Klienternas livskvalitet och arbetsförmåga förbättrades under FPA-rehabilitering - nyttan minskade delvis på grund av coronaepidemin | FPAGå till innehållet
Meddelande

Klienternas livskvalitet och arbetsförmåga förbättrades under FPA-rehabilitering - nyttan minskade delvis på grund av coronaepidemin 

Publicerad 29.3.2023

FPA utvärderar regelbundet vilken nytta klienterna har av rehabilitering. Enligt en färsk rapport förändrades rehabiliteringsklienternas arbets- och studieförmågan i en positiv riktning under rehabiliteringen. Den undantagssituation som coronaepidemin orsakade verkar ha drabbat åtminstone dem som deltog i kurser för personer med psykiska störningar och dem som deltog i sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering.

I utvärderingen av nyttan med FPA:s rehabilitering samlades information om förändringar i klienternas arbets- och funktionsförmåga och om hur målen för rehabiliteringen hade uppnåtts bland klienter vars rehabilitering avslutades 2020. Granskningen av uppgifter gällde 12 rehabiliteringstjänster. Rehabiliteringstjänster som för första gången omfattades av utvärderingen var den yrkesinriktade rehabiliteringen NUOTTI-coachning, IKKU-kurserna som genomförs inom ramen för rehabilitering enligt prövning och multiprofessionell individuell rehabilitering inom ramen för krävande medicinsk rehabilitering. 

Information från klienter inom  rehabiliteringstjänsterna samlades in med hjälp av fyra olika indikatorer när rehabiliteringen inleddes och när den avslutades. Enligt rapporten utvecklades klienternas arbets- och studieförmåga i en positiv riktning under rehabiliteringen. Klienternas livskvalitet förbättrades också inom nästan alla rehabiliteringstjänster. Det skedde även en ökning av andelen klienter som inte upplevde depressionssymtom. I fråga om flera av rehabiliteringstjänsterna var förändringarna dock en aning mindre än vad de har varit under de föregående åren.

Nästan sex av tio rehabiliteringsdeltagare uppnådde eller överträffade de mål som de hade formulerat för rehabiliteringen. Det förekom klara skillnader mellan de olika rehabiliteringstjänsterna både i fråga om måluppfyllelsen och de indikatorresultat som mätte nyttan av rehabiliteringen.

Undantagssituationen till följd av coronaepidemin märktes i samband med rehabiliteringstjänsterna

År 2020 var ett exceptionellt år jämfört med de föregående åren. Den epidemi som orsakades av coronaviruset inverkade från och med mars 2020 också på genomförandet av FPA:s rehabiliteringstjänster. Därför har konsekvenserna av undantagssituationen till följd av coronaepidemin granskats mer ingående i fråga om sex rehabiliteringstjänster.

Undantagssituationen inverkade på lite olika sätt på de rehabiliteringstjänster som granskades närmare i rapporten. Det förefaller som om deltagarna i kurserna för personer med psykiska störningar och deltagarna i sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering var de klienter som led mest av undantagssituationen.       

Andelen personer som förvärvsarbetade eller studerade ökade under rehabiliteringen

I rapporten granskas utifrån registeruppgifterna också arbetssituationen för de klienter vars rehabilitering avslutades år 2019. Andelen klienter som förvärvsarbetande eller studerande ökade med 4 procentenheter från året före rehabiliteringen till det år då rehabiliteringen avslutades. Året efter rehabiliteringen, det vill säga år 2020, ökade andelen förvärvsarbetande och studerande dock inte längre. Det här resultatet avviker från situationen gällande dem som avslutade sin rehabilitering år 2018, då en ökning kunde märkas även året efter rehabiliteringen. Sannolikt förklaras denna skillnad åtminstone delvis av den undantagssituation som orsakades av coronaepidemin, under vilken bland annat antalet permitteringar och uppsägningar ökade.

Publikation

Kelan kuntoutuksen hyödyn arviointi 2020 (Helda). Saija Karinkanta, Tuomas Reiterä. Kuntoutusta kehittämässä 35/2023.

Senast ändrad 29.3.2023