Työnantaja, näin haet osa-aikaisen työntekijän päivärahaa oikein
Tehdäänkö teillä osa-aikaisesti, esimerkiksi tuntipalkalla töitä? Jos osa-aikainen työntekijä jää sairauslomalle tai perhevapaalle, muista ilmoittaa päivärahahakemukseen poissaoloajan palkat päiväkohtaisesti.
Työnantajana sinulla on oikeus päivärahaan niiltä päiviltä, jolloin osa-aikainen työntekijä olisi ollut töissä ja joilta olet maksanut hänelle poissaoloajan palkkaa. Tällaisia etuuksia ovat sairauspäiväraha, vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha, luovutuspäiväraha ja tartuntatautipäiväraha.
Työntekijällä puolestaan on oikeus päivärahaan päiviltä, joilta hän ei ole saanut palkkaa. Tuntipalkkaisen poissaolojaksolle, esimerkiksi sairauslomalle, saattaa sattua myös palkattomia päiviä.
Ilmoita poissaoloajan palkat päiväkohtaisesti
Otetaan esimerkiksi Oona, joka tekee töitä kolmena päivänä viikossa: maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin. Hän saa palkkaa 100 euroa työpäivältä.
Oona on helmikuussa useamman viikon sairauslomalla. Sairauslomalla hänellä on oikeus sairauspäivärahaan, joka on 42 euroa arkipäivältä.
Oonan yksi poissaoloviikoista on maanantaista perjantaihin 19.–23.2. Tämän sairauslomaviikon palkat ilmoitetaan päiväkohtaisesti näin:
Maanantai 19.2.–19.2. (1 päivä)
- Palkka 100 euroa.
Torstain ja perjantai 22.2.–23.2. (2 päivää)
- Palkka 200 euroa.
Tässä esimerkissämme Kela maksaa työnantajalle sairauspäivärahaa 3 päivältä (126 euroa) ja Oonalle 2 päivältä (84 euroa).
Kun ilmoitat poissaoloajan palkat päiväkohtaisesti, Kela voi kohdistaa päivärahan oikein sinulle ja työntekijällesi.
Kysythän omasta ammattiliitostasi neuvoa asioihin, jotka liittyvät työehtosopimuksiin kuten siihen, mitä TESissä on sovittu poissaoloajan palkanmaksusta.