Näin Kelan tuet muuttuvat vuonna 2025 | Viittomakieli | KelaSiirry sisältöön

Näin Kelan tuet muuttuvat vuonna 2025

Näin Kelan tuet muuttuvat vuonna 2025

Kelan tukien määriin ja ehtoihin tulee useita muutoksia vuonna 2025. Tässä saat tietoa, miten tukesi muuttuvat. Teemme muutokset jo maksussa oleviin tukiin automaattisesti.

Sosiaaliturvan muutoksista on linjattu hallitusohjelmassa. Ministeriöt ovat valmistelleet hallituksen esitykset, jotka on käsitelty ja hyväksytty eduskunnassa. Kelan tehtävänä on toimeenpanna eduskunnan hyväksymät lakimuutokset.

Kelan maksamia eläkkeitä, vammaistukia, toimeentulotukea ja sotilasavustusta korotetaan vuoden alussa 1,0 % kansaneläkeindeksin perusteella. Myös elatustukea korotetaan. Kansaneläkeindeksin jäädytyksen takia muihin etuuksiin ei tehdä korotusta. Indeksin jäädytys jatkuu vuoteen 2027 asti.

Muutoksia sairastamisen tukiin

Lääkekorvausten alkuomavastuu nousee 70 euroon 1.1.2025. Aiemmin se on ollut 50 euroa.  Lääkekustannusten vuosiomavastuu eli lääkekatto nousee 633,17 euroon vuonna 2025. Aiemmin se on ollut 626,94 euroa kalenterivuodessa.

Syksyllä 2025 Kela käynnistää Kela-luoton kokeilun, jossa tarkoituksena on kokeilla luoton tarjoamista lääkekorvausten vuosiomavastuun maksamiseen. Kokeilu on suunnattu niille pienituloisille asiakkaille, joilla lääkkeiden vuosiomavastuu täyttyy yhdellä ostokerralla.

Sairauspäivärahan ja kuntoutusrahan laskukaava muuttuu 1.1.2025. Laskukaavan muutos pienentää sairauden ja kuntoutuksen ajalta maksettavan päivärahan määriä silloin, kun henkilön vuositulot ovat suuremmat kuin 28 241 euroa. Laskukaavan muutos pienentää myös osasairauspäivärahan määrää.

Sairauspäivärahan ja kuntoutusrahan vähimmäismäärä on sama kuin vuosina 2023 ja 2024 eli 31,99 e/pv.

Hallitus esittää muutoksia Kela-korvauksiin. Näitä esityksiä ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa ja niiden käsittely jatkuu keväällä 2025.

Muutoksia eläkeläisten tukiin ja vammaistukiin

Kelan maksamiin eläkkeisiin, vammaistukiin ja rintamalisiin tulee vuoden alussa yhden prosentin korotus. Takuueläkkeen täysi määrä on 986,30 e/kk vuonna 2025.

Eläkkeensaajan asumistuki pienenee monilla, kun tulot ja omaisuus tulevat vaikuttamaan tuen määrään entistä enemmän. Muutos pienentää yli 200 000 henkilön saamaa tukea. Keskimäärin tuki pienenee noin 15,60 euroa kuukaudessa. Tuki lakkaa kokonaan noin 7 600 saajalta.

Nykyisille asumistuen saajille muutos tulee voimaan 1.1.2025 alkaen sitä mukaa, kun tuki seuraavan kerran tarkistetaan. Kela tarkistaa eläkkeensaajan asumistuen määrän, kun sen myöntämisestä tai edellisestä tarkistamisesta on kulunut 2 vuotta.

Eläkkeensaajan asumistuessa huomioon otettaviin lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokustannuksiin sekä asumismenojen enimmäismääriin ei tule korotuksia vuonna 2025.

Kansaneläkkeitä ei enää makseta muihin EU- ja Eta-maihin, Sveitsiin ja Isoon-Britanniaan 1.2.2025 alkaen. Muutos voi vaikuttaa myös siihen, mikä maa vastaa asiakkaan sairaanhoidon kustannuksista, sekä asiakkaan oikeuteen saada eläkettä saavan hoitotukea. Lisäksi muutos voi vaikuttaa Suomessa asuvien, mutta aiemmin muissa EU- tai Eta-maissa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa asuneiden tai työskennelleiden asiakkaiden kansaneläkkeen määrään.

Muutoksia yleiseen asumistukeen

Yleiseen asumistukeen tulee leikkauksia, jotka osalla asiakkaista pienentävät tuen määrää tai lakkauttavat sen kokonaan.

Yleiseen asumistukeen palautetaan varallisuusharkinta. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokakunnan omaisuus, kuten talletukset, kiinteistöt, asunto-osakkeet ja metsäomaisuus, vaikuttaa yleisen asumistuen määrään. Omaisuutena ei kuitenkaan oteta huomioon esimerkiksi omassa käytössä olevaa kesämökkiä, osuutta jakamattomasta kuolinpesästä tai ASP-tilillä olevia talletuksia.

Kajaani, Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli, Pori ja Vaasa siirretään kuntaryhmästä II kuntaryhmään III. Lähes kaikkien asumistuen saajien tuki pienenee näissä kaupungeissa.

Nämä muutokset tulevat voimaan 1.1.2025, mutta ne vaikuttavat yleisen asumistuen määrään vasta sitten, kun tuki tarkistetaan seuraavan kerran vuoden 2025 aikana. Jos asumistukea hakee 1.1.2025 alkaen tai myöhemmin, muutokset vaikuttavat tuen määrään heti.

Yleistä asumistukea ei voi enää saada omistusasuntoon 1.1.2025 alkaen. Muutos ei koske asumisoikeusasuntoja eikä osaomistusasuntoja. Näihin asuntoihin voi jatkossakin saada yleistä asumistukea.

Opiskelijat siirretään yleisen asumistuen saajista opintotuen asumislisän saajiksi 1.8.2025. Oman tai puolison lapsen kanssa asuvat eivät siirry asumislisän saajiksi, vaan he voivat jatkossakin saada yleistä asumistukea.

Muutoksia työttömyystukiin

Työmarkkinatuen ja peruspäivärahan määrä on vuonna 2025 sama kuin vuosina 2023 ja 2024 eli 37,21 e/pv (keskimäärin 800 e/kk).

Työllistymistä edistävän palvelun ajalta ei enää makseta työttömyystuen korotusosaa (5,29 e/pv). Muutos koskee työmarkkinatukea, peruspäivärahaa, ansiopäivärahaa ja liikkuvuusavustusta ja tulee voimaan 1.1.2025. Työllistymistä edistävän palvelun ajalta maksetaan edelleen normaalisti kulukorvausta (9 e/pv tai 18 e/pv).

Vanhempiensa luona asuvan henkilön työmarkkinatuki voi pienentyä. Aiemmin työmarkkinatuki on voinut pienentyä puoleen, jos vanhempien tulot ylittävät tietyn tulorajan. Vuonna 2025 tuen määrä voi pienentyä niin, että työmarkkinatuki on 35 % täydestä tuen määrästä. Vanhempiensa kanssa asuva saa täyden työmarkkinatuen, jos vanhempien tulot ovat yhteensä enintään 1 781 e/kk. Vanhemman saama omaishoitajan hoitopalkkio ja perhehoidon palkkio eivät enää vähennä vanhempansa kanssa asuvan työttömän työmarkkinatukea.

Muutoksia toimeentulotukeen ja keliakian huomioimiseen

Perustoimeentulotuessa perusosan määriin tehdään yhden prosentin korotus 1.1.2025 alkaen.

Keliakiasta aiheutuviin ylimääräisiin ravintomenoihin voi saada toimeentulotukea 1.3.2025 alkaen. Näitä ravintomenoja voidaan huomioida toimeentulotuessa 38 e/kk (huom! Videolla virheellinen euromäärä). Summa koskee jokaista keliakiaa sairastavaa perheenjäsentä, joka on täyttänyt 16 vuotta. Tuki on tarkoitettu pienituloisille.

Muutoksia opiskelijoiden ja nuorten tukiin

Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen saajista opintotuen asumislisän saajiksi 1.8.2025. Asumislisää voivat saada opiskelijat, jotka asuvat vuokra- tai asumisoikeusasunnossa. Asumislisä on jatkossa 80 prosenttia vuokrasta tai käyttövastikkeesta. Sitä voi saada kuitenkin enintään 216, 248 tai 296 e/kk riippuen siitä, missä kunnassa opiskelija asuu. Muutos ei koske oman tai puolisonsa lapsen kanssa asuvia. He voivat jatkossakin saada yleistä asumistukea.

Opintorahaan ei ole tulossa indeksikorotusta, vaan määrä pysyy samana kuin vuosina 2023 ja 2024. Itsenäisesti asuvan korkeakouluopiskelijan opintoraha vuonna 2025 on 279,38 euroa.

Koulumatkatukea voivat saada vain maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat. Muutos tulee voimaan 1.8.2025.

Usean nuorille maksettavan Kelan tuen alaikäraja nousee. Kansaneläkkeen, kuntoutusrahan, sairauspäivärahan ja takuueläkkeen alaikäraja nostetaan 16 vuodesta 18 vuoteen vuoden 2025 alussa. Jatkossa työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutustuen voi saada aikaisintaan 18-vuotiaana.  Muutos ei vaikuta tukea jo saavaan nuoreen, vaan se koskee vuonna 2009 ja sen jälkeen syntyneitä. 

Nuoren ammatillinen kuntoutus kohdennetaan aiempaa tiukemmin nuorille, jotka ovat opiskelun ja työelämän ulkopuolella tai muuten syrjäytymisvaarassa. Kuntoutuksen myöntäminen ei silti jatkossakaan edellytä sairaus- tai vammadiagnoosia. Nuoren ammatillisen kuntoutuksen valmennuksellisiin palveluihin (Nuotti-valmennus) osallistuminen ei enää jatkossa pääsääntöisesti oikeuta kuntoutusrahaan.

Muutoksia lapsiperheiden tukiin

Lapsilisiin ei tule korotuksia vuonna 2025.

Vanhempainpäivärahojen vähimmäismääriin ja lastenhoidon tukiin tai niiden tulorajoihin ei ole tulossa vuoden alussa indeksikorotusta, vaan tukien määrät pysyvät samoina kuin vuosina 2023 ja 2024.

Elatustukeen ja elatusapuun tulee korotus elinkustannusindeksin mukaan 1.1.2025 alkaen.