Suomi.fi-fullmakterna som anställda vid kommunen behöver ändras 1.1.2023 – ansök om fullmaktsrätt i tid | FPAGå till innehållet
Meddelande

Suomi.fi-fullmakterna som anställda vid kommunen behöver ändras 1.1.2023 – ansök om fullmaktsrätt i tid

Publicerad 21.9.2022

Övergången till välfärdsområden för med sig ändringar i de Suomi.fi-fullmakter som anställda vid kommunen behöver för förmånsdatatjänsten Kelmu. Det lönar sig att skaffa de rätta fullmakterna i tid så att Kelmu är tillgänglig för de anställda vid kommunen genast från ingången av 2023. Läs i detta meddelande om hur fullmakterna ändras och vilka fullmakter som behövs i kommunen.

Välfärdsområdena inleder sin verksamhet 1.1.2023 och då överförs en stor del av de uppgifter som kommunerna tidigare har skött till välfärdsområdena. Kommunerna kommer ändå att ha kvar en del uppgifter för vilka de anställda behöver tillgång till FPA:s förmånsdatatjänst Kelmu. 

För tjänsten Kelmu införs nya fullmakter som träder i kraft 1.1.2023. Också innehållet i de gamla fullmakterna ändras. Ändringen är nödvändig för att trygga kundernas dataskydd. Då de anställda vid kommunen har rätt fullmakter ser de endast de uppgifter de behöver i sitt eget arbete. 

Förändringen gäller inte andra FPA-tjänster som behövs i kommunen, exempelvis tidsbokningssystemet eller e-tjänsten för arbetsgivare.

Ansök om fullmaktsrätt i tid

Kommunen ska själv ge sina anställda de Suomi.fi-fullmakter som de behöver och därför måste kommunen först ansöka om fullmaktsrätt för de nya fullmakterna hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Också Helsingfors stad ska ansöka om fullmaktsrätt för de nya fullmakterna. 

Kommunen ska ansöka om fullmaktsrätt för de personer som ska ha rätt att ge fullmakt åt andra i kommunen. Alla fullmaktsrätter kan ingå på samma ansökan. Läs mer om fullmaktsansökan.

Kontrollera vilka fullmakter de anställda vid kommunen, Helsingfors stad och välfärdsområdena behöver för förmånsdatatjänsten Kelmu.

Bevilja de anställda fullmakterna före årsskiftet

När kommunen har beviljats fullmaktsrätt kan den i sin tur ge Suomi.fi-fullmakter till sina anställda på förhand genast när man vet vilka personer som gör vad. Som datum då fullmakten ska träda i kraft anges 1.1.2023. Läs mer om att ge ärendefullmakter.

Det lönar sig att samtidigt gå igenom de fullmakter som kommunens anställda har. Om en anställd övergår till att arbeta inom välfärdsområdet ska de fullmakter som kommunen gett annulleras. En anställds fullmakter ska också annulleras om hen byter arbetsuppgifter. På detta sätt tryggas kundernas dataskydd.

Välkomna till webbinariet om FPA:s förmånsdatatjänst Kelmu och övergången till välfärdsområden

Under webbinariet informerar vi om på vilket sätt välfärdsområdena och kommunerna kan förbereda sig på de förändringar som övergången till välfärdsområdena för med sig gällande FPA:s förmånsdatatjänst Kelmu och de Suomi.fi-fullmakter som behövs för tjänsten. Webbinariet ordnas torsdag 29.9.2022 kl. 13–15 i Teams.

Anmäl dig till webbinariet (senast 28.9): https://www.lyyti.in/Kelan_etuustietopalvelu_Kelmu_kayttoon_hyvinvointialueella_5752

På grund av förändringen ingår FPA nya avtal med kommunerna om användningen av förmånsdatatjänsten Kelmu. FPA skickar det nya avtalsunderlaget jämte bilagor till kommunerna i september. Returnera gärna avtalet till FPA så snabbt som möjligt. I frågor som gäller avtalet kan man kontakta oss på e-postadressen tiedonvalitys@kela.fi

Läs mer

Senast ändrad 28.10.2022