55–64-vuotiaille työttömille suunnattua uutta 55 Plus -valmennusta kokeillaan loppuvuoden ajan
55–64-vuotiaiden työttömien kuntoutuksen kehittämisprojektissa kokeillaan ja kehitetään uutta kuntoutuspalvelua työllistymisen tueksi. Palvelun nimi on 55 Plus -valmennus. Sitä kokeillaan Oulun ja Hämeenlinnan seuduilla tämän vuoden loppuun asti.
55–64-vuotiaiden työttömien kuntoutuksen kehittämisprojektin tavoitteena on luoda palvelu, joka tukee pitkäaikaistyöttömien työhön pääsyä ja työelämään palaamista. Projektissa kokeillaan uutta 55 Plus -valmennusta ja tehdään yhteistyötä Hämeenlinnan seudun työllisyyden kuntakokeilun ja Oulun seudun PALO-hankkeen kanssa. Kokeilu kestää vuoden 2022 ajan.
Tavoitteena on saada työpaikkaan osaaja tai osaajaksi kehittyvä uusi työntekijä
Valmennuskokeilun kumppanien eli Oulun seudun PALO-hankkeen ja Hämeenlinnan seudun työllisyyden kuntakokeilun ammattihenkilöt ohjaavat asiakkaat 55 Plus -valmennukseen. Asiakas ei tarvitse lääkärinlausuntoa päästäkseen valmennukseen, vaan hankkeen ammattihenkilön arvio asiakkaan soveltuvuudesta riittää.
Valmennuksen aikana asiakas työskentelee avoimien työmarkkinoiden työpaikalla.
Yhteistyökumppaneiksi tarvitaan nyt työnantajia, jotka voivat tarjota työtä valmennuksessa mukana oleville noin 5 kuukauden ajaksi. Yrityksille kumppanuus 55 Plus -valmennuksessa tarjoaa mahdollisuuden saada motivoitunutta työvoimaa, edistää työllisyyttä ja työyhteisön monimuotoisuutta sekä osoittaa yhteiskuntavastuuta.
– Palvelussa kartoitetaan valmiiksi kullekin työnantajalle soveltuvimmat osaajat ja osaajille soveltuvimmat työnantajat ja työpaikat. Työllistämisen vahvistamiseksi työnantajat saavat meiltä tietoa saatavilla olevasta valmennuksesta ja taloudellisista tukitoimista. Tavoitteena on saada työpaikkaan osaaja tai osaajaksi kehittyvä uusi työntekijä, kertoo työllisyyskoordinaattori Sanna Syrén Oulun seudun PALO-hankkeesta.
55 Plus -valmentaja tukee myös työnantajaa
Valmentaja auttaa asiakasta työllistymisessä ja valmennuksen aikaisessa työskentelyssä. Työskentelyn lisäksi valmennus sisältää enintään 15 tapaamista työpaikalla tai muussa asiakkaan ja valmentajan sopimassa ympäristössä. Valmennus kestää 4–6 kuukautta.
Valmentaja tarjoaa tukea myös työnantajalle ja auttaa työnantajaa ja koko työyhteisöä esimerkiksi asiakkaalle soveltuvien työtehtävien räätälöinnissä, taloudellisten tukien hakemisessa ja työnhakijan kiinnittymisessä työyhteisöön.
– Valmentajana tarjoan asiakkaalle ja työnantajalle tukea työsuhteen alkuvaiheeseen. Pyrin varmistamaan onnistuneen työelämään siirtymisen kulkemalla sekä asiakkaan että työnantajan rinnalla ja tarjoamalla molemmille heidän tarpeitaan ja toiveitaan vastaavaa tukea, kertoo ammatillinen kuntoutusohjaaja Inka Kynsilehto KK-Verve Oy:stä Oulusta.
Eezy Työllisyyspalveluiden valmentaja Mona Brohm Hämeenlinnan toimipisteestä tarjoaa myös yksilöllistä tukea sekä työnhakijalle että työnantajalle.
– Valmentaja auttaa löytämään työnhakijalle työtä ja työnantajalle osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa 55 Plus -potentiaalista, Brohm kuvaa.