Den nedre åldersgränsen för flera FPA-förmåner som betalas till unga personer höjs | FPAGå till innehållet
Meddelande

Den nedre åldersgränsen för flera FPA-förmåner som betalas till unga personer höjs

Publicerad 21.11.2024

Den nedre åldersgränsen för rehabiliteringsstöd, sjukpension, rehabiliteringspenningar och sjukdagpenningar från FPA höjs från 16 år till 18 år vid ingången av år 2025. 17-åringar som har avbrutit fullgörandet av sin läroplikt har inte heller längre rätt till arbetslöshetsförmåner. Dessutom höjs den övre åldersgränsen för handikappbidrag för barn till 18 år vid ingången av år 2027 och samtidigt ändras den nedre åldersgränsen för handikappbidrag för vuxna och vårdbidrag för pensionstagare till 18 år. Ändringarna gäller inte dem som får förmånerna nu, utan framtida förmånstagare.  

SAMMANDRAG

Den nedre åldersgränsen för flera förmåner som FPA betalar höjs från 16 år till 18 år. Förändringen gäller rehabiliteringsstöd, sjukpension, rehabiliteringspenningar, sjukdagpenningar och handikappbidrag för barn. Samtidigt ändras den nedre åldersgränsen för handikappbidrag för vuxna och vårdbidrag för pensionstagare till 18 år. 17-åringar som har avbrutit fullgörandet av sin läroplikt har inte längre rätt till arbetslöshetsförmåner. 

Med undantag av de förändringar som gäller handikappbidragen träder ändringarna i kraft den 1 januari 2025. De ändringar som gäller handikappbidragen träder i kraft den 1 januari 2027. 

Förändringarna gäller inte dem som får förmånerna nu. Förändringarna kräver alltså inga åtgärder av kunderna. FPA vidtar de åtgärder som lagändringarna medför. 

Riksdagen har godkänt en proposition enligt vilken den nedre åldersgränsen för flera förmåner som FPA betalar höjs från 16 år till 18 år. Förändringen gäller rehabiliteringsstöd, sjukpension, rehabiliteringspenning, sjukdagpenning och handikappbidrag från FPA. Dessutom har 17-åringar som har avbrutit fullgörandet av sin läroplikt inte längre rätt till arbetslöshetsförmåner. 

– När åldersgränserna förenhetligas förenklas det komplicerade socialförsäkringssystemet som helhet. Förenhetligandet är också förenligt med målen för beredningen av modellen med allmänt stöd, säger förmånschef Milla Kaitola

Så här förändras förmånernas åldersgränser  

Följande föreslagna ändringar gäller unga födda 2009 eller senare:

Den nedre åldersgränsen för folkpension och garantipension höjs från 16 år till 18 år. Det här betyder att rehabiliteringsstöd och sjukpension som betalas i form av folkpension samt en garantipension som eventuellt kompletterar den och garantipension som beviljas invandrare på grundval av arbetsoförmåga kan betalas ut tidigast när personen är 18 år. Detsamma gäller vårdbidrag för pensionstagare. 

Den nedre åldersgränsen för sjukdagpenning, partiell sjukdagpenning, rehabiliteringspenning, partiell rehabiliteringspenning och rehabiliteringspenning för unga höjs från 16 år till 18 år.  

Följande föreslagna ändring gäller unga födda 2008 eller senare:

17-åringar som har avbrutit fullgörandet av sin läroplikt har inte längre rätt till arbetslöshetsförmåner.  

Följande föreslagna ändring gäller unga som får handikappbidrag:

Från ingången av 2027 betalas handikappbidrag till personer under 18 år i form av handikappbidrag för barn. Samtidigt höjs den nedre åldersgränsen för handikappbidrag för vuxna och vårdbidrag för pensionstagare till 18 år. 

Ändringarna träder till största delen i kraft den 1 januari 2025. Förändringarna gäller inte dem som får förmånerna nu. Kunderna behöver inte kontakta FPA på grund av dem. De ändringar som gäller handikappbidrag träder i kraft den 1 januari 2027. Utbetalningen av handikappbidrag som beviljats tidigare fortsätter tills bidraget dras in eller tills det finns behov att kontrollera rätten till bidraget på grund av ändringar i kundens förhållanden.

Bakgrund till och inverkan av förändringarna i åldersgränserna

Bakgrunden till förändringarna är en önskan att få åldersgränserna att motsvara läropliktsåldern och föräldrarnas underhållsskyldighet.

Förändringarna förväntas minska utgifterna i de offentliga finanserna med ungefär 6,9 miljoner euro år 2025, ungefär 35,8 miljoner euro år 2026 och ungefär 48,5 miljoner euro årligen från och med år 2027. Vidare tänks förändringarna göra handikappförmånssystemet tydligare och enhetligare. 

Vid utgången av 2023 fick 673 personer under 18 år folkpension och garantipension, 786 personer fick sjukdagpenning och ungefär 10 000 personer fick rehabiliteringspenning. År 2023 fick 140 personer under 18 år en arbetslöshetsförmån. 

Förändringarna förväntas öka behovet av utkomststöd. Utgifterna för kompletterande och förebyggande utkomststöd som betalas av välfärdsområdena ökar också eventuellt. 
 
- När man bedömer verkningarna av förändringarna i åldersgränserna måste man beakta övriga kommande förändringar i den sociala tryggheten för unga personer, såsom målgruppen för yrkesinriktad rehabilitering för unga och slopandet av rätten till rehabiliteringspenning för Nuotti-coachning. Förändringarna kan minska hänvisningen till rehabiliteringstjänster för unga och incitamenten att delta i rehabilitering och försvaga rehabiliteringsresultaten.  Det kan även leda till ökat antal mottagare av andra förmåner som tryggar utkomsten, konstaterar FPA:s forskningsprofessor Karoliina Koskenvuo

Läs mer 

 

Senast ändrad 21.11.2024