Ändringar i arbetsmarknadsstödet, rörlighetsunderstödet och arbetslöshetsförmånernas förhöjningsdel från ingången av 2025
Riksdagen har beslutat om nedskärningar och andra ändringar som gäller arbetsmarknadsstöd, rörlighetsunderstöd och arbetslöshetsförmåner som betalas under tiden för sysselsättningsfrämjande service. Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2025.
Sammanfattning:
1. Minimibeloppet av partiellt arbetsmarknadsstöd minskar
Minimibeloppet av partiellt arbetsmarknadsstöd minskar. I fortsättningen kommer beloppet av partiellt arbetsmarknadsstöd alltid att vara minst 35 procent av det fulla stödbeloppet.
För närvarande är beloppet av partiellt arbetsmarknadsstöd alltid minst 50 procent av det fulla stödbeloppet.
Partiellt arbetsmarknadsstöd kan beviljas en arbetslös person som bor med sina föräldrar. Stödet beviljas till fullt belopp om föräldrarnas sammanlagda inkomster är högst 1 781 euro per månad.
Arbetsmarknadsstödets belopp är 37,21 euro per dag (i genomsnitt 800,02 euro per månad) år 2024.
2. Det arvode för närståendevårdare som betalas till en stödtagares förälder ska inte längre minska arbetsmarknadsstödets belopp
Vårdarvodet för närståendevårdare beaktas inte längre som en inkomst för föräldrar till personer som får arbetsmarknadsstöd. Det innebär att arvodet inte minskar arbetsmarknadsstödets belopp för en stödtagare som bor med sin förälder.
För närvarande beaktas arvodet för närståendevård som inkomst för en förälder till en person som har arbetsmarknadsstöd, varvid arvodet kan minska arbetsmarknadsstödets belopp för en arbetslös mottagare av arbetsmarknadsstöd som bor med sina föräldrar.
3. Det arvode för familjevård som betalas till en stödtagares förälder ska inte längre minska arbetsmarknadsstödets belopp
Vårdarvodet för familjevård beaktas inte längre som inkomst för föräldrar till personer som har arbetsmarknadsstöd.
Ändringen gäller endast situationer där en förälder fungerar som familjevårdare och arbetet inte utförs i förvärvssyfte. I sådana fall minskar arvodet för familjevård inte arbetsmarknadsstödets belopp för en stödtagare som bor med sin förälder.
För närvarande beaktas arvodet för familjevård som inkomst för en förälder till en person som har arbetsmarknadsstöd, varvid arvodet kan minska arbetsmarknadsstödets belopp för en arbetslös mottagare av arbetsmarknadsstöd som bor med sina föräldrar.
För tid med sysselsättningsfrämjande service kan arbetslöshetsförmåner inte längre fås till förhöjt belopp.
För närvarande kan en arbetslös få en arbetslöshetsförmån till förhöjt belopp för den tid som hen deltar i sysselsättningsfrämjande service.
Arbetsmarknadsstödets, grunddagpenningens och den inkomstrelaterade dagpenningens förhöjningsdel är 5,29 euro per dag (i medeltal 111 euro per månad).
Rörlighetsunderstöd beviljas inte längre med förhöjt belopp.
Rörlighetsunderstödet är avsett att ersätta en arbetslös person för de kostnader hen har för att ta emot ett arbete eller inleda utbildning när avståndet till arbetsplatsen eller platsen där utbildningen ordnas är lång eller när personen är tvungen att flytta. För närvarande kan förhöjt rörlighetsunderstöd betalas om avståndet till arbetsplatsen eller platsen där utbildningen ordnas är över 200 km.
Förhöjningsdelen till rörlighetsunderstödet är 5,29 euro per dag.
Ändringarna börjar gälla automatiskt. Du behöver inte göra något.
Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2025.
Arbetslöshetsförmånens förhöjningsdel kan betalas ända tills den sysselsättningsfrämjande servicen avslutas, om servicen har inletts år 2024. Förhöjningsdelen kan allt som allt betalas för sammanlagt högst 200 dagar.
Förhöjt rörlighetsunderstöd kan fortsättningsvis betalas om arbetet eller utbildningen har inletts år 2024.
Riksdagen har godkänt regeringens lagförslag om ändringar i arbetsmarknadsstödet, rörlighetsunderstödet och de arbetslöshetsförmåner som betalas under tiden för sysselsättningsfrämjande service.
Det här meddelandet innehåller samlad information om alla de ändringar i FPA:s arbetslöshetsförmåner som träder i kraft 1.1.2025.
Största delen av ändringarna är nedskärningar i förmånerna för arbetslösa.
– Nedskärningarna i arbetslöshetsförmånerna kan leda till att utbetalningen av allmänt bostadsbidrag och grundläggande utkomststöd ökar i någon mån, säger Antti Ristimäki, jurist vid FPA.
En arbetslös persons inkomster inverkar på om hen kan få allmänt bostadsbidrag eller grundläggande utkomststöd och till vilket belopp. Nedskärningarna kan leda till att en del arbetslösa börjar få allmänt bostadsbidrag eller grundläggande utkomststöd eller får dessa förmåner till ett högre belopp än tidigare.
Minimibeloppet av partiellt arbetsmarknadsstöd minskar
Minimibeloppet av det partiella arbetsmarknadsstöd som FPA betalar minskar från 1.1.2025.
I fortsättningen kommer beloppet av partiellt arbetsmarknadsstöd alltid att vara minst 35 procent av det fulla stödbeloppet. För närvarande är beloppet av partiellt arbetsmarknadsstöd alltid minst 50 procent av det fulla stödbeloppet.
Partiellt arbetsmarknadsstöd kan beviljas en arbetslös person som bor med sina föräldrar. Stödet kan beviljats till fullt belopp om föräldrarnas sammanlagda inkomster är högst 1 781 euro per månad.
Under de senaste åren har partiellt arbetsmarknadsstöd betalats ut till cirka 10 000 personer per år. Partiellt arbetsmarknadsstöd beviljas ofta unga arbetslösa eftersom de oftare än andra bor tillsammans med sina föräldrar. Över 90 procent av dem som får partiellt arbetsmarknadsstöd är under 30 år.
Arvodet för närståendevårdare och arvodet för familjevård minskar inte längre beloppet av arbetsmarknadsstöd för dem som bor med sina föräldrar
Från och med 1.1.2025 minskar vårdarvode för närståendevårdare eller arvode för familjevård som betalas till en förälder till en arbetslös person som bor med sina föräldrar inte längre arbetsmarknadsstödets belopp för den arbetslösa.
Ändringen i fråga om arvodet för familjevård gäller endast situationer där en förälder fungerar som familjevårdare och arbetet inte utförs i förvärvssyfte.
För närvarande beaktas dessa arvoden som inkomst för en förälder till en person som har arbetsmarknadsstöd, varvid arvodena kan minska arbetsmarknadsstödets belopp för en arbetslös mottagare av arbetsmarknadsstöd som bor med sina föräldrar.
Ändringen kan påverka stödbeloppet hos de kunder som får arbetsmarknadsstöd och som bor tillsammans med sina föräldrar och vars förälder är närståendevårdare eller familjevårdare inom barnskyddet.
Förhöjt rörlighetsunderstöd beviljas inte längre
Rörlighetsunderstöd som söks för arbete eller utbildning kan från och med 1.1.2025 inte längre beviljas med förhöjt belopp. Om arbetet eller utbildningen har börjat under 2024 kan rörlighetsunderstödet fås förhöjt.
Rörlighetsunderstödet är avsett att ersätta en arbetslös person för de kostnader hen har för att ta emot ett arbete eller inleda utbildning när avståndet till arbetsplatsen eller platsen där utbildningen ordnas är lång eller när personen är tvungen att flytta på grund av arbete eller utbildning.
För närvarande kan förhöjt rörlighetsunderstöd betalas om avståndet till arbetsplatsen eller platsen där utbildningen ordnas är över 200 km. Förhöjningsdelen till rörlighetsunderstödet är 5,29 euro per dag.
Rörlighetsunderstödet är ett stöd som används relativt lite. År 2023 betalade FPA rörlighetsunderstöd till sammanlagt 656 personer. Av dem fick cirka 300 ut förhöjt rörlighetsunderstöd.
Forskning visar att rörlighetsunderstödets inverkan på arbetskraftens regionala rörlighet är liten.
För tid med sysselsättningsfrämjande service betalas arbetslöshetsförmåner inte längre till förhöjt belopp
För tid med sysselsättningsfrämjande service betalas arbetslöshetsförmåner inte längre till förhöjt belopp, om servicen börjar 1.1.2025 eller senare.
Förhöjningsdelen kan betalas ända tills den sysselsättningsfrämjande servicen avslutas, om servicen har inletts år 2024. Förhöjningsdelen kan allt som allt betalas för sammanlagt högst 200 dagar.
För närvarande kan en arbetslöshetsförmån betalas till förhöjt belopp för den tid som en arbetslös deltar i sysselsättningsfrämjande service. Arbetsmarknadsstödets, grunddagpenningens och den inkomstrelaterade dagpenningens förhöjningsdel är 5,29 euro per dag (i medeltal 111 euro per månad).
År 2023 betalade FPA arbetslöshetsförmåner till förhöjt belopp till sammanlagt cirka 60 000 arbetslösa, av vilka cirka 10 000 fick grunddagpenning och cirka 50 000 fick arbetsmarknadsstöd.
Arbetskraftsutbildning är den form av sysselsättningsfrämjande service för vilken förhöjda arbetslöshetsförmåner oftast har betalats. De som får arbetsmarknadsstöd får ofta förhöjningsdelen också under den tid då de deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. De som deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte har i många fall varit arbetslösa en längre tid.
Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2025
Ändringarna i arbetsmarknadsstödet, rörlighetsunderstödet och de arbetslöshetsförmåner som betalas för tid med sysselsättningsfrämjande service träder i kraft 1.1.2025.
Kunder som får arbetslöshetsförmåner behöver inte kontakta FPA på grund av ändringarna.
Läs mer
Följ förändringarna i den sociala tryggheten
Stöd för den tid du deltar i sysselsättningsfrämjande service