Distansrehabilitering är nu en etablerad del av FPA:s tjänster
Distansrehabilitering har blivit en etablerad del av FPA:s rehabiliteringstjänster och erbjuder ett flexibelt alternativ till traditionella rehabiliteringsformer som genomförs ansikte mot ansikte.
Allt fler av FPA:s rehabiliterings- och anpassningskurser omfattar numera distansrehabilitering. Användningen ökade ytterligare i början av året då distansrehabilitering infördes på FPA:s kurser för personer med psykisk ohälsa, Oras-kurser för personer med utmattningssymtom, familjekurser för barn med utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning samt rehabiliterings- och anpassningskurser för personer med reumatism eller psoriasisartrit.
FPA har infört distansrehabilitering på sina rehabiliterings- och anpassningskurser efterhand som servicebeskrivningarna för kurserna har omarbetats. Också våren 2021 infördes distansrehabilitering på flera kurser, till exempel anpassningskurser för unga och vuxna med typ 1-diabetes, anpassningskurser för personer med metabolt syndrom och typ 2-diabetes, Itu-kurser för unga med psykisk ohälsa, rehabiliteringskurser för närståendevårdare och anpassningskurser för vuxna med sjukdomar i andningsorganen.
Distansrehabilitering innebär att klienten via en internetanslutning får målinriktad rehabilitering som leds av en yrkesutbildad person, vilket ger klienten möjlighet att delta i rehabiliteringen i sitt eget hem utan att resa någonstans. Det här gör rehabiliteringen mer tillgänglig och lättare att kombinera med klientens vardag och arbete.
Distansrehabilitering gör rehabiliteringstjänsterna mer flexibla
På många rehabiliterings- och anpassningskurser kompletterar distansrehabiliteringen den traditionella rehabilitering som sker ansikte mot ansikte så att man utifrån klientens behov kombinerar rehabiliteringsperioder som genomförs ansikte mot ansikte och rehabiliteringsperioder som genomförs på distans.
En period med distansrehabilitering varar i allmänhet åtta veckor och den kan omfatta digital rehabilitering, handledning i digital rehabilitering, individuella videosamtal samt dagar som omfattar både videosamtal och digital rehabilitering. Distansrehabiliteringen genomförs på lite olika sätt beroende på vilken tjänst det är fråga om.
– Till exempel på familjekurser för barn med adhd genomförs både individuella videosamtal med familjerna och gemensamma videosamtal där flera familjer deltar. Anpassningsträningen inleds med ett individuellt samtal med varje familj, och efter det ordnas gemensamma videosamtal där familjerna erbjuds kamratstöd och kan dela med sig av sina erfarenheter. Under den digitala rehabiliteringen arbetar familjerna huvudsakligen självständigt med hjälp av videor, ljudinspelningar, textmaterial och övningar på nätet. De har också möjlighet att interagera med rehabiliteringspersonalen och de andra familjerna, förklarar Anna Onnela, planerare vid FPA.
Tules-distansrehabiliteringskurserna är FPA:s första rehabiliteringskurser som helt och hållet genomförs på distans
FPA:s första rehabiliteringskurser som helt och hållet genomförs på distans, Tules-distansrehabiliteringskurserna, inleddes hösten 2024. Kurserna ar avsedda för personer över 18 år som har diagnostiserats med en sjukdom i rörelseorganen, till exempel i ryggen, nacken, skuldrorna eller de övre eller de nedre extremiteterna. Kurserna varar cirka sju månader och de omfattar videosamtal, digital rehabilitering och dagar med distansrehabilitering i grupp. Distansrehabiliteringen möjliggör individuell och målinriktad rehabilitering flexibelt i klientens egen livsmiljö.
Distansrehabiliteringen utvecklades inom projektet TULES kuntoon
FPA har aktivt främjat användningen av distansrehabilitering inom rehabiliteringen för personer med sjukdomar i rörelseorganen genom projektet TULES kuntoon som genomfördes 2022–2024. Syftet med projektet var att utveckla distansrehabiliteringstjänsternas innehåll och att säkerställa kvaliteten, datasäkerheten och dataskyddet. Som en del av projektet har FPA publicerat handboken Etäkuntoutuksen laatutavoitteet: Tules-etäkuntoutuskurssin kehittäminen där man beskriver kvalitetsmålen för FPA:s multiprofessionella rehabiliteringstjänster som ordnas helt och hållet i form av distansrehabilitering samt metoder för att nå målen.
Distansrehabiliteringens fördelar och framtid
Distansrehabilitering har visat sig vara till nytta för många klienter eftersom den gör det lättare att integrera rehabiliteringen i vardagen och främjar egenrehabilitering. Forskning visar att distansrehabilitering ger minst lika bra resultat som sedvanlig rehabilitering ansikte mot ansikte och att den till och med kan lämpa sig bättre för vissa klienter. Distansrehabilitering gör det möjligt att delta i rehabiliteringen utan att resa, vilket underlättar deltagandet särskilt för personer som är i arbetslivet. Distansrehabiliteringen kan också kombineras naturligt med klientens vardag och den uppmuntrar till träning på egen hand och till livsstilsförändringar.
Det faktum att distansrehabiliteringen har utvecklats och utvidgats till att omfatta olika klientgrupper visar att den har etablerats som en viktig del av FPA:s rehabiliteringstjänster. Det här stöder FPA:s mål att erbjuda verkningsfulla och tillgängliga rehabiliteringstjänster för alla sina kunder.
Läs mer