Från 1.8.2025 kan endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning få skolresestöd | FPAGå till innehållet
Meddelande

Från 1.8.2025 kan endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning få skolresestöd

Publicerad 29.11.2024

Riksdagen har beslutat att begränsa rätten till skolresestöd till att gälla endast studerande som är berättigade till avgiftsfri utbildning. Detta innebär att studerande som inte har rätt till avgiftsfri utbildning inte längre kan få skolresestöd från och med 1.8.2025.

Sammandrag:

Rätten till skolresestöd gäller i fortsättningen endast de studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning på andra stadiet.

Ändringen träder i kraft 1.8.2025.

Du behöver inte göra något på grund av ändringen i skolresestödet. Ändringen träder i kraft läsåret 2025–2026. Om du har rätt till avgiftsfri utbildning på andra stadiet kan du ansöka om skolresestöd på normalt sätt också i fortsättningen. Om du inte är berättigad till avgiftsfri utbildning kan du från 1.8.2025 inte längre få skolresestöd. Om du inte vet om du har rätt till avgiftsfri utbildning kan du ta reda på det hos din läroanstalt.

Riksdagen har godkänt regeringens proposition om att begränsa rätten till skolresestöd till att omfatta endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning på andra stadiet. Rätt till avgiftsfri utbildning har studerande som har gått ut grundskolan 2021 eller senare. Dessutom ska den studerande vara född år 2004 eller senare.

Hittills har studerande som saknat rätt till avgiftsfri utbildning kunnat få skolresestöd om skolresan har varit minst 10 kilometer i en riktning.

Den studerande behöver inte göra något på grund av ändringen i skolresestödet. Ändringen träder i kraft läsåret 2025–2026. Om den studerande har rätt till avgiftsfri utbildning kan hen ansöka om skolresestöd på normalt sätt också i fortsättningen. Studerande som inte har rätt till avgiftsfri utbildning kan från 1.8.2025 inte längre få skolresestöd.

Ändringen påverkar mest vuxna studerande

Eftersom endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning kan få skolresestöd efter ändringen, är det till stor del vuxenstuderande som inte längre kommer att få stöd. Det uppskattas att ändringen påverkar cirka 12 000 studerande. Största delen av dem studerar vid en yrkesläroanstalt.

 - I praktiken påverkar ändringen mest studerande som bor i områden utan stadstrafik och som ordnar sina skolresor själva, till exempel så att de färdas med egen bil. Inom stadstrafikområden kan studerande ofta välja kollektivtrafik som färdsätt, vilket också är relativt förmånligt, berättar Irene Hiljanen, planerare med ansvar för skolresestödet.

Läsåret 2023–2024 betalades skolresestöd till nästan 87 000 studerande.

Närmare information för kunder

Senast ändrad 29.11.2024