Studerande får från 1.8.2025 inte längre allmänt bostadsbidrag utan i stället bostadstillägg till studiestödet | FPAGå till innehållet
Meddelande

Studerande får från 1.8.2025 inte längre allmänt bostadsbidrag utan i stället bostadstillägg till studiestödet

Publicerad 12.12.2024

Regeringen har beslutat att studerande inte längre ska omfattas av det allmänna bostadsbidraget utan i stället av bostadstillägg till studiestödet. Studerande har fått allmänt bostadsbidrag sedan hösten 2017. I augusti 2025 blir studerande åter mottagare av studiestödets bostadstillägg.

Sammanfattning:

Studerande kommer i fortsättningen att kunna få studiestödets bostadstillägg i stället för allmänt bostadsbidrag. Studerande som har rätt till studiestöd och bor på hyra eller i en bostadsrättsbostad kan beviljas bostadstillägg. De som bor med sitt eget eller sin partners barn kommer inte att överföras till studiestödets bostadstillägg, utan de kan också i fortsättningen få allmänt bostadsbidrag.

Bostadstillägg beviljas endast för studiemånader. Huruvida bostadstillägg kan beviljas och till vilket belopp beror på boendeutgifterna och på den studerandes egna inkomster. För bostadstillägget gäller samma årsinkomstgränser som för annat studiestöd.

Ändringen träder i kraft 1.8.2025.

Kunden ska ansöka om studiestödets bostadstillägg hos FPA. Också de som redan får studiestöd ska separat ansöka om bostadstillägg i MittFPA. Ansökan kan göras tidigast i juni med ett meddelande om förändring gällande studiestödet. Nya studerande ska ansöka om bostadstillägg samtidigt som de ansöker om annat studiestöd.

FPA publicerar närmare anvisningar under våren 2025.

Riksdagen har godkänt de lagändringar som gäller stöd för boende till studerande. I och med ändringarna övergår största delen av de studerande från att få allmänt bostadsbidrag till att få studiestödets bostadstillägg. Ändringarna gäller inte personer som bor med sitt eget eller sin partners barn. De kan även i fortsättningen få allmänt bostadsbidrag.

Bostadsbidraget upphör i juli för dem som kan börja få bostadstillägg, och bostadstillägget kan beviljas tidigast från och med augusti. Bostadstillägg ska sökas separat med ett meddelande om förändring gällande studiestödet. Nya studerande ska ansöka om bostadstillägg samtidigt som de ansöker om annat studiestöd.

Studerande som bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad kan få bostadstillägg. Bostadstillägget är i fortsättningen 80 procent av hyran eller bruksvederlaget. Bostadstillägget är dock högst 216, 248 eller 296 euro per månad, beroende på i vilken kommun den studerande bor.

Bostadstilläggets maximibelopp i olika kommuner

Kommungrupp

Bostadstilläggets maximibelopp

Kommungrupp I (Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda)296 euro/månad
Kommungrupp II (Borgå, Hyvinge, Joensuu, Jyväskylä, Kervo, Kuopio, Kyrkslätt, Lahtis, Lojo, Nokia, Nurmijärvi, Reso, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sibbo, Sjundeå, Tammerfors, Tavastehus, Träskända, Tusby, Uleåborg, Vichtis och Åbo)248 euro/månad
Kommungrupp III (övriga kommuner)216 euro/månad

 

Huruvida bostadstillägg kan beviljas och till vilket belopp beror endast på den studerandes egna inkomster. Inkomsterna för andra som bor i samma bostad påverkar inte beloppet eller beviljandet av bostadstillägg. Man kan få bostadstillägg även om man inte tidigare har kunnat få allmänt bostadsbidrag till exempel på grund av sin partners eller rumskompis inkomster.

Studiestödets bostadstillägg betalas endast för studiemånader, till skillnad från det allmänna bostadsbidraget, som har betalats för årets alla månader.

Bostadstillägget förenklar stöden till studerande men minskar beloppet av stöd som betalas till studerande

Eftersom bostadstillägget är en del av studiestödet blir det lättare för den studerande att sköta förmånsärenden med FPA, då ansökan och reglerna gäller en enda förmån. Den studerande behöver endast beakta studiestödets inkomstgränser, och FPA behöver endast underrättas om förändringar som påverkar studiestödet.

Bostadstillägg kan liksom annat studiestöd beviljas endast för studiemånaderna. Antalet stödmånader per år är i regel 9 för högskolestudier och 10 för andra studier. Om den studerande inte får sommarstudiestöd får hen heller inte bostadstillägg för sommarmånaderna.

Antalet mottagare av bostadstillägg till studiestödet kommer att uppgå till nästan 200 000 personer. Det är tiotusentals fler än antalet personer som övergår från bostadsbidrag till bostadstillägg.

– Bostadstillägg betalas alltså till fler personer, men största delen av dem får ett mindre belopp än tidigare. Det vill säga fler mottagare, men en mindre summa, sammanfattar Ilpo Lahtinen, specialplanerare vid FPA:s studiestödsgrupp.

Det största möjliga bostadsbidraget för en studerande som bor ensam på hyra är 394 euro i månaden. Bostadstilläggets maximibelopp är klart mindre än detta. Om till exempel en studerande som bor i huvudstadsregionen får studiestöd och bostadstillägg för 9 månader per år, minskar stödet för hens boende med mer än 2 000 euro på årsnivå. Även om stödet för boende minskar för de flesta, har en del av de studerande ändå nytta av förändringen, säger Lahtinen.

– Det finns också vinnare i samband med förändringen. Bostadstillägg kan till exempel fås av studerande som bor med en partner eller rumskompis som har goda inkomster. Bostadstillägg betalas också till studerande med högre inkomster än tidigare, eftersom inkomstgränserna för studiestödet är betydligt högre än inkomstgränserna för bostadsbidraget.

Närmare information

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om studiestöd och lagen om allmänt bostadsbidrag (riksdagen.fi)

Bostadstillägg

Följ förändringar i den sociala tryggheten

Senast ändrad 12.12.2024