Asiakkaiden elämänlaatu ja työkyky paranivat Kelan kuntoutuksen aikana – koronaepidemia osin vähensi hyötyjä | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Asiakkaiden elämänlaatu ja työkyky paranivat Kelan kuntoutuksen aikana – koronaepidemia osin vähensi hyötyjä 

Julkaistu 29.3.2023

Kela tarkastelee säännöllisesti, millaisia hyötyjä asiakkaat kuntoutuksesta saavat. Tuoreesta raportista ilmenee, että kuntoutusasiakkaiden työ- ja opiskelukyky, elämänlaatu ja mieliala kohentuivat kuntoutuksen aikana. Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta näyttäisivät kärsineen ainakin mielenterveyskursseille ja työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneet asiakkaat.

Kelan kuntoutuksen hyödyn arvioinnissa kerättiin tietoa työ- ja toimintakyvyn muutoksista ja kuntoutuksen tavoitteiden toteutumisesta asiakkailta, joiden kuntoutus oli päättynyt vuonna 2020. Tietoja tarkastellaan 12 kuntoutuspalvelun osalta. Ensimmäistä kertaa mukana tarkastelussa ovat ammatillisen kuntoutuksen NUOTTI-valmennus, harkinnanvaraisen kuntoutuksen IKKU-kurssi ja vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus. 

Kuntoutuspalvelujen asiakkailta kerättiin tietoa neljällä eri mittarilla kuntoutuksen alkaessa ja päättyessä. Juuri julkaistun raportin mukaan asiakkaiden työ- ja opiskelukyvyssä tapahtui suotuisia muutoksia kuntoutuksen aikana. Myös asiakkaiden elämänlaatu kohentui lähes kaikissa palveluissa. Samoin kasvoi niiden osuus, jotka eivät kokeneet masennusoireita. Useassa kuntoutuspalvelussa muutokset olivat kuitenkin hieman edellisiä vuosia pienempiä.

Lähes kuusi kymmenestä kuntoutukseen osallistuneesta saavutti tai ylitti asettamansa kuntoutustavoitteet. Kuntoutuspalveluiden välillä oli selviä eroja kuntoutustavoitteiden saavuttamisessa ja kuntoutuksen hyötyä arvioivissa mittarituloksissa.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi kuntoutuspalveluissa

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen verrattuna edeltäneisiin vuosiin. Koronaviruksen aiheuttama epidemia vaikutti maaliskuusta 2020 alkaen myös Kelan kuntoutuspalvelujen toteutukseen. Raportissa tarkastellaankin koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutuksia tarkemmin kuudessa kuntoutuspalvelussa.

Koronan aiheuttama poikkeustilanne vaikutti hieman eri tavoilla näihin raportissa tarkasteltuihin kuntoutuspalveluihin. Eniten poikkeustilanteen aiheuttamista muutoksista näyttäisivät kärsineen mielenterveyskursseille ja työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneet asiakkaat.       

Työssäkäyvien ja opiskelevien osuus kasvoi kuntoutuksen aikana

Tuoreessa raportissa tarkastellaan rekisteritietojen avulla myös niiden asiakkaiden työtilannetta, joiden kuntoutus päättyi vuonna 2019. Työssäkäyvien ja opiskelevien asiakkaiden osuus kasvoi 4 prosenttiyksikköä kuntoutusta edeltävästä vuodesta kuntoutuksen päättymisvuoteen. Sen sijaan kuntoutusta seuraavana vuonna, eli vuonna 2020, työssäkäyvien ja opiskelevien osuus ei enää kasvanut. Tämä poikkeaa vuonna 2018 kuntoutuksensa päättäneistä, joilla nousua oli nähtävissä myös kuntoutusta seuranneena vuonna. Todennäköisesti ainakin osittain tätä eroa selittää koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne, jonka aikana muun muassa lomautukset ja irtisanomiset lisääntyivät.

Julkaisu

Kelan kuntoutuksen hyödyn arviointi 2020 (Helda). Saija Karinkanta, Tuomas Reiterä. Kuntoutusta kehittämässä 35/2023.

Sivu päivitetty 29.3.2023