Många ändringar i den sociala tryggheten år 2025 | FPAGå till innehållet
Artikel

Många ändringar i den sociala tryggheten år 2025

Publicerad 18.9.2024

Det kommer att bli ett flertal ändringar i FPA:s förmåner och i förmånsvillkoren nästa år. Vissa ändringar har redan godkänts i riksdagen, men största delen av de lagändringar som föreslås lämnas till riksdagen för behandling under hösten.

FPA kommer under höstens lopp aktivt att informera sina kunder om ändringarna. På den här sidan finns aktuell information om de ändringar i olika förmåner som redan har godkänts eller som planeras.

Ändringarna i den sociala tryggheten ingår i regeringsprogrammet och behandlades under regeringens budgetmangling i början av september. Regeringens propositioner bereds av ministerierna varefter de behandlas i riksdagen. FPA:s uppgift är att verkställa de lagändringar som riksdagen har godkänt.

Regeringen föreslår att initialsjälvrisken för läkemedelskostnader höjs från 50 euro till 70 euro. Dessutom ska initialsjälvrisken bindas till folkpensionsindexet, varvid initialsjälvrisken i fortsättningen höjs varje år.

Årssjälvrisken för läkemedelskostnader, det så kallade takbeloppet (nu 626,94 euro per kalenderår), höjs med folkpensionsindex.

De ersättningar som FPA betalar för kostnaderna för privat sjukvård kommer att höjas. Den ersättning som betalas för besök på en privatläkares mottagning stiger då från 30 euro till 50 euro. Också besök hos en specialistläkare ska ersättas av FPA, om det finns en remiss från en allmänläkare. För besök hos ögonläkare, gynekolog och psykiater kommer det inte att behövas någon remiss. Fertilitetsbehandling och fysioterapi ska på nytt börja omfattas av FPA-ersättning 2025.

Beräkningsgrunderna för sjukdagpenningen kommer att ändras. Ändringen av beräkningsgrunderna innebär att beloppet av den sjukdagpenning som FPA betalar till både person- och arbetsgivarkunder minskar, särskilt i de högre inkomstklasserna. Ändringen av beräkningsgrunderna inverkar också på den partiella sjukdagpenningen och rehabiliteringspenningen.

De pensioner (folkpension, garantipension), handikappförmåner och fronttillägg som betalas av FPA höjs normalt med folkpensionsindex i början av nästa år. Hur stor höjningen blir klarnar 14.10.2024 när FPA fastställer nivån på folkpensionsindex från och med 1.1.2025.

Regeringen föreslår att de ålders- och sjukpensioner som FPA betalar till personer som är bosatta i andra EU-länder, i EES-länderna, Schweiz eller Storbritannien ska upphöra 2025. Samtidigt skulle rätt till vårdbidrag för pensionstagare upphöra. Den här ändringen gäller inte familjepensioner, barnförhöjning eller utbetalningen av fronttillägg, och den påverkar inte heller utbetalningen av arbetspensioner.

Regeringen föreslår också att egendom och inkomster ska ha större inverkan på det belopp som beviljas i bostadsbidrag för pensionstagare. I utkastet till regeringsproposition uppskattas att bostadsbidraget för pensionstagare sjunker med i genomsnitt 15 euro per månad hos cirka 200 000 bidragstagare.

Beloppen av de kostnader för uppvärmning, vatten och underhåll som beaktas och maximigränserna för boendeutgifter som godtas i samband med bostadsbidraget för pensionstagare kommer inte att höjas 2025. Beloppen förblir desamma som 2023 och 2024.

Läs mer: Regeringen föreslår åtstramningar i bostadsbidraget för pensionstagare från och med 1.1.2025

Riksdagen har redan fattat beslut om att allmänt bostadsbidrag från och med 1.1.2025 inte längre beviljas för boendeutgifter för ägarbostäder, till exempel för vederlag, underhållsutgifter för egnahemshus eller räntor på bostadslån.

Regeringen föreslår också att man i samband med det allmänna bostadsbidraget ska börja tillämpa en förmögenhetsgräns för hushållen 2025. Det innebär att hushållets egendom, såsom depositioner, fastigheter, bostadsaktier och skogsegendom kommer att påverka beloppet av bidraget. Som egendom ska däremot inte beaktas exempelvis en sommarstuga som är i eget bruk, en andel i ett oskiftat dödsbo eller depositioner på ett BSP-konto.

Under beredning är också en ändring i den kommungruppsindelning enligt vilken de maximala boendeutgifterna beaktas i samband med det allmänna bostadsbidraget. Kajana, Kouvola, Villmanstrand, S:t Michel, Björneborg och Vasa ska överföras från kommungrupp II till kommungrupp III. Ändringen innebär att bostadsbidraget sjunker i de här kommunerna.

Det föreslås att de studerande inte längre ska omfattas av allmänt bostadsbidrag utan från 1.8.2025 i stället av studiestödets bostadstillägg. Studerande med familj ska ändå fortsättningsvis omfattas av det allmänna bostadsbidraget. För närvarande består cirka 40 % av hushållen med allmänt bostadsbidrag av studerande.

Beloppet av arbetsmarknadsstödet och grunddagpenningen är nästa år 37,21 euro per dag, dvs. detsamma som 2023 och 2024. Riksdagen beslutade senaste höst att arbetslöshetsförmånerna inte höjs med folkpensionsindex åren 2024–2027.

Regeringen föreslår att den förhöjningsdel som betalas till en arbetslöshetsförmån för tiden med sysselsättningsfrämjande service ska slopas nästa år. För närvarande kan en arbetslöshetsförmån betalas till förhöjt belopp för den tid som en arbetslös deltar i sysselsättningsfrämjande service. Arbetsmarknadsstödets, grunddagpenningens och den inkomstrelaterade dagpenningens förhöjningsdel är 5,29 euro per dag (i medeltal 111 euro per månad).

Det föreslås också att arbetsmarknadsstödet sänks för stödmottagare som bor hos sina föräldrar. För närvarande kan arbetsmarknadsstödet minska med hälften, om föräldrarnas inkomster överskrider en viss inkomstgräns. År 2025 kan beloppet minska ytterligare, så att förmånsbeloppet är en tredjedel av det fulla stödbeloppet.

Det grundläggande utkomststödets grunddel höjs med folkpensionsindex 1.1.2025. Hur stor höjningen blir klarnar 14.10.2024 när FPA fastställer nivån på folkpensionsindex från och med 1.1.2025.

Regeringen föreslår att låginkomsttagare ska få utkomststöd för de extra matutgifter de har på grund av celiaki. Sådana matutgifter som beror på celiaki kan beaktas till ett belopp av 25 euro i månaden i samband med det utkomststöd som FPA betalar. Summan ska gälla alla familjemedlemmar som har celiaki och som har fyllt 16 år.

Läs mer: Regeringen föreslår att låginkomsttagare ska få utkomststöd för extra matutgifter som orsakas av celiaki från och med 1.3.2025

Det föreslås att de studerande inte längre ska omfattas av allmänt bostadsbidrag utan från 1.8.2025 i stället av studiestödets bostadstillägg. Det här innebär en återgång till tidigare praxis. Bostadstillägget skulle i fortsättningen vara högst 216 euro per månad, 248 euro per månad eller 296 euro per månad, beroende på i vilken kommun den studerande bor.

Det kommer inte att göras någon indexhöjning av studiepenningen, utan beloppet förblir detsamma som 2023 och 2024.

Regeringen föreslår också att rätten till skolresestöd begränsas till att omfatta endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning på andra stadiet. Ändringen avses träda i kraft 1.8.2025.

Enligt regeringens förslag ska den nedre åldersgränsen för folkpension, rehabiliteringspenning (också rehabiliteringspenning för unga) och sjukdagpenning höjas från 16 år till 18 år. I fortsättningen kommer det att vara möjligt att få sjukpension eller rehabiliteringsstöd tidigast när man fyller 18 år. Ändringen påverkar inte unga som redan får en förmån, utan den gäller unga som är födda 2009 eller senare.

Regeringen föreslår att den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga ännu exaktare än tidigare ska riktas till unga som står utanför studie- och arbetslivet eller annars löper risk för utslagning. Man ska ändå också i fortsättningen kunna beviljas rehabilitering utan att ha en diagnostiserad sjukdom eller funktionsnedsättning.

Deltagande i coachningstjänster inom ramen för yrkesinriktad rehabilitering för unga (Nuotti-rehabilitering) ska i regel inte längre berättiga till rehabiliteringspenning.

Barnbidragen höjs inte år 2025.

Vid ingången av 2025 görs inga indexhöjningar i minimibeloppet av föräldradagpenningarna eller i barnavårdsstöden eller i inkomstgränserna i samband med dem, utan förmånsbeloppen förblir desamma som 2023 och 2024.

Underhållsstödet och underhållsbidraget höjs enligt levnadskostnadsindex 1.1.2025.

Vi informerar om ändringarna på vår webbplats fpa.fi när beredningen framskrider. När regeringens proposition överlämnas till riksdagen publicerar vi en artikel om det på fpa.fi på finska, svenska och engelska. När ändringen har godkänts publicerar vi ett meddelande. Alla artiklar och meddelanden om ändringarna finns samlade på fpa.fi/forandringar.

Vid årsskiftet uppdateras fpa.fi med information om ändringarna på svenska, finska, engelska samt på lättläst språk, samiska och teckenspråk. I början av 2025 publicerar vi lättlästa broschyrer för kunder och samarbetspartner.

Följ här med kommande ändringar i den sociala tryggheten

Läs mer

 

Senast ändrad 26.9.2024