Beräkningsformeln för sjukdagpenning och rehabiliteringspenning ändras 1.1.2025 – ändringarna inverkar inte på dagpenningarna för dem med lägst inkomster | FPAGå till innehållet
Meddelande

Beräkningsformeln för sjukdagpenning och rehabiliteringspenning ändras 1.1.2025 – ändringarna inverkar inte på dagpenningarna för dem med lägst inkomster 

Publicerad 27.11.2024

Riksdagen har beslutat om ändringar i beräkningsformeln för sjukdagpenning och rehabiliteringspenning. I och med ändringarna får allt fler personer stöd enligt en lägre ersättningsnivå. Ändringarna inverkar också på beloppet av partiell sjukdagpenning. Ändringarna minskar på motsvarande sätt beloppen av de dagpenningar som betalas till arbetsgivarkunder.

Riksdagen har godkänt de ändringar i beräkningsformeln för sjukdagpenning och rehabiliteringspenning som regeringen har föreslagit. Ändringarna träder i kraft vid ingången av 2025.

År 2024 har sjukdagpenningens och rehabiliteringspenningens belopp beräknats enligt följande principer: Dagpenningens belopp har varit 70 procent av en trehundradedel av årsinkomsten, om årsinkomsten har varit högst 35 769 euro. Om inkomsten har varit högre, har man för den del som överstigit gränsen inkluderat i dagpenningen endast 20 procent av en trehundradedel av den överstigande inkomsten.

Beräkningsformeln för sjukdagpenning och rehabiliteringspenning ändras så att den övre årsinkomstgränsen för 2025 blir 28 241 euro. Nästa år kan man få stöd enligt ersättningsnivån på 70 procent om man har inkomster som uppgår till högst det här beloppet. Samtidigt sjunker ersättningsnivån från 20 procent till 15 procent för de inkomster som överstiger inkomstgränsen, vilket innebär att man i fråga om dessa inkomster i dagpenningen inkluderar endast 15 procent av trehundradedelen av inkomsten. Den övre årsinkomstgränsen justeras årligen med lönekoefficienten.

Ändringarna i beräkningsformeln inverkar också på partiell sjukdagpenning, eftersom dess belopp är hälften av sjukdagpenningens belopp.

Allt fler får stöd enligt den lägre ersättningsnivån

Med ändringarna i beräkningsformeln för sjukdagpenning och rehabiliteringspenning eftersträvas besparingar på cirka 60 miljoner euro på årsnivå. Enligt en uppskattning påverkar ändringen årligen stödbeloppet för cirka 196 000 mottagare av sjukdagpenning och cirka 14 000 mottagare av rehabiliteringspenning.

År 2023 fick 306 200 personer sjukdagpenning och sjukdagpenningens belopp var i genomsnitt 60 euro per dag. Regeringen uppskattar att ändringen av beräkningsformeln kommer att minska dagpenningen med i genomsnitt 12,51 euro per dag.

Ändringarna inverkar inte på beloppet av sjukdagpenning och rehabiliteringspenning för de personer vars årsinkomster är högst 28 241 euro eller till vilka dagpenning betalas till minimibelopp. Dagpenningarnas belopp kan alltså minska för de personer som förtjänar i genomsnitt 2 400 euro i månaden eller mer.

Ändringarna minskar på motsvarande sätt beloppen av de dagpenningar som betalas till arbetsgivarkunder. Sjukdagpenning, rehabiliteringspenning och partiell sjukdagpenning kan betalas till arbetsgivaren om arbetsgivaren betalar lön för den tid arbetstagaren är frånvarande.

Den nya beräkningsformeln används om rätten till sjukdagpenning, partiell sjukdagpenning eller rehabiliteringspenning börjar 1.1.2025 eller senare. Om rätten till dagpenning börjar före 1.1.2025 inverkar lagändringen inte på dagpenningsbeloppet.

Ändringen av beräkningsformeln inverkar inte på donationsdagpenningens belopp

Donationsdagpenning beräknas inte enligt den nya beräkningsformeln, utan på den tillämpas den nuvarande beräkningsformeln till slutet av år 2025. Regeringens avsikt är att ändra nivån på donationsdagpenningen så att den motsvarar nivån på dagpenning vid smittsam sjukdom från och med ingången av år 2026.

Läs mer

Regeringen föreslår ändringar i sjukförsäkringslagen som gäller fastställande av sjukdagpenning och styrning av besparingar (stm.fi)
Förändringar i den sociala tryggheten

Senast ändrad 10.12.2024