Ändringar i FPA:s förmåner 2025 | FPAGå till innehållet
Meddelande

Ändringar i FPA:s förmåner 2025

Publicerad 18.12.2024

År 2025 för med sig ett flertal ändringar i beloppen och villkoren för FPA:s förmåner. En del av ändringarna träder i kraft vid ingången av 2025, andra senare under året. Många av ändringarna gäller förmåner för unga och studerande. Också stöden i anslutning till sjukdom förändras.

Från början av året läggs en indexhöjning på 1,0 procent till de pensioner, handikappförmåner, utkomststöd och militärunderstöd som betalas av FPA. Även underhållsstödet höjs. Eftersom folkpensionsindexet har frysts görs det inga höjningar i de övriga förmånerna. Frysningen av indexet pågår till 2027.

I det här meddelandet redogörs för de ändringar i den sociala tryggheten som riksdagen har fattat beslut om under höstsessionen. För 2025 planeras ytterligare ändringar, som riksdagen behandlar för närvarande. Till exempel vissa ändringar i FPA-ersättningarna väntar ännu på riksdagens beslut.

Ändringar i stöden för studerande

Från 1.8.2025 överförs studerande från det allmänna bostadsbidraget till studiestödets bostadstillägg. Studerande som har rätt till studiestöd och bor på hyra eller i en bostadsrättsbostad kan få bostadstillägg. De som bor med sitt eget eller sin partners barn kommer inte att överföras till studiestödets bostadstillägg, utan de kan också i fortsättningen få allmänt bostadsbidrag.

Läs mer om ändringarna i förmånerna för studerande.

Från 1.8.2025 kan endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning få skolresestöd.

Läs mer om ändringen i skolresestödet.

Det görs ingen indexhöjning av studiepenningen och dess belopp förblir oförändrat. Till exempel en studerande som är 18 år och som bor självständigt får 279,38 euro per månad i studiepenning.

Förfallodagarna för hälsovårdsavgiften för högskolestuderande är 15.3 och 15.11. Avgiften minskar något och uppgår i fortsättningen till 71,20 euro per läsår, dvs. 35,60 euro per termin. Dröjsmålsavgiften på 5,00 euro förblir oförändrad.

Ändring av nedre åldersgränsen för förmånerna för unga

Den nedre åldersgränsen för rehabiliteringsstöd, sjukpension, rehabiliteringspenningar och sjukdagpenningar från FPA höjs från 16 år till 18 år vid ingången av 2025. 17-åringar som har avbrutit fullgörandet av sin läroplikt har inte längre rätt till arbetslöshetsförmåner.

Dessutom höjs den övre åldersgränsen för handikappbidrag för barn till 18 år vid ingången av 2027, och samtidigt ändras den nedre åldersgränsen för handikappbidrag för vuxna och vårdbidrag för pensionstagare till 18 år. Ändringarna gäller inte dem som redan har dessa förmåner när ändringen träder i kraft, utan endast kommande förmånstagare.

Läs mer om ändringen av åldersgränserna.

Ändringar i den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga, rehabiliteringspenningen och rehabiliteringspenningen för unga

Grunderna för beviljande av yrkesinriktad rehabilitering för unga kommer att ändras 1.1.2025. Den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga kommer i högre grad att riktas till sådana unga som varken studerar eller arbetar eller som av någon annan orsak riskerar att marginaliseras. I fortsättningen beaktas också eventuella andra tjänster som den unga omfattas av och hens övriga servicebehov när man bedömer rehabiliteringens ändamålsenlighet.

Även grunderna för beviljande av rehabiliteringspenning ändras 1.1.2025. Deltagande i Nuotti-coachning medför inte längre rätt till rehabiliteringspenning.  

För väntetid och mellanliggande tid inom yrkesinriktad rehabilitering för unga kan rehabiliteringspenning i utgångsläget betalas för högst tre månader per kalenderår. Rehabiliteringspenning för unga beviljas för väntetid och mellanliggande tid endast om det är nödvändigt för att trygga den ungas utkomst och rehabiliteringens framskridande.

I fortsättningen inverkar också inkomsterna på beloppet av rehabiliteringspenningen för unga. Om löneinkomsterna eller företagarinkomsterna överskrider inkomstgränsen (800 euro/månad), dras den överstigande delen av från rehabiliteringspenningen.

Från augusti 2025 kan studiestöd inte längre beviljas personer som får FPA:s rehabiliteringspenning för samma tid. Ändringen gäller alla dem vars rehabilitering inleds 1.8.2025 eller senare.

Läs mer om ändringarna i rehabiliteringen för unga.

Ändringar i arbetslöshetsförmånerna

Det sker flera ändringar i arbetslöshetsförmånerna 1.1.2025. Ändringarna gäller arbetsmarknadsstödet, rörlighetsunderstödet och de arbetslöshetsförmåner som betalas under tiden för sysselsättningsfrämjande service.

Minimibeloppet av det partiella arbetsmarknadsstöd som FPA betalar minskar. I fortsättningen kommer beloppet av partiellt arbetsmarknadsstöd alltid att vara minst 35 procent av det fulla stödbeloppet. För närvarande är beloppet av partiellt arbetsmarknadsstöd alltid minst 50 procent av det fulla stödbeloppet.

Från 1.1.2025 minskar vårdarvodet för närståendevårdare eller arvodet för familjevård som betalas till en förälder inte längre arbetsmarknadsstödets belopp när det gäller arbetslösa som bor med sina föräldrar.

I fråga om arvodet för familjevård gäller ändringen endast situationer där en förälder fungerar som familjevårdare och arbetet inte utförs i förvärvssyfte.

Rörlighetsunderstöd som söks för arbete eller utbildning kan inte längre beviljas med förhöjt belopp.

För tid med sysselsättningsfrämjande service betalas arbetslöshetsförmåner inte längre till förhöjt belopp.

Grunddagpenningens och arbetsmarknadsstödets belopp höjs inte 2025. Beloppen förblir oförändrade, det vill säga 37,21 euro per dag.

Läs mer om ändringarna i arbetslöshetsförmånerna.

Ändringar i det allmänna bostadsbidraget

Den 1 januari 2025 införs ändringar som innebär att det allmänna bostadsbidraget sänks eller upphör helt för en del av mottagarna. I fortsättningen påverkas bidragsbeloppet av den sökandes förmögenhet och bidraget slopas för ägarbostäder.

Kajana, Kouvola, Villmanstrand, S:t Michel, Björneborg och Vasa överförs från kommungrupp II till kommungrupp III. I dessa städer kommer bostadsbidraget att sänkas för nästan alla mottagare.

År 2025 görs inga indexhöjningar av det allmänna bostadsbidraget. Bestämningsgrunderna för bidraget kommer således att ligga kvar på samma nivå som 2024.

Ändringen för ägarbostäder träder i kraft 1.1.2025. December 2024 är den sista månaden för vilken allmänt bostadsbidrag kan beviljas för ägarbostäder. De övriga ändringarna träder också i kraft 1.1.2025, men de påverkar det allmänna bostadsbidragets belopp först vid nästa justering. Om man ansöker om bostadsbidrag 1.1.2025 eller senare påverkar ändringarna bidragsbeloppet omedelbart.

Läs mer om ändringarna i det allmänna bostadsbidraget.

Utkomststödet höjs, låginkomsttagare får stöd för kostnader som orsakas av celiaki

Det grundläggande utkomststödet höjs 1.1.2025 enligt folkpensionsindexet med 1,0 procent. Det innebär att grunddelen för en ensamboende stiger med 5,84 euro till 593,55 euro per månad.

Från mars 2025 kan matutgifter som orsakas av celiaki beaktas i det grundläggande utkomststödet till ett belopp av 38 euro per månad. Beloppet är personligt och gäller för varje familjemedlem med celiaki som är över 16 år. För att man ska kunna få stödet förutsätts att celiakin har diagnostiserats på behörigt sätt.

Läs mer om ändringarna i utkomststödet.

Inga betydande ändringar i familjeförmånerna

Barnbidragsbeloppen förblir oförändrade. Minimibeloppet av moderskaps-, faderskaps- och föräldradagpenningen samt specialvårdspenningen kommer under 2025 att vara samma som 2023 och 2024, det vill säga 31,99 euro per dag. Också barnavårdsstödens belopp förblir oförändrade till följd av indexfrysningen.

Underhållsstödet och underhållsbidraget höjs enligt levnadskostnadsindexet med 1,08 procent. År 2025 är det fulla beloppet av underhållsstödet 198,13 euro per månad för varje barn (tidigare 196,02 euro/månad).

Inkomstgränserna för betalningsbefrielse från underhållsbidragsskuld ändras 1.1.2025. I fortsättningen kan betalningsbefrielse beviljas om den underhållsskyldigas inkomster är högst 1 338,86 euro per månad. Inkomstgränsen höjs med 334,72 euro per månad för varje minderårigt barn. De tidigare beloppen var 1 324,57 euro per månad respektive 331,15 euro per månad.

Läs mer om ändringarna i underhållsstödet och underhållsbidraget.

Höjningar av pensionerna

År 2025 är beloppet av full folkpension för ensamboende 783,41 euro per månad och för personer i parförhållande 699,42 euro per månad (tidigare 775,70 euro/mån. resp. 692,54 euro/mån.).

Nästa år är beloppet av full garantipension 986,30 euro per månad (tidigare 976,59 euro/mån.).

Även andra pensioner höjs med 1,0 procent enligt index. År 2025 är begynnelsepensionen för en efterlevande partner 387,11 euro per månad och fortsättningspensionens grundbelopp 121,25 euro per månad. Barnpensionens grundbelopp är 71,23 euro per månad. Barnförhöjningen för en pensionstagare som svarar för försörjningen av ett barn under 16 år är 26,18 euro per månad.

I fortsättningen kan mottagare av sjukpension och garantipension tjäna mer än tidigare utan att sjukpensionen behöver lämnas vilande. Vid sidan av sjukpension kan man 2025 tjäna 978,34 euro per månad utan att det inverkar på den fortsatta utbetalningen av sjukpensionen eller garantipensionen.

Betalningen av folkpensioner till utlandet upphör

Från 1.2.2025 betalar FPA inte längre folkpensioner till pensionstagare som är bosatta utomlands i länder som tillämpar EU-förordningar. Ändringen kan också inverka på vilket land som ska ansvara för pensionstagarens sjukvårdskostnader samt på rätten till vårdbidrag för pensionstagare. Dessutom kan ändringen inverka på beloppet av folkpension hos pensionstagare som är bosatta i Finland men som tidigare bott eller arbetat i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien.

Läs mer om ändringen av folkpensionerna.

Ändringar i bostadsbidraget för pensionstagare

Inkomster och förmögenhet påverkar bostadsbidraget för pensionstagare mer än hittills från och med 1.1.2025.

Den indexfrysning som regeringen redan tidigare beslutat om fortsätter också, vilket innebär att beloppen av de kostnader för uppvärmning, vatten och underhåll som beaktas samt maximigränserna för boendeutgifter som godtas i samband med bostadsbidraget för pensionstagare inte höjs 2025.

Läs mer om ändringarna i bostadsbidraget för pensionstagare.

Höjningar av handikappförmånerna

Handikappbidragen ökar till följd av indexjusteringar från 1.1.2025:

Handikappbidrag för personer under 16 år och handikappbidrag för personer över 16 år

  • grundbelopp 109,97 euro per månad (tidigare 108,89 euro/mån.)
  • förhöjt belopp 256,62 euro per månad (tidigare 254,10 euro/mån.)
  • högsta belopp 497,60 euro per månad (tidigare 492,71 euro/mån.)

Vårdbidrag för pensionstagare

  • grundbelopp 84,17 euro per månad (tidigare 83 euro/mån.)
  • förhöjt belopp 183,36 euro per månad (tidigare 181,56 euro/mån.)
  • högsta belopp 387,73 euro per månad (tidigare 383,92 euro/mån.)
  • veterantillägg 127,04 euro per månad (tidigare 125,79 euro/mån.)

Ändringar i läkemedelsersättningarna

Initialsjälvrisken för läkemedelsersättningar höjs 1.1.2025 från nuvarande 50 euro till 70 euro.

Dessutom binds initialsjälvrisken till folkpensionsindexet, vilket betyder att initialsjälvrisken i fortsättningen justeras varje år.

Läs mer om ändringarna i läkemedelsersättningarna.

År 2024 var årssjälvrisken i samband med ersättning för läkemedelskostnader, det så kallade takbeloppet, 626,94 euro. Årssjälvrisken höjs till 633,17 euro 2025.

Årssjälvrisken är det maximala belopp som kunden själv betalar för ersättningsgilla läkemedel. När kostnaderna överskrider det har kunden rätt till tilläggsersättning. Man behöver då endast betala en självrisk på 2,50 euro för varje ersättningsgillt preparat per inköp. Syftet med tilläggsersättningen är att läkemedelskostnaderna inte ska bli oskäligt höga.

Från 1.1.2025 omfattas alla biologiska läkemedel, med undantag av insuliner, av läkemedelsutbytet. Läkemedelsutbytet är en praxis där apoteket kan byta ut ett läkemedel mot ett motsvarande men billigare preparat.

Hösten 2025 inleds ett försök med att erbjuda kredit för betalning av årssjälvrisken för läkemedelsersättningar. Försöket är riktat till de låginkomsttagare vars årssjälvrisk, dvs. takbeloppet, uppfylls i samband med ett enda köptillfälle.

Läs mer om försöket med FPA-kredit.

Ändringar i sjukdagpenningen och rehabiliteringspenningen

Beräkningsformeln för sjukdagpenning och rehabiliteringspenning ändras 1.1.2025.

År 2024 har sjukdagpenningens och rehabiliteringspenningens belopp beräknats enligt följande principer: Dagpenningens belopp har varit 70 procent av en trehundradedel av årsinkomsten, om årsinkomsten har varit högst 35 769 euro. Om inkomsten har varit högre, har man för den del som överstigit gränsen inkluderat i dagpenningen endast 20 procent av en trehundradedel av den överstigande inkomsten.

År 2025 sänks den övre årsinkomstgränsen från det nuvarande 35 769 euro till 28 241 euro. Samtidigt sjunker ersättningsnivån för de inkomster som överstiger inkomstgränsen från 20 procent till 15 procent.

Ändringarna minskar beloppet av dagpenningar som betalas till person- och arbetsgivarkunder när årsinkomsten överstiger 28 241 euro.

Ändringarna i beräkningsformeln inverkar också på partiell sjukdagpenning, eftersom dess belopp är hälften av sjukdagpenningens belopp.

Läs mer om ändringarna i sjukdagpenningen och rehabiliteringspenningen.

Regeringens proposition: Assisterad befruktning och fysioterapi ersätts av FPA

Regeringen har lagt fram ett lagförslag om att behandlingar för assisterad befruktning inom den privata vården från 1.1.2025 ska ersättas av FPA. Ersättning kan beviljas för sådana undersökningar och behandlingar som ges av specialistläkare i gynekologi eller obstetrik och för sådana undersökningar och behandlingar som föreskrivits av en specialist i gynekologi eller obstetrik. En förutsättning är att barnlösheten beror på en sjukdom. Enligt förslaget ska assisterad befruktning som utförs av annan anledning än sjukdom eller andra hälsoskäl inte ersättas.

Regeringen föreslår också att FPA-ersättningarna för fysioterapi återinförs från 1.4.2025. Enligt förslaget får man FPA-ersättning för besök hos en fysioterapeut utan läkarremiss högst 4 gånger per kalenderår.

Därtill föreslår regeringen att

  • ersättningen för mottagningsbesök hos gynekolog höjs
  • FPA-ersättning betalas för besök hos en munhygienist utan remiss av en tandläkare högst 2 gånger per kalenderår
  • de FPA-ersättningar som betalas för tandvård och mentalvårdstjänster höjs.

Lagförslagen är under behandling i riksdagen och avses träda i kraft 1.4.2025.

Läs mer om de föreslagna ändringarna i FPA-ersättningarna.

Försök med valfrihet för personer som fyllt 65 år

Regeringen förbereder ett riksomfattande försök med valfrihet för personer som fyllt 65 år. Försöket går ut på att 65 år fyllda ska få uppsöka privatläkare och för besöket betala en summa som motsvarar klientavgiften inom den offentliga hälso- och sjukvården. Enligt förslaget är summan cirka 28 euro nästa år. För de besök som ingår i försöket föreslås det att inga service- eller expeditionsavgifter ska tas ut. Försöket avses börja 1.9.2025.

Försök med husläkarmodell

Regeringen planerar också ett försök med en husläkarmodell som avses genomföras tillsammans med välfärdsområdena. FPA-ersättningar kan vara ett led i utvecklandet av husläkarmodellen. Försöket avses börja tidigast hösten 2025.

Oförändrad inkomstgräns för social trygghet för personer som jobbar i Finland

Arbetstagare som kommer från utlandet till Finland kan få FPA-förmåner. Rätt till förmåner uppkommer om arbetstagaren förtjänar minst 800,02 euro per månad, det vill säga inkomstgränsen är den samma som 2023 och 2024. Inkomstgränsen motsvarar månadsbeloppet för grunddagpenningen inom utkomstskyddet för arbetslösa. FPA-förmåner kan fås för de månader då inkomstgränsen överskrids. 

Närmare information för kunderna

Senast ändrad 18.12.2024