Kun läheinen kuolee, on omaisen huolehdittava käytännön asioista – opas auttaa läpi byrokratiaviidakon
Suomi.fi-sivuston Läheisen kuolema -opas on suunniteltu auttamaan omaisia asioiden hoitamisessa, kun he menettävät läheisensä. Kela on ollut mukana oppaan tekemisessä. Oppaasta löytyy tietoa muun muassa perhe-eläkkeistä ja muista Kelan tuista.
Läheisen ihmisen kuolema on elämän raskaimpia tilanteita. Surun keskellä on asioitava lukuisten tahojen kanssa aikana, jolloin voimia on kaikkein vähiten.
Mitä tapahtuu läheiseni kuoltua? Millaisia asiakirjoja tarvitsen asioiden hoitamista varten? Mille tahoille minun pitää ilmoittaa kuolemasta itse? Suomi.fissä julkaistu Läheisen kuolema -opas antaa näihin kaikkiin kysymyksiin selkeät ohjeet, askel kerrallaan.
Oppaan sisältöjä on tuottanut laaja joukko viranomaisia, järjestöjä ja muita toimijoita. Kela on yksi oppaan sisällöntuottajista, ja oppaassa kerrotaan Kelan etuuksista tilanteessa, jossa läheinen kuolee.
Perhe-eläkettä maksavat sekä työeläkelaitokset että Kela
Kelaan yhteyttä ottavia omaisia askarruttaa muun muassa se, miten pitää toimia, jos edesmenneelle läheiselle on maksettu Kelan etuuksia.
Myös se mietityttää, mistä ja milloin leskeneläkettä voi hakea ja kenelle se kuuluu.
– Leskeneläke on osa perhe-eläkettä, jota maksavat sekä Kela että työeläkelaitokset. Leskeneläkettä voi saada molemmista samaan aikaan, ja sitä voi myös hakea samalla hakemuksella. Sekään ei ole kaikkien tiedossa, että Kelan maksama leskeneläke loppuu, kun ihminen täyttää 65 vuotta, juristi Kaisa Seppänen Kelasta kertoo.
Läheisen kuolemalla voi olla myös vaikutusta asiakkaan omiin Kela-etuuksiin, kuten asumistukeen tai kansaneläkkeeseen, kun perhesuhteet muuttuvat.
Kuka maksaa varattoman ihmisen hautajaiskulut?
Opas neuvoo myös hautajaisten järjestämisessä: millaisia valintoja hautajaisia järjestäessä pitää tehdä, millaisia kustannuksia järjestämiseen liittyy ja mistä niihin saa tarvittaessa tukea.
Kelasta kysytään aika ajoin sitä, voiko toimeentulotukea saada hautajaiskuluja varten. Kela ei myönnä toimeentulotukea hautajaiskuluihin, mutta hyvinvointialueet saattavat myöntää hautausavustusta täydentävänä toimeentulotukena. Lisäksi avustusta hautauskuluihin voi tiedustella esimerkiksi työnantajalta, vakuutusyhtiöiltä, ammattiliitolta tai Valtiokonttorilta.
Lue lisää: Muistin tueksi, jos omaisesi kuolee | Henkilöasiakkaat | Kela
Suomi.fissä julkaistun Läheisen kuolema -oppaan on tuottanut Digi- ja väestötietovirasto. Opas on tuotettu yhteistyössä laajan asiantuntija- ja viranomaisjoukon kanssa. Yhteistyössä ovat mukana Asianajajaliitto, Eläketurvakeskus, Kela, Kirkkohallitus, Maanmittauslaitos, Nuoret Lesket ry, oikeusministeriö, poliisi, Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry, Surevan kohtaaminen -toiminta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, ulkoministeriö, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE ja Verohallinto.