Lagändring förenklar villkoren för beviljande av rehabiliteringspenning
Riksdagen har godkänt en lagändring genom vilken klienten kan få rehabiliteringspenning för hela rehabiliteringstiden. Det blir också lättare att växla mellan rehabiliteringspenning och andra FPA-förmåner. Dessutom förlängs ansökningstiden för rehabiliteringspenning från 4 månader till 6 månader.
Riksdagen har godkänt ett lagförslag om ändring av lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner. Efter att ändringarna har trätt i kraft kan FPA betala rehabiliteringspenning för hela rehabiliteringstiden. Det blir också lättare för klienten att övergå från en förmån till en annan. Ändringarna träder i kraft 1.1.2023.
Rehabiliteringspenning utan självrisktid till klienter som fått grundläggande utkomststöd
Om klienten har grundläggande utkomststöd innan rehabiliteringen inleds, får han eller hon i fortsättningen rehabiliteringspenning utan självrisktid. För närvarande tillämpas ingen självrisktid om klienten innan rehabiliteringen inleds har sjukdagpenning, partiell sjukdagpenning, föräldradagpenning eller en arbetslöshetsförmån.
Ökad flexibilitet för klienter som är arbetslösa eller arbetar tillfälligt
I fortsättningen kan en arbetslös klient som deltar i FPA:s yrkesinriktade rehabilitering i stället för en arbetslöshetsförmån välja rehabiliteringspenning för väntetiden, dvs. tiden från att rehabiliteringen beviljas till dess att rehabiliteringen inleds. En arbetslös klient kan också få rehabiliteringspenning för tiden mellan rehabiliteringsperioder.
Om en klient som deltar i FPA:s yrkesinriktade rehabilitering står utanför arbetslivet när rehabiliteringen inleds, kan klienten få rehabiliteringspenning även om han eller hon inleder deltidsarbete eller tillfälligt arbete under rehabiliteringen. Tidigare ledde även ett kortvarigt arbete till att utbetalningen av rehabiliteringspenning avbröts.
Rehabiliteringspenning också för flexibla dagar
I fortsättningen innehåller lagen också bestämmelser om betalning av rehabiliteringspenning för så kallade flexibla dagar. De flexibla dagarna hänför sig till en situation där klienten inte kan delta i rehabilitering fem dagar i veckan på grund av en försämring av arbets-, studie- eller funktionsförmågan.
Rehabiliteringspenning betalas i fortsättningen för flexibla dagar, om klienten deltar i yrkesinriktad rehabilitering som ordnas av FPA och klienten deltar i rehabiliteringen 3–5 dagar i veckan. Ett villkor är också att klienten under de flexibla dagarna är förhindrad att arbeta och att FPA har fastställt att det är möjligt att använda flexibla dagar inom rehabiliteringstjänsten i fråga.
Arbetsprövning enligt lagen om företagshälsovård
Rehabiliteringspenning betalas i fortsättningen för tid med arbetsprövning som ordnas med stöd av lagen om företagshälsovård och som varar högst 45 vardagar.
Ett villkor är att arbetsprövningen ordnas på grund av problem med arbetsförmågan som har konstaterats inom företagshälsovården och att arbetsgivaren betalar lön för den här tiden. Under arbetsprövningen ska klienten antingen arbeta med nya arbetsuppgifter eller med sina tidigare arbetsuppgifter som har förändrats eller som klienten genomför med hjälp av specialarrangemang. Det ska vara fråga om yrkesinriktad rehabilitering som sätts in i ett tidigt skede, och klienten kan inte ha rätt till yrkesinriktad rehabilitering enligt arbetspensionslagarna.
Ansökningstiden för rehabiliteringspenning förlängs
Ansökningstiden för rehabiliteringspenning, ersättning för uppehälle som betalas för rehabiliteringstiden och rehabiliteringsunderstöd enligt prövning förlängs från nuvarande 4 månader till 6 månader från och med 1.1.2023.