Åtstramning av bostadsbidraget för pensionstagare
Inkomster och förmögenhet påverkar bostadsbidraget för pensionstagare mer än hittills från och med 1.1.2025. Den indexfrysning som regeringen redan tidigare beslutat om fortsätter också, vilket innebär att beloppen av de kostnader för uppvärmning, vatten och underhåll som beaktas samt maximigränserna för boendeutgifter som godtas i samband med bostadsbidraget för pensionstagare inte höjs 2025.
Sammanfattning:
Villkoren för bostadsbidraget för pensionstagare skärps på följande sätt:
- Inkomster minskar bostadsbidraget mer än för närvarande.
- Förmögenhet påverkar bostadsbidraget mer än för närvarande.
Ändringen träder i kraft från och med 1.1.2025 i samband med att kundernas bostadsbidrag justeras.
Bostadsbidraget för pensionstagare justeras med jämna mellanrum. Justeringen görs när det har gått 2 år sedan bostadsbidraget beviljades eller senast justerades. Om din situation förändras ska du ansöka om justering av bostadsbidraget för pensionstagare. Gör detta till exempel om du flyttar från den bostad för vilken du har beviljats bostadsbidrag eller om dina inkomster förändras väsentligt, det vill säga om din årsinkomst ökar med minst 1 018 euro eller minskar med minst 509 euro.
Om du efter avdrag för skulder har egendom som överstiger förmögenhetsgränserna påverkas inkomsterna också av den inkomst som beräknas på förmögenheten. Lagändringen innebär att mer inkomst beräknas för förmögenheten än tidigare.
Riksdagen har godkänt ett lagförslag om skärpta villkor för bostadsbidrag för pensionstagare.
I fortsättningen har inkomsterna större inverkan på bostadsbidraget för pensionstagare än för närvarande. De boendeutgifter som beaktas i bostadsbidraget minskas med en bassjälvriskandel och en tilläggssjälvriskandel. Bassjälvriskandelen är lika stor för alla. Om inkomstgränsen överskrids påverkas beloppet av bostadsbidraget också av en tilläggssjälvriskandel. Tilläggssjälvriskandelen, som för närvarande är 41,3 procent, ökas till 43,5 procent av den del av inkomsterna som överstiger inkomstgränsen. Inkomstgränserna för tilläggssjälvriskandelen förblir oförändrade.
I fortsättningen kommer även förmögenheten att ha en större inverkan på bostadsbidraget för pensionstagare eftersom förmögenhetsgränserna sänks. Den andel av förmögenheten som överstiger förmögenhetsgränsen påverkar beloppet av bostadsbidraget för pensionstagare. De nya förmögenhetsgränserna är för ensamboende 15 000 euro (nu 18 306 euro) och för äkta makar eller sambor sammanlagt 24 000 euro (nu 29 290 euro).
Förmögenheten påverkar bostadsbidraget för pensionstagare genom att en del av den räknas som inkomst, vilket minskar bostadsbidragets storlek. Också procentsatsen för fastställande av inkomsten av förmögenhet höjs. Procentsatsen, som för närvarande är 8 procent, höjs 1.1.2025 så att 15 procent av den del som överstiger förmögenhetsgränsen beaktas som inkomst.
Indexfrysningen av bostadsbidraget för pensionstagare fortsätter. De belopp som beaktas för uppvärmning, vatten och underhåll samt maximigränserna för de boendeutgifter som beaktas i samband med bostadsbidraget för pensionstagare höjs inte 2025. Beloppen är således desamma som 2023 och 2024.
Varför ändras bostadsbidraget för pensionstagare och vad innebär ändringarna?
Ändringarna motiveras av behovet av att balansera statsbudgeten. Ändringarna av tilläggssjälvriskandelen och skärpningen av förmögenhetseffekten syftar till att rikta bostadsbidraget till de pensionstagare som har de minsta inkomsterna och tillgångarna och som har störst behov av stöd.
Ändringarna påverkar 203 000 förmånstagare. I medeltal minskar bostadsbidraget med cirka 15,60 euro per månad. Bostadsbidraget upphör helt för cirka 7 600 mottagare. I medeltal kommer förändringarna att påverka kvinnor mer än män.
Framför allt kommer kunder med förmögenhet eller högre inkomster att drabbas av åtstramningarna. Om kunden får utkomststöd så kommer minskningen av inkomsterna att kompenseras. Ändringarna sparar staten 38,4 miljoner euro i utgifter, men ökar kostnaderna för utkomststödet med 0,4 miljoner euro och minskar de ersättningar för serviceboende som välfärdsområdena får med 12,6 miljoner euro. De beräknade besparingarna för de offentliga finanserna uppgår därmed till 25,4 miljoner euro.
Läs mer
Regeringen föreslår åtstramningar i bostadsbidraget för pensionstagare från och med 1.1.2025