Kela myöntää hyvinvointialueille rahoitusta neurokirjon lasten ja nuorten palvelujen kehittämiseen – haku aukeaa 13.1.2025
Kela avaa 13.1.2025 rahoitushaun hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille neurokirjon lasten ja nuorten tuen, palvelujen ja kuntoutuksen kehittämiseksi. Jaossa on yhteensä noin 2,2 miljoonaa euroa. Haku päättyy 14.2.2025.
Hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki voivat hakea Kelasta rahoitusta projekteihin, joissa kehitetään neurokirjon lapsille ja nuorille suunnattua tukea, palveluita ja kuntoutusta. Haku on avoinna 13.1.–14.2.2025, ja jaossa on yhteensä noin 2,2 miljoonaa euroa.
Rahoitushaku liittyy Kuntoutus neurokirjon lasten ja nuorten arjessa -projektiin eli Kirjo-projektiin, joka käynnistyi syksyllä 2024. Projektin tavoitteena on, että neurokirjon lapset ja nuoret saisivat tukea, hoitoa ja kuntoutusta joustavasti ja oikea-aikaisesti osana arkeaan. Keskeistä projektissa on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien sekä kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyön kehittäminen.
Rahoitusta voi hakea alueellisiin projekteihin, jotka kohdentuvat esimerkiksi johonkin seuraavista: neurokirjon lasten ja nuorten varhainen tuki, monialalainen yhteistyö tai palvelupolkujen kehittäminen. Edellytyksenä rahoituksen saamiselle on, että kasvatuksen tai koulutuksen toimiala on mukana projektissa. Lisäksi rahoitettavien projektien täytyy liittyä hyvinvointialueiden tai koulutuksen järjestäjien ajankohtaiseen kehittämistyöhön ja niiden täytyy olla pitkäkestoisesti hyödynnettävissä.
Tavoitteina selkeä työnjako ja yhteiset toimintamallit
Kirjo-projektin taustalla on havainto siitä, että Kelan järjestämiin neurokehityksellisten häiriöiden kuntoutuspalveluihin hakeutuneiden määrä on kasvanut voimakkaasti. Hyvinvointialueet vastaavat ensisijaisesti neurokirjon lasten ja nuorten hoidosta ja kuntoutuksesta, mutta myös kasvatus- ja oppimisympäristöjen tukitoimet ovat keskeisiä.
Kirjo-projektilla halutaan mahdollistaa eri organisaatioiden ja ammattilaisten yhteinen vertaiskehittäminen sekä levittää hyväksi todettuja toimintatapoja ja osaamista koko maahan.
Tavoitteena on, että nykyistä selkeämpi työnjako ja yhteiset toimintamallit parantavat tuen, hoidon ja kuntoutuksen saamista oikeaan aikaan ja vaikuttavasti.
Lisätietoja
Ohjeet rahoituksen hakemiseen