta kuin em. syistä, Kela päättää onko sinulla ollut hyväksyttävä syy olla pois palvelusta.
Jos opintosi ovat sivutoimisia tai opiskelet lyhytkestoisesti työllistymistä tukevia opintoja, valitse tällöin työtön.
Jos olet ilmoituksen ajalla kuntoutuksessa tai laitoshoidossa, valitse vaihtoehto ”Estynyt vastaanottamasta työtä” ja kirjoita lisätietoihin missä olet ja minkä ajan. Jos ilmoituksen ajalla on arkipyhiä ja olet jossakin työllisyyspalveluiden kanssa sovitussa palvelussa, mutta et osallistu siihen arkipyhänä, valitse arkipyhän kohdalle työtön. Tällöin sinulle maksetaan perusetuus ilman kulukorvausta.
Tarkista, että työttömyyden jatkumiseen liittyvät tiedot ovat oikein. Jos tietoa pitää muuttaa, valitse sivun vasemmasta reunasta Selvitys työttömyydestä -otsikko ja palaa edelliselle näytölle. Älä käytä selaimen Edellinen tai Back toimintoa.
Jos olet päiväkohtaisissa tiedoissa ilmoittanut olleesi työssä, on tällä näytöllä annettava lisätietoja työsuhteestasi. Jos esimerkiksi teet keikkatyötä useammalle työnantajalle, ilmoita tekstikenttään kaikkien työnantajien nimet.
Ilmoita myös palkan maksupäivä. Jos et tiedä palkkasi maksupäivää, valitse vaihtoehto ’En tiedä palkan maksupäivää’. Voimme käsitellä hakemuksesi vasta, kun työnantajasi on ilmoittanut palkkatiedot tulorekisteriin. Työnantajan tulisi ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään viidentenä kalenteripäivänä palkkapäiväsi jälkeen.
Jos sinulla on ulkomailla asuva puoliso, jolla ei ole Suomen henkilötunnusta, voit ilmoittaa hänen syntymäaikansa kohdassa puolison henkilötunnus. Ilmoita Lisätiedot -sivulla tarkemmat tiedot.
Työttömyysetuuden määrään vaikuttavat aina palkka ja muut työtulot.
Jokainen palkkana maksettu euro vähentää työmarkkinatukea 50 senttiä. Palkan lisäksi työtuloa ovat esimerkiksi palkkiot, verolliset kulukorvaukset ja luontoisedut.
Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Voimme käsitellä hakemuksesi vasta, kun työnantajasi on ilmoittanut palkkatiedot tulorekisteriin. Työnantajan tulisi ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään viidentenä kalenteripäivänä palkkapäiväsi jälkeen.
Palkkatulo vaikuttaa pääsääntöisesti työttömyysetuuteen vasta silloin, kun palkka on maksettu. Jos esimerkiksi huhtikuussa aloitetun osa-aikatyön palkka maksetaan toukokuussa, palkka sovitellaan yhteen vasta toukokuun työttömyysetuuden kanssa.
Sivutoimisen yritystoiminnan tuloista otetaan sovittelussa huomioon tulon ansiotulo-osuus. Metsätalouden puhdasta tuloa ei sovitella. Yritystoiminnan ja maatalouden tuloista on toimitettava yritysmuodosta riippuen
- kopio omasta ja yrityksen veroilmoituksesta
- viimeisin tilinpäätös (tuloslaskelma ja tase)
- yhtymäselvitys tai yhtiösopimus
- palkkatodistus viimeiseltä vuodelta.
Jos kyse on alkavasta yrityksestä, toimita oma arvio mahdollisista yritystoiminnan tuloista ja menoista.
Myös omasta työstä saatu tulo sovitellaan. Omalla työllä tarkoitetaan sellaista ansiotarkoituksessa harjoitettua toimintaa, jota ei tehdä työsuhteessa, mutta jota ei kuitenkaan harjoiteta myöskään yrittäjäasemassa.
- Toimita kaikista ansiotuloista ja muista jatkuvista tuloista todistukset /maksutositteet
- Toimita tekijänoikeuskorvauksista tositteet viimeisiltä maksupäiviltä.
Työmarkkinatuen tarveharkinnassa otetaan huomioon kaikki omat tulosi. Omia tarveharkinnan tuloja ovat pääomatulot. Jos sinulla on työttömyysaikana pääomatuloja
- Toimita todistukset/tositteet kaikista omista tuloista
- Toimita tositteet talletusten ja sijoitusten korkotuloista ja osinkotuloista.
- Toimita vuokratuloista selvitys: kopio vuokrasopimuksesta, kuitti maksetusta vuokrasta. Vuokratuloista voidaan vähentää vuokraamisesta aiheutuvat kulut esim. lämpö-, sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksut, kunnossapitokustannukset. Toimita kuitit vuokraamisesta aiheutuneista kuluista.
- Myös kuolinpesästä saatu tulo on selvitettävä.
- Metsätalouden tulona otetaan huomioon verotuksesta annetussa laissa vahvistettu kuntakohtainen metsän keskimääräinen vuotuinen tuotto kerrottuna omistetun metsän pinta-alalla. Kela saa tiedot verottajalta.
Tarveharkintaa ei sovelleta TE -palveluiden kanssa sovitun palvelun ajalla.
Jos olet sopinut työ- ja elinkeinotoimiston kanssa enintään kuusi kuukautta kestävästä opiskelusta, ei kyseistä aikaa pidetä työ- ja elinkeinotoimiston kanssa sovittuna palveluna. Tänä aikana työmarkkinatukeen sovelletaan tarveharkintaa.
Osa muista etuuksista estää työttömyysetuuden saamisen ja osa vähentää sen määrää. Oma tai puolison saama lasten kotihoidon tuki vähennetään työttömyysetuudesta. Puolison saamaa kotihoidon tukea ei kuitenkaan vähennetä, jos puoliso hoitaa itse lasta.
Jos asut vanhempiesi kanssa etkä ole täyttänyt työssäoloehtoa, vanhempiesi tulot vaikuttavat työmarkkinatuen määrään. Vaikka et toimittaisi vanhempien tuloja tai vanhempien tulot ylittävät tulorajat, saat aina kuitenkin vähintään 35 % työmarkkinatuestasi.
Vain biologisen vanhemman ja adoptiovanhemman tulot otetaan huomioon. Työmarkkinatukeasi alennetaan, jos vanhempiesi yhteenlasketut kuukausitulot ovat yli 1 781 euroa. Alle 18-vuotiaat samassa taloudessa asuvat sisaruksesi korottavat tulorajaa.
Saat listan tarvittavista liitteistä hakemuksen lopussa. Voit toimittaa liitteet sähköisesti asiointipalvelussa. Voit myös postittaa ne Kelaan.
Anna tilinumero, jolle haluat työttömyysetuutesi maksettavan tai tarkista valmiiksi näytölle tuotu tilinumero. Voit muuttaa tilinumeron kirjoittamalla uuden tilinumeron vanhan päälle. Jos tilinumero on näytöllä valmiina etkä halua muuttaa tilinumeroa, voit jatkaa eteenpäin Jatka-painikkeella.
Ilmoita tilinumero IBAN-muodossa. IBAN-tilinumeron löydät esim. tiliotteeltasi tai verkkopankki-tiedoista. Pankkitunnistetta (BIC) ei tarvitse ilmoittaa, vaan se muodostuu automaattisesti IBAN-tilinumeron perusteella.
Voit halutessasi antaa hakemiseen liittyvää lisätietoa tai jatkaa suoraan eteenpäin Jatka-painikkeella.
Työttömyysetuuksien takautuva hakuaika on 3 kuukautta. Takautuva hakuaika lasketaan hakemuksen saapumispäivästä 3 kuukautta taaksepäin. Työttömyysetuutta ei voida myöntää takautuvasti pidemmältä ajalta ilman erityisen painavaa syytä. Tiedon puute tai unohtaminen ei yleensä riitä perusteluiksi.
Yhteystiedoissa näytetään osoite, johon päätös lähetetään. Kela saa osoitetiedot väestötietojärjestelmästä. Jos olet ilmoittanut Kelalle virallisesta osoitteestasi poikkeavan osoitteen, näytetään tämä osoite.
Osoitetta ei voi tässä muuttaa. Jos osoitteesi on muuttunut, ilmoita uusi osoite Digi- ja väestötietovirastoon DVV (ent. maistraatti), josta tieto välittyy Kelaan.
Voit halutessasi antaa puhelinnumerosi ja/tai sähköpostiosoitteesi mahdollisia hakemukseen liittyviä yhteydenottoja varten.
Saat yhteenvedon aiemmilla näytöillä antamistasi tiedoista.
Yhteenveto on hakemus, jonka lähetät sähköisesti Kelaan. Tarkista tiedot ja klikkaa kohtaa ’Vakuutan antamani tiedot oikeiksi ja ilmoitan, jos tiedot muuttuvat.’.
Jos haluat muuttaa tietoja, valitse vasemmasta reunasta sen näytön otsikko, jolle haluat palata. Muutoksen jälkeen etene uudelleen Jatka-painikkeella yhteenvetoon.
Lähetä hakemus painamalla Lähetä –painiketta. Lähettämistä ei voi perua.
Kun olet painanut Lähetä –painiketta, jää odottamaan. Älä klikkaa hiirellä tai tee uusia valintoja. Saat saapumisvahvistuksen Kelalta, kun hakemuksesi lähetys on onnistunut. Ilmoituksen saaminen voi joskus kestää parikymmentä sekuntia.
Sinun on mahdollista tulostaa itsellesi hakemuksesi yhteenveto painamalla yhteenvedon -painiketta.
Jos hakemuksesi käsittelyä varten Kela pyytää liitteitä, voit toimittaa pyydetyt liitteet sähköisesti painamalla liiteluettelon -linkkiä. Painikkeesta avautuvasta liiteluettelosta näet hakemukseesi tarvittavat liitteet. Liitteiden lähettäminen onnistuu sähköisesti lähetä liite sivun kautta.
Voit toimittaa liitteet myös postitse osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.
Voit jatkaa keskeneräisenä tallennetun hakemuksen tai ilmoituksen täyttämistä kuukauden kuluessa tallentamisesta.
Pääset tallennettuun hakemukseesi etusivun kohdasta Oma asiointi.
Palvelussa olet suojatussa yhteydessä. Poistu palvelusta aina Kirjaudu ulos -valinnalla, jotta yhteys katkeaa eikä tietoja saa enää esiin ilman uutta tunnistautumista. Jos käytät palvelua yleisessä käytössä olevalta päätteeltä, tyhjennä selaimen välimuisti ja sulje käyttämäsi selain, kun olet lopettanut sovelluksen käytön.
Kela voi käyttää tämän etuusasian ratkaisemiseksi saatuja tietoja myös muussa etuusasiassa, jos tiedot ovat lain mukaan otettava siinä huomioon. Samoin muuta etuutta varten saatuja tietoja voidaan käyttää ratkaistaessa tätä etuutta.