Yksityislääkäreiden hinnat nousivat yli kaksinkertaisesti inflaatioon verrattuna alkuvuonna 2024
Alkuvuodesta 2024 yksityislääkäripalveluiden hinnat kasvoivat keskimäärin 8 prosenttia. Kuluttajahintaindeksi kasvoi samana aikana 3,3 prosenttia. Eniten hinnat kasvoivat psykiatriassa.
Yksityislääkärikäyntien hinnat nousivat alkuvuonna 2024 keskimäärin 8 prosenttia, kun samaan aikaan kuluttajahintaindeksi kasvoi vain 3,3 prosenttia. Kuluttajahintaindeksi mittaa keskimääräistä inflaatiota. Suurimmat hinnankorotukset tapahtuivat psykiatrian erikoisalalla.
Hinnat nousivat eniten psykiatriassa
Tutkijoiden laskelma osoittaa, että yksityislääkärikäyntien hinnat nousivat vaihtelevasti eri erikoisaloilla. Psykiatriassa hinnat nousivat 13 prosenttia, kun taas esimerkiksi lastenlääkärien ja silmälääkärien palveluissa hinnat kasvoivat 7 prosenttia.
– Terveysalan hintakehitykseen vaikuttavat useat tekijät, kuten kilpailutilanne, kysyntä ja lääkärien palkkakehitys. On mahdollista, että myös Kela-korvausten nosto vaikutti hintojen nousuun, toteaa Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola.
Kela-korvausten noston vaikutus hintoihin herättää kysymyksiä
Alkuvuodesta 2024 potilaiden lääkäripalveluista maksamat omavastuut vähenivät vain 10 miljoonaa euroa, vaikka Kela-korvausten kustannukset kasvoivat 32 miljoonaa euroa.
Vuoden 2024 Kela-korvausten korotus oli ensimmäinen yli 16 vuoteen. Aiempi tutkimus osoittaa, että korvauksien nostolla voi olla vaikutuksia palveluiden hinnoitteluun. Vuonna 2008 yksityisen hammashoidon korvauksien korotus valui osittain palveluiden hintoihin.
– Syy-seuraussuhteen todentaminen vaatisi hyvän vertailuasetelman tai pitemmän aikasarjan. On kuitenkin huomattava, että yksityislääkäripalveluiden hinnat nousivat jyrkästi jo edellisenä vuonna, mikä viittaa inflaation merkittävään vaikutukseen, Mikkola arvioi.
Hintojen nousun taustalla monia tekijöitä
Lääkäripalveluiden hintakehitykseen vaikuttavat Kela-korvausten lisäksi muun muassa työvoimapula, lääkäriansioiden nousu ja lisääntynyt kysyntä yksityisille palveluille julkisen terveydenhuollon haasteiden vuoksi. Henkilöstökustannukset ovat terveyspalveluiden suurin kustannuserä, ja niiden kasvu heijastuu hintoihin.
– Lääkärien ansiot ovat nousseet myös julkisella sektorilla, mikä heijastuu yksityispuolen palkkakehitykseen. Henkilöstön palkat puolestaan maksaa lopulta aina asiakas, Mikkola toteaa.
Lisätietoa
Kelan tutkijat ovat kirjoittaneet aiheesta tarkemmin Kelan tutkimusblogissa.