Lääkärintodistus erityishoitorahaa varten kannattaa täyttää huolellisesti | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Lääkärintodistus erityishoitorahaa varten kannattaa täyttää huolellisesti

Julkaistu 28.9.2023

Ennen D-todistuksen kirjoittamista erityishoitorahaa varten on hyvä varmistaa, täyttyvätkö lääketieteelliset edellytykset etuuden myöntämiselle.  Kela joutuu usein pyytämään erityishoitorahaa hakevia vanhempia hankkimaan lisäselvitystä terveydenhuollosta. 

Kelassa on kiinnitetty huomiota siihen, että erityishoitorahaa varten toimitetuista lääkärintodistuksista puuttuu usein tietoja, joita tarvitaan etuuden ratkaisemiseksi. Tällöin hakemusten käsittely hidastuu.

Kela ratkaisee oikeuden etuuteen asiakkaan hakemuksen ja lasta hoitavan lääkärin laatiman D-todistuksen perusteella. Todistuksesta täytyy käydä ilmi etuuden ratkaisemiseksi tarvittavat lääketieteelliset tiedot. 

Erityishoitorahaan on oikeus alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, joka ei voi tehdä työtään, koska hänen täytyy osallistua lapsensa sairaanhoitoon tai kuntoutukseen. Etuuden saamiseen vaikuttavat lisäksi lapsen ikä ja sairauden vaikeus. 

Erityishoitoraha on tarkasti säännelty etuus, joten ennen D-todistuksen kirjoittamista on hyvä varmistaa, täyttyvätkö lääketieteelliset edellytykset etuuden myöntämiselle.

Kiinnitä erityistä huomiota lapsen ikään ja sairauteen 

Kun lapsi on alle 7-vuotias, erityishoitorahan saaminen lapsen sairaala- ja poliklinikkahoidon ajalta ei edellytä vaikeaa sairautta. Jos taas lapsi on kotihoidossa, sairauden täytyy olla vaikea ja nopeasti kehittyvässä tai vaativassa hoidollisessa vaiheessa.   

Kun lapsi on 7–15-vuotias, sairauden täytyy olla vaikea ja nopeasti kehittyvässä tai vaativassa hoidollisessa vaiheessa sekä sairaala- ja poliklinikkahoidon että kotihoidon aikana. 
Vaikeita sairauksia ovat esimerkiksi

  • leukemia tai muu pahanlaatuinen kasvain
  • vaikea sydänvika, vaikea tapaturma tai palovamma
  • vaikeasti tasapainotettava diabetes tai diabeteksen hoidon aloitusvaihe
  • vaikea mielenterveyden häiriö
  • vaikea kehitysvamma
  • vaikea keuhkoastma
  • vaikea nivelreuma
  • muu vaikeusasteeltaan edellä mainittuihin verrattava sairaus tai vamma.

Nopeasti kehittyvästä tai vaativasta hoidollisesta vaiheesta on kyse esimerkiksi silloin, kun pienellä lapsella on vaikeasti oireileva suolistosairaus, joka ei ole remissiossa, tai lapsella on anoreksia, joka edellyttää vanhemman valvontaa.  

Millainen on hyvä D-todistus?

Erityishoitorahaa varten kirjoitettavassa D-todistuksessa on todettava sen sairauden spesifi diagnoosi, jonka vuoksi lasta hoidetaan.  Todistuksessa täytyy ilmoittaa ne päivät, jolloin huoltajan osallistuminen lapsen hoitoon tai kuntoutukseen on tarpeen lääketieteellisten syiden perusteella. Jos erityishoitorahaa haetaan lapsen kotihoidon ajalle, kotihoidon tarve täytyy aina perustella. Jos lapsella on pitkäaikainen sairaus, D-todistuksessa täytyy kertoa hoidon ajantasainen tilanne.

Kun erityishoitorahan enimmäisaika on täyttynyt tai etuuden saaminen edellyttää vaativassa hoidollisessa vaiheessa olevaa vaikeaa sairautta, täytyy lääketieteelliset perustelut esittää D-todistuksessa. 

Kun enimmäisajat ylittyvät

Erityishoitorahaa voi saada saman sairauden poliklinikka- tai sairaalahoidosta tai kuntoutuksesta enintään 60 arkipäivää. Kotihoidon ajalta erityishoitorahaa voidaan myöntää enintään 60 arkipäivää. Erityisestä hoidollisesta syystä erityishoitorahaa voidaan myöntää kotihoitoon enintään 30 arkipäivää lisää.  

Kun enimmäisaika on täyttynyt, erityishoitorahaa voi saada vain painavasta lääketieteellisestä syystä. Tämä tarkoittaa tilanteita, joissa lapsen vaikean sairauden hoito tai sairauden odottamaton paheneminen edellyttää edelleen huoltajan jatkuvaa läsnäoloa. Painava lääketieteellinen syy voi olla esimerkiksi lapsen syöpähoidon intensiivivaihe tai lääketieteellisesti perusteltu infektioeristyksen tarve. 

Lue lisää siitä, mitkä ovat erityisiä hoidollisia tai painavia lääketieteellisiä syitä (kela.fi).  
 

Sivu päivitetty 25.6.2024